En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skatorna vill också smaka

Jag lyckades publicerada denna blogg innan den var klar. Nu har jag fixat texten och hoppas den går att följa. 

Dessa bilder är i alla fall från en sittning vid min lilla matning i trädgården. Nu har det kommit ett tunnt lager pudersnö och skatorna vill förstås också vara med och smaka på det som bjuds.

Det godaste finns på baksidan om denna gren...fastkletat bordsmargarin.

Svårt att hugga och flyga iväg med, vilket annars är skatornas taktik.

När en skata landar i matningen är det nästan som ett bombplan, jämfört med talgoxar och blåmesar.

Jag blev faktiskt överraskad för de brukar vara väldigt skygga och jag sitter ju ute, om än lite dold. Oftast gick det dock väldigt fort.

Vid ett par tillfällen var det två som försökte sno åt sej något gott samtidigt. Oftast fick de inte ens plats i bildfältet om jag inte zoomade ut ordentligt.

En del vill inte ha skator i småfågelmatningen men vi har talg som de inte kommer åt och en matare som de inte vill besöka för den sitter där det är för trångt för så stora fåglar. I övrigt får de ta för sej av vad som bjuds.

De är ju rätt fina när de visar upp sej.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-20 16:43 | Läst 1000 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tjusig bildserie av skatan. En riktig "artmagnet" Din fågelmatare :-)
Å snö har ni fått också, blir extra fint på bilden.
Hälsningar
Per-Åke
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:05
TAck Per-Åke,
du fick se bilderna utan text för hela inlägget publicerades innan det var klart. Måste ha klickat på fel ställe. Det är ju dock bilderna som är viktigast och skator är fina fåglar tycker jag. Fast de är ju lite väl framfusiga ibland.
Hälsningar Lena
pellesfoto 2023-11-20 20:40
Där ser man, jag var riktigt snabb denna gång tydligen, å nu har jag läst texten också :-)
Hälsningar
Per-Åke
Härliga bilder med mycket fart i. Det inte så ofta man får se bilder på skator. Ha det bra! Mari
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:06
Tack Mari,
nu finns det även text till bilderna, du fick se en version som inte var klar. Vet inte hur det gick till. Det var bra fart på skatorna när det fanns godsaker ute.
Hälsningar Lena
Så fina bilder på den vackra skatan. Jag tycker de är så vackra!
//Lola
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:07
TAck Lola,
jag håller med om att de är fina och inte så lätta att få på bild heller för de är vädligt misstänksamma. Nu finns det lite text i bloggen också. Det blev fel och inlägget publicerades innan det var klart.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på skatorna.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2023-11-20 19:08
Tack Bengt,
det är coola fåglar. Hoppas du fick lite av texten också. Inlägget publicerades innan det var klart.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vingarna med vingpennornas ger ju ett grafiskt spel i dina bilder. Det är roligt att se.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2023-11-21 20:59
Tack Bob,
de svartvita fåglarna bjuder på en del fina poser om man serverar korv.
Hälsningar Lena
Jag har överlag avfärdat skator som störande och tjuvaktiga och inte särskilt intressanta. Nu ser jag i dina bilder hur vackra de kan vara, inte bara svartvita utan också med ett subtilt färgspel i fjäderdräkten (allra tydligast i den sista bilden). Som vanligt utsökta bilder på flygande fåglar med dramatiskt utbredda vingar, som nummer två och tre från slutet. Jag behöver nog omvärdera min syn på skator...
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:02
Tack Sven,
de fina färgerna som framträder i det svarta om ljuset medger kan bli väldigt fint. Nu var det ju mulet men en del färgskiftningar går fram ändå. Skator kan bjuda på väldig underhållning om man bara sitter stilla och inte stör dem.
Hälsningar Lena
Fint fångat, det var typ så det var på kolonin när jag satte upp lite mat till småfåglarna och jag fick istället jaga skator
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:04
Tack Peter,
du skulle ha fotat dem istället för att jaga dem :-) De kommer fortfarande inte åt talgblocket och det är huvudrestaurangen för småfåglarna, där är de säkra från både katter och större fåglar.
Hälsningar Lena
Jo dom är ganska fina när dom visar upp sig, finns en del färger dolt i det svartvita.
Får bråttom iväg så fort man öppnar altandörren men konstigt nog så har vi en Hackspett
som klänger på en fylld kokosnöt och den sitter lugnt kvar när man går ut och är lite försiktig,
även om den håller bra koll på en.
Fina och roliga positioner på dina bilder. Typ 3,4 och 5 är ju extra kul..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:07
Tack Gunte,
skatorna är rätt skygga och inte alls så lätta att få på bild fast de är vanliga fåglar. Dom kan dock vara väldigt snabba om man vänder ryggen till. Hackspettarna blir säkrare och säkrare när de märker att det är lugnt. Vi har flera och de pressar sej genom nätet för att komma åt talgblocket. De är misstänksamma när jag sitter ute men efter en stund kommer de ändå och då stannar de ofta en bra stund.
Hälsningar Lena
Skatan är värd att fota, den är vacker. Fina bilder! Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:08
Tack Nina,
skatorna är vanliga fåglar men inte alls så lätta att få på bild, skygga och misstänksamma. Men bjuder man på korv brukar de ställa upp på bild ibland.
Hälsningar Lena
Superläckra foton på skatorna där flera verkligen sticker ut. De är vackra fåglar och dessutom väldigt intressanta att studera. Har ett par här hemma som frekvent är på besök.
Kul :)
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:09
Tack Joakim,
bjud skatorna på korv eller fett så ska du se att de kan visa upp sej på bästa sätt. I synnerhet om det inte är så trångt vid matningen och de lätt kan komma undan.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder. Du har väl helt rätt slutartid för att visa hur vackra skators vingar. Den femte bilden är stycke vingbalett av yppersta klass.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:15
Tack Jörgen,
det var för det mesta 1/2000 s eller 1/2500 s för jag fotade ju en del småfåglar också. Det var nog tur för skatorna flaxade förbi med en väldig fart några gånger. Just femte bilden tycker jag är häftig för jag trodde inte ens att jag lyckats få den på bild all och den lyckades ändå ta en korvbit i farten.
Hälsningar Lena
Skatorna tillhör landets exotiskt vackra fåglar, vilket du fångat väl på sista bilden mest. Rovbeteendet att snabbt slå ner och försvinna också. Smarta så förskräckligt är de. Det är en mycket fin samling bilder av en svårfångad art. Jag har min matning icke fotovänlig på ett sätt så småfåglar känner sig trygga och kråkfåglar måste iaktta största list och försiktighet, vilket de gör.
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:19
Tack Stefan,
"huvudrestaurangen" hos oss är ett stort talgblock i en nätbur som de stora fåglarna inte kommer åt och inte katterna heller. Där är de små gästerna trygga, men det blir ju inga bilder när de sitter där. Automaten under tak gillar inte skatorna heller, det är för trångt där. Det är mest när jag sitter ute som det finns så här lättillgänglig mat. De brukar ändå inte komma in så här långt i trädgården när någon är ute. De ville verkligen ha korven.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på skatorna. Jag tänker ibland att vore inte skatan en så vanlig fågel skulle utseendet uppskattas ännu mer, den svartvita fjäderdräkten med lite grönblå metallnyanser är ju mycket vacker! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:21
Tack Björn,
jag tycker skatorna är mycket eleganta och de kan vara utmanande att fånga dem på bild trots att de är vanliga. Höjer man en kamera mot dem brukar de flyga direkt. Det tog ett tag innan de vågade sej fram till matningen men korvbitarna som jag hade gömt kunde de till slut inte motstå. De gav sej inte förrän alla var uppätna.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag är en av dem som gillar denna vackra fågel som annars hatas av många. "Nordens paradisfågel", som den också kallas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:23
Tack Erik,
jag tycker de är både roliga att titta på och väldigt vackra i sina svartvita kostymer. Ibland kan de också vara väldigt utmanande att få på bild men den här gången ville de verkligen ka korven som jag lagt ut.
Hälsningar Lena
När jag såg bla bla och mmmm så misstänkte jag direkt att den var inte klar så jag avvaktade. Väldigt häftiga bilder på skatan och på den sista så ser man tydligt hur vacker den faktiskt är. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-21 21:26
Tack Johnny,
jag laddade bara upp bilderna och så skulle jag göra klart texten ikväll tänkte jag. På något sätt lyckades jag publicera inlägget och fick sedan fixa till det i all hast. Nåja, så mycket behöver man väl inte säga när fåglarna visar upp sej så här. De kan vara riktigt vackra i "rätt" ljus.
Hälsningar Lena
Skator ÄR vackra ! Även om jag måste erkänna att jag blir lite trött på dem ibland.
Men jag har en hel del mat som de inte kommer åt som tur är.
Inte det lättaste att få till så fina flygbilder som du har fått här, verkligen flera fullträffar.
Den sista bilden visar ju färgen på skatan så bra, det brukar man ju endast se i solljus.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-11-22 21:50
Tack Ing-Marie,
jags att och passade på dem i "cykelförrådet" och efter en stund av tvekan kunde de inte motstå korvbitarna som jag lagt ut. De gav sej inte förrän alla var uppätna, så det blev några "flyganfall" då det mest flaxade till av svart och vitt mitt i matningen. Det mesta av den dagliga fågelmaten kommer de inte åt. De blev ovanligt vackra i färgerna fast det var mulet.
Hälsningar Lena
Underbara bilder och Skatorna är väldigt tjusiga och gör sig bra på bild :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-11-26 09:53
Tack Halina,
jag hade korv kvar från besöket hos lavskrikorna och skator älskar korv så de kom och visade upp se så här fint när jag la ut några bitar. Skator är väldigt läckra och fulla med hyss.
Hälsningar Lena