En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dykveckan lider mot sitt slut

Sista dykdagen och vi vaknade till en mycket stilla morgon. Molnen låg lågt över det kringliggande landskapet, men solen skulle komma fram senare på förmiddagen.

Det pågår en del lastning av dykprylar på båten. När jag smög ut en morgon och bara skulle lasta min dykkamera var inte förtöjningen anpassad för lastning, vilket jag inte noterade...Jag satte en fot i aktern på båten och kände hur den gled ut. Jag insåg direkt hur det skulle sluta och tog ett djupt andetag innan jag hamnade i vattnet. En äkta "Melker" för er som sett Saltkråkan. Men med 15 graders vattentemperatur var det ingen större fara och jag fick bara skölja mina kläder, köra dem i centrifugen och hänga upp dem till tork. Ett och annat leende fick jag också bjuda på...    

Evelina kommer ner på bryggan med grötkastrullen. Såväl fiskar som krabbor och andra skaldjur väntar antagligen på sin frukost vid det här laget. Havregrynsgröt är minsann inte fy skam och de flockas under bryggan för att få ta del av resterna. Ibland hamnar den överblivna gröten i ett bröd, men denna morgon fick fiskarna ta del av frukosten.

Det är en vacker morgon när vi styr ut mot Halsafjorden.

Vattnet är spegelblankt och molnen ligger lågt.

Solen kommer fram efter en stund och landskapet får fina färger.

Det finns gott om havsörn i området och en sån här morgon flyger de förstås över oss. Här är jag dock lite sent ute och örnen har egentligen passerat oss. Det är inte helt lätt att förvara kamerautrustning för fågelfoto ombord på en dykbåt med begränsade utrymmen för utrustning som inte tål vatten. 

Inget vi möter under ytan denna dag slår den fina bläckfisken som ni fick se i förra bloggen. Men en och annan liten torsk stöter vi på.

En vacker läppfisk, kanske en berggylta.

Blågyltan är nog en av de mest spektakulära fiskarna färgmässigt. Hannen kallas också blåstråle.

Blåstrålen skimrar vackert när man fotar den med blixt. 

Det här är honan och hon kallas för rödnäbba. Dessa fiskar lever i harem med en hanne. Om hannen dör kommer en stor hona att omvandlas till en hanne. De har alltså anlag för båda könen från födseln och kan i vuxen ålder producera både ägg och spermier. 

Vi äter lunch vid ett gammalt båthus och vilar förstås på klipporna. Det är varmt och skönt i solen. Det var bara en nackdel med denna lunchplats. "Damtoaletten" var ett starkt kuperat äventyr att nå. Något som majoriteten av deltagarna förstås inte hade en tanke på...   

Vattnet låg nästan helt blankt i fjorden. I aktern på båten stod våra flaskor för andra dyket, samt diverse extraflaskor för de som dök med sådana. Det här var också utsikten från herrtoaletten. 

Ett annat gammalt båthus i närheten av vår lunchplats.

När vi kom tillbaka efter dagens dyk hade Evelina varit ute och plockat kantareller. Hon hör till personalen men följer ofta med och dyker. En förkylning har dock satt stopp för det och då har hon hittat på andra saker istället.  

Till middag serveras marulk med knaperstekt bacon, pilgrimsmusslor, ugnsbakad potatis med diverse rotfrukter och en stor kastrull kantarellsås. Det är självservering och det blir inga vacker dekorerade tallrikar, men väldigt gott! 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-29 20:19 | Läst 632 ggr. | Permalink

"Det var ju väldigt vackert ovanför vattnet denna morgon. Du får säga till nästa gång du gör en Melker så att du kan få med en bild i bloggen, skönt det gick bra iaf inte kul att slå i varken båt eller klippa eller tappa kameran. Blåstrålen är väldigt vacker. En sådan fantastisk middag, inte något frystorkat där inte, måste ha smakat helt underbart för efter två dyk så smakar nästan vad som helst bra"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
ni har det fint hörs det som
vilken måltid
/inger
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:25
Tack Inger,
det är därför vi har åkt tillbaka till denna ö så många gånger. Det passar också utmärkt med lite semester i september.
Hälsningar Lena
Ni verkar verkligen ha trevliga dykresor! Allt känns noga genomtänkt och hjärtligt er emellan…
Fastnar för de fina landskapsbilderna med speglingar….och så blir man ju hungrig efter att sett sista bilden!
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:27
Tack Lena,
det är ett härligt gäng från Skåne som anordnar dessa veckor på Tustna, till ett mycket rimligt pris. De har gjort det i närmare 30 år så de vet hur veckan ska planeras. Dessutom är många av gästerna "gamla bekanta".
Hälsningar Lena
Hej Lena! Väldigt intressanta bloggar från din dykvecka. Fina bilder från både ovan och under vattenytan. Bläckfiskarna blir min favorit bildmässigt och det sushi-inspirerade inmundigandet av pilgrimsmusslor låter väldigt gott.
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:29
Tack Mats,
bläckfiskmöten är svårslagna. Det är spännande djur att komma nära. Pilgrimsmusslor med wasabi, soja och ingefära är en höjdare som vi alltid äter minst en gång i detta sällskap. Det var tyvärr högvatten då vi skulle plocka snäckorna som vi numera också lärt oss tycka om.
Hälsningar Lena
Det var ju väldigt vackert ovanför vattnet denna morgon. Du får säga till nästa gång du gör en Melker så att du kan få med en bild i bloggen, skönt det gick bra iaf inte kul att slå i varken båt eller klippa eller tappa kameran. Blåstrålen är väldigt vacker. En sådan fantastisk middag, inte något frystorkat där inte, måste ha smakat helt underbart för efter två dyk så smakar nästan vad som helst bra
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:33
Tack Peter,
det var närmast unikt att ingen annan var på väg till eller från båten då jag fick ta ett dopp. Eftersom båten låg vid bryggan fanns det inte så mycket att slå sej på och hade jag tappat kameran hade den inte sjunkit på en gång. Det är ju dessutom inte mer än ett par meter under bryggan. Middagarna är alltid otroligt goda denna vecka och vi äter nästan bara protein från havet. Extra bonus med svampen. Det brukar ingen ha tid att plocka.
Hälsningar Lena
Så otroligt god mat ni får å blir ju plus för helheten i äventyren.
Tur du inte skadade dig väta kan man ta.
/N
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:34
Tack Nini,
kocken är duktig och råvarorna som kommer från havet kunde inte vara finare. Extra plus med svampen denna gång. Att ramla i från bryggan är ingen större fara när det är så pass varmt.
Hälsningar Lena
Wow vilken häftig resa och fina bilder. Maten såg inte fel ut den heller. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:36
Tack Nina,
vi hade en fin vecka, som vi även har haft de tidigare år då vi varit på Tustna. Kocken är duktig och råvarorna kunde inte blir mycket bättre.
Hälsningar Lena
Inte för att vara taskig men vattenplumset vore kul att se ;)
Intressant firre den där Rödnäbban..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:37
Tack Gunte,
jag tror att det var flera som hade velat se vad jag gjorde på bryggan. Nu fick de bara se mej dyblöt. Det finns många fiskarter som byter kön när det krisar. Både honor som blir hannar och omvänt.
Hälsningar Lena
Havregrynsgröt ä bra till mycket, både fåglar och fiskar gillar grynen och stärkande vid dykning förstås.
Tjusiga fiskar som jag aldrig ser annars, inte lika spännande som bläckfisken kanske, men fina.
Kul att få se miljön runt om också och maten låter god.
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:39
Tack Margareta,
havregrynsgröt är perfekt frukost och dessutom mycket prisvärt. Resterna kan man ge till djuren eller baka bröd av. Blågyltan är nog den mest dekorativa arten vi har i Skandinavien.
Hälsningar Lena
Hej Lena H..
Det var väldigt snällt av åskådarna att inte filmade eller fotograferade ditt ofrivilliga dyk :-)
Visst gillar jag att se dina undervattensbilder, men i din serie är jag väldigt imponerad av nummer 5, 6 och 15
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:40
Tack Erik,
det fanns nog några som gärna hade tagit upp sin mobiltelefon när jag råkade bada på morgonen. Men nu var ingen av dem i närheten. Det var väldigt fint när vi åkte ut denna morgon och vädret höll i sej hela dagen.
Hälsningar Lena
Så vackert med det spegelblanka vattnet.
Kul info om fiskarnas kön.
Middagen var inte fy skam, ser jättegott ut.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-10-01 18:42
Tack Ing-Marie,
det var en väldigt fin dag att vara ute och dyka. Det finns ganska många arter av fiskar som kan byta kön, både honor som blir hannar och omvänt. Kocken är duktig och med fina råvaror blir det goda middagar.
Hälsningar Lena
Vilket vacker landskap där är. Sedan kommer vi ner till en annan spännande miljö under ytan och jag håller helt med om att blågyltan är fin och fotogenisk. Å, dessa härliga kantareller!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-10-02 18:18
Tack Bjarne,
det var en mycket fin och stilla dag och då är landskapet mycket vackert på denna plats. Kantarellerna var en stor bonus. Hon som plockade dem var för snuvig för att dyka, men inte så sjuk att hon inte kunde promenera i skogen en stund.
Hälsningar Lena