En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Brännmanet

Under midsommarhelgens dyk på Väderöarna stötte vi på några riktigt stora brännmaneter. I trådarna simmade ofta ett gäng vitlingyngel. Brännmaneter äter små fiskar som den bedövar med nässelkapslarna som sitter på trådarna. De små vitlingarna har dock kommit på ett sätt att skydda sej med hjälp av manetslem, vilket gör att de kan leva relativt skyddat inne bland de brännande trådarna.

Det är en utmaning av fotografera de små fiskarna då de för det mesta inte vill uppehålla sej på rätt sida av maneten dvs de är alltid på "baksidan". Om man råkar vara två fotografer kan man överlista dem ibland. Manetens trådar har också en tendens att vara "överallt", ofta som ett virrvarr åt olika håll.   

Här har vitlingarna samlat sej under manetens stora klocka. Lampan ser lite konstig ut för det råkade vara ett språngskikt i vattnet där allt blev mer eller mindre blurrigt. Djupet är inte mer än 5-7 m.

Dykaren bakom maneten ger lite perspektiv på hur stor den faktisk är. Ni ser också var det är troligt att dykaren kommer att bränna sej på trådarna när maneten gör en helomvändning. Det svider bra på överläppen.

Solen strålade och det ger fina effekter, men kan vara knepigt att få till. Min 7D mk II hanterar solljuset betydligt bättre än den gamla 7D som min sambo dyker med.

Jag kom hem med hundratals bilder på maneter med vitlingar, men det var den sista bilden jag tog på hela helgen som blev bäst.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-06-27 15:47 | Läst 6339 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt, de gör sig fint på bild brännmaneterna
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:16
Tack Peter,
ja, visst är det är vackra djur i sin rätta miljö dvs i öppet vatten.
Hälsningar Lena
Vad stor maneten är! Respektingivande kemisk-teknisk fabrik. Och som även mindre exemplar bränns så undrar jag hur det går för en oskyddad människa som kommer mitt in i tentakelhärvan.

Och inte visste jag detta om vitlingarna.

Jättefina bilder och intressant info, tack!
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:18
Tack Måns,
visst är de stora och jag skulle inte vilja stöta på en om jag bara hade baddräkt. Dessa brännmaneter är ju inte dödliga som vissa andra sorter men jag kan tänka mej att man kan hamna i ganska rejäl chock om man får brännande tentakler över stora ytor på kroppen.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder! Den sista är magisk med ljuset. Tävlingsvinnare helt klart.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:20
Tack Johnny,
jag kanske skickar in den sista till någon tävling....om jag ids skaffa en fottävlingslicens, som man måste ha numera. Maneter är fascinerande djur.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder och lärorikt om maneter.
Hälsningar
/ Peter
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:21
Tack Peter,
det är betydligt med spännande och intressanta djur än man kanske kan tro om man bara stött på dem då de bränns på badplatsen.
Hälsningar Lena
Wow! Lena ! Vad otroligt vackert med brännmaneten och dess trådar, samt alla småfiskar som simmar under. Min favorit är bild 4 där man ser hur stor den är jämfört med dykaren!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:22
Tack Eva,
maneter är oerhört läckra djur under vatten och många av dem är väldigt vackra om man lyckas fota dem då de inte är så tilltrasslande.
Hälsningar Lena
Det här är en blogg som jag verkligen gillar. Fantastiska bilder med intressant text om en värld som ligger i princip oåtkomlig för mig. Nästan som en bloggversion av BBC:s "Blue Planet"

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2018-06-27 21:24
Tack Thomas,
det är ett högt betyg du ger:-) Här hos oss är det mer gröna vatten än blå men visst är maneter fascinerande och vackra.
Hälsningar Lena
Hej,
En skrämmande värld för en landkrabba. Bra att du visar hur det är.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-06-28 21:46
Tack Bob,
mer fascinerande än skrämmande tycker jag.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra bilder, en fröjd att se! Ljus och former och färger, allt samverkar. Och naturen är så uppfinningsrik - först maneterna i sig själva, så dom små fiskarna som hittat på sitt eget (manetproducerade!) skydd, osannolikt!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-06-28 21:48
Tack Björn,
det är någon väldigt specifikt med maneter. De är mycket graciösa och kan vara oerhört vackra när man får dem i rätt sorts ljus.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på den här stora maneten, den största jag har sett var i Thailand och den var väl mellan 0,5 - 1,0 m. i diameter, den var maffig! Blev också bränd av en liten manet där, kan mycket väl ha varit en sån där livsfarlig 'kubmanet' man ibland läst om.. Det gjorde hiskeligt ont på axeln där jag blev bränd! Som att någon hugger 20 injektionsnålar på en gång in i axeln.. kände mig matt hela kvällen, men inte mer än så.. På Teneriffa 1982 såg jag ett flertal sådana här likaså livsfarliga 'Portugisiska örlogsmän' som låg ilandflutna, tog lite på dom också.. helt livsfarliga dom med har jag lärt mig, i efterhand.. hmm..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-06-28 21:51
Tack Jan,
jag har sett Portugisisk örlogsmanet både i vattnet och uppspolad på land. Bara att passa sej. Jag brände mej på en liten manet i Thailand och de såren läkte inte på flera veckor. Maneter kan vara riktigt läskiga och det bästa är att ha heltäckande "kläder" även i varma vatten.
Hälsningar Lena
Jätteläckra bilder, fast det pirrar lite i kroppen när man tittar på dem. Och vitlingar bland trådarna, det är mycket man inte vet....
Svar från Lena Holm 2018-06-28 21:52
Tack Hannu,
just brännmaneter har många bara dåliga erfarenheter av så det är extra kul att få visa hur vackra de kan vara.
Hälsningar Lena