En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En dag på museet

Torsdag morgon, dagen före midsommarafton och en mycket stor stad i Europa. Vi har åkt tunnelbana i 40 minuter från min systerdotters bostad i Archway och klev ut genom denna portal i South Kensington. 

Enligt Google maps ska vi gå åt höger och över gatan. Vi tittar förstås åt fel håll och inser att det bara är att vänta på "grön gubbe". De röda dubbledeckarna är ett klassiskt inslag och ni har säkert förstått nu att det här är London. 

Efter några minuters promenad kommer vi fram till denna pampiga byggnad. Imponerande från utsidan...

...men det går inte att jämföra med upplevelsen när man kommer in. Den här hallen tog fullkomligt andan ur mej! Solen strålade in genom takfönstren på det gigantiska blåvalsskelettet och längst bort tronade Darwin i vit marmor på trappavsatsen.

Skelettet är enormt och jag glömde tillfälligt bort Darwin. Hallen är det första man kommer in i om man besöker Natural History Museum i London. Om man bara har en timme över och befinner sej i London tycker jag att man ska ta sej hit och gå in här. Det kostar inget och att bara gå förbi de montrar som finns i denna sal är absolut värt det.

Den stora välkomsthallen har ett antal läckra objekt som man kan gå runt och beskåda som t ex de stora girafferna eller den imponerande (nu utdöda) jätteelefanten. Proportionerna går inte riktigt fram på bilderna.

Det här är en hyllning till insekter, den största gruppen djur vi har på jorden. 

Ett mycket snyggt arrangemang som verkligen inbjöd till fotoexperiment. 

Alla pelare och valvbågar är vackert dekorerade med stenar i form av djur och växter. Det finns målningar i taken på våning två och där hittade jag även några arapapegojor. Eftersom det är ett naturhistoriskt museum finns det mängder med uppstoppade djur och man kan se att många har funnits där väldigt länge.  

Det finns förstås också en hel avdelning med dinosaurier och här har man ljussatt några av de stora skeletten mycket effektfullt. Det finns också en fullstor replika av en T Rex som både rör sej och låter. En stor favorit bland de yngre besökarna kan jag intyga. 

Jag tyckte nog att den här montern var betydligt mer intressant. Det är en modell av ett rede med ägg från dinosaurien Maiasaura. Vid utgrävningar i Montana har man hittat dessa reden som bestod av gropar i jorden där flera honor la sina ägg, ca 25 i varje rede. De täckte äggen med lager av växtmaterial som de fick inkubera under, som vissa storfotshöns gör i Australien idag. Ungarna matades med bär, nötter och växtdelar. Det fanns lager på lager med reden vilket tydde på att de kom tillbaka till samma plats år efter år för att lägga sina ägg. Maiasaura dinosaurien var en växtätare, ca 9 meter lång och vägde uppskattningsvis 2,5 ton. Fynden av dessa reden har gett många ledtrådar till hur dinosauriernas reproduktion gick till.  

Den här montern var spektakulär på ett annat sätt och bilden gör den inte rättvisa. Förstora så ser ni mer detaljer. Det är kolibriarter och det sved lite i hjärtat att det gått åt så många, men man kunde tydligt se att de suttit där väldigt länge. Även små bon finns med. Ännu värre var att det fanns en tid då vi nästan utrotade vissa arter då hannarna var populära som hattprydnader!

Det finns också modernare tillbyggnader till museet och en hel avdelning som handlar om jordens uppkomst, jordarter, stenar, klimat, jordbävningar, vulkanutbrott mm.

Det var fortfarande skolgång för barnen och vi mötte förstås många skolklasser på de olika avdelningarna. Här några grabbar i sina typiska uniformer.

Här är vi tillbaka i den stora hallen men uppe på plan två. Man kan skymta blåvalen mellan pelarna. 

Ett par till exempel på utsmyckade valv och pelare. Byggnaden med den stora välkomsthallen är från 1881, men flytten av alla föremål som skulle inhysas i det nya museet var inte klar förrän 1883. 

Moafågeln fanns på Nya Zeeland och antas ha utrotats för ca 600 år sedan bl a genom jakt. En imponerande bjässe ca 2 m hög och runt 2,5 ton. Benfragmentet i montern till höger är de första bevisen på att dessa fåglar existerat.   

Avslutar med en bild på blåvalen som faktiskt inte har hängt där så länge. Den monterades upp 2017. Bilden är ett montage av två bilder som lyckades trots de vimlande skolbarnen i sina varselvästar. Om ni besöker detta ställe ta med en rejäl vidvinkel. Jag hade 24-105 mm och 24 mm var inte tillräckligt för att fånga detta i sin helhet. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-06-25 17:16 | Läst 511 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, onekligen imponerande, byggnaden i sig måste väl vara viktoriansk, stilen är ju sådan, likaså det noggranna vackra sättet att bygga som ingen skulle göra nuförtiden. Du tog inte med hem 2 dinosaurieägg att kläcka och sedan ha på en ö med elstängsel nära jobbet? Kolibrierna måste ha varit ett omfattande jobb för "the taxidermist?"
Svar från Lena Holm 2024-06-26 08:04
Tack Stefan,
jag kan inget om byggnadskonst men detaljerna och dess omfattning var imponerande. Läste att det trots allt inte tog mer än sju år att färdigställa byggnaden. Vad jag vet har vi inget tillstånd att kläcka dinosaurier, men jag kunde kanske smyga med dem :-) En del kolibrier blev klassificerade som olika arter av misstag för hannar och honor såg så olika ut. Det var förstås ockås hannarna som oftast hamnade på hattarna.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Tack för ett blogginlägg med mycket bra information och med dokumentärbilder. Fotografierna har den vanliga höga kvaliteten från din hand. Ditt "fotoexperiment" blev också bra.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-06-26 07:57
Tack Erik,
den här entrehallen var inte lik något annat jag sett och den bara måste dokumenteras. Vi ägnade sedan flera timmar till att gå runt och titta på utställningarna så du har bara fått en glimt av vad vi såg. Kul att du gillar "experimentet". Det är så mycket som speglas i den bilden att det knappt går att reda ut ens för mej som var där.
Hälsningar Lena
Fina bilder.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-06-26 07:55
Tack Affe,
kul att du tittar in. Det var helt oemotståndligt för en fotograf.
Hälsningar Lena
Intressant, har troligen varit där för ungefär 50 år sedan. Jag var iaf helt säkert på Sceince och War.
Svar från Lena Holm 2024-06-26 07:54
Tack Peter,
om det är så länge sedan som 50 år så såg det antagligen ganska annorlunda ut. Blåvalen hängde ju inte där t ex. Men den stora hallen med Darwin fanns förstås.
Hälsningar Lena
Wow, vilket häftigt ställe skoj att du visar upp det här och visst blir jag sugen på att resa lite. Vem vet kanske det blir så någon dag, skoj med lite tips. -Bra bilder och berättat.
Svar från Lena Holm 2024-06-26 07:53
Tack Morgan,
London är inte så långt borta och man kan ju även ta sej dit med tåg om man avstår från att flyga. Det finns mycket att se och det här är bara ett av deras imponerande museum. Men vi skulle nog inte åka dit mer än en gång, om det inte vore för att jag har familj där.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det är ett imponerande museum och man hinner inte se allt. Man får försök först med det man är mest intresserad av.
Jag har haft förmånen att besöka den mineralogiska avdelningen bakom utställningen av den fantastiska rika mineralsamlingen.
Man blir lät överväldigad under en dag.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2024-06-26 07:50
Tack Bob,
det är ett överväldigande ställe och man får sortera bland det man lägger tid på. Vi blev dock mest imponerad av entrehallen och hela avdelningen som handlade om däggdjur i havet. Det fanns ju fler valar. Jag förstår att mineralsamlingen var extra intressant för dej.
Hälsningar Lena
Ett imponerande museum, måste tas med på listan a för nästa London besök.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-06-27 20:29
Tack Bengt,
det är väl värt ett besök, i synnerhet den stora entrehallen.
Hälsningar Lena
Tack för de härliga bilderna från detta fina museum! Mycket väl värt ett besök och jag lyckades komma dit när det var en utställning från Landscape Photographer of the Year. En bonus med fina lanskapsbilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-06-27 20:33
Tack Bjarne,
det fanns en utställning om Wildlife Photographer of the Year när vi var där men de tog hutlöst betalt för att få se dessa bilder och vi började få lite ont om tid då vi hittade utställningen, så vi avstod. Det var en stor upplevelse ändå men jag kan förstå att du uppskattade landskapsbilderna.
Hälsningar Lena