En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Avhandlingen offentligt försvarad

Nu är den bästa tiden på året för att fotografera spindeltråd och spindlar. Man behöver inte ens stiga upp särskilt tidigt för att hitta de stora näten fulla med dagg. Det var också hög tid för doktoranden att försvara sin avhandling om hur brospindlar (Larinioides sclopetarius) spinner sina trådar. Jag har varit biträdande handledare och hade lovat henne att dokumentera under dagen.

Ordförande inledde akten med att presentera opponenten som först skulle ge en översikt av ämnet och sätta avhandlingen i en större kontext. 

Opponenten var en professor från Keio University i Japan. En mycket kompetent person men också lättsam att lyssna till, trots att det bitvis blev väl så komplicerat. 

Efter det inledande föredraget är det dags för doktoranden, Sumalata, att presentera resultaten från sin avhandling. Hon har ca 30 minuter på sej att på ett begripligt sätt redogöra för den forskning hon har gjort under nästan fem års tid. Det är förstås lite nervöst, även för handledarna...

Hon gör det med bravur och det är en fröjd att sitta i publiken och lyssna. En och annan brospindelbild dyker också upp under presentationen. Det är en bonus doktoranden kan få när en av handledarna fotograferar spindlar. 

Efter presentationen följer en offentlig diskussion mellan opponent och respondent. I det här ögonblicket är man som mest nervös när man är doktorand och har föga förståelse för att även opponenten kan känna en viss nervositet.  

Här blir det lite tufft, men det är OK och förväntat, bara det sker i en vänlig atmosfär. Det hänger mycket på hur opponenten ställer sina frågor. Han gör ett strålande jobb och Sumalata får verkligen visa vad hon kan. Det blir en bra diskussion och då är det även OK att medge när man inte kan eller är osäker över något.

Diskussionen pågår ungefär en och en halv timme. Det här är jobbigt, jag minns fortfarande hur det kändes fast det är 25 år sedan jag gjorde det. 

När doktoranden börjar förstå att diskussionen närmar sej slutet brukar ansiktsuttrycken förändras något. Jag har fotat vid många disputationer och i det här läget brukar respondenten inte kunna motstå ett litet leende, även om akten inte är riktigt över ännu.

När diskussionen mellan opponent och respondent är avslutat följer frågor från tre betygsnämndsledamöter. De satt med ryggen mot mej så det blev inga bilder. När de ställt sina frågor får vem som helst i publiken ställa frågor. Hela akten kunde även följas via Zoom och de får samma möjlighet att ställa frågor. Disputationsakten har nu pågått i drygt tre timmar.    

När all offentlig diskussion är avklarad får betygsnämnden träffa handledarna och opponenten i ett slutet rum för att ställa frågor om doktorandens arbete. Handledare och opponent lämnar därefter rummet när betygsnämnden fattar beslut, dvs om avhandlingen är godkänd eller ej. Samtidigt väntar doktoranden och alla åhörare på att de ska komma ut och meddela resultatet.  Här blev det förstås godkänt (med beröm).

Nu kan den nyblivna doktorn förstås inte sluta le.

Handledare och publik skålar i något som numera alltid är "bubbelsubstitut" i gröna plastflaskor. Men vad gör det, ögonblicket är ändå alltid festligt.  

Den nyblivna doktorn kan slappna av, för nu återstår bara festligheter.

Sumalata med sin blivande man Somendu. 

Så har omfattande och helt ny information om hur brospindlarna spinner sina trådar "lagts till handlingarna" och försvarats offentligt. Hundratals eller t o m tusentals brospindlar spinner nytt silke varje kväll, efter mörkrets inbrott, i småbåtshamnen vid Skarholmen i Uppsala och många andra små hamnar (och på broar) i världen. Nu vet vi lite mer om hur det går till.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-11 19:26 | Läst 658 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul att se reportaget om försvaret av avhandlingen. Ack ja - påminner om ungdomens dagar.

Vad det gäller daggfriska spindelnät i september, så hände det att jag fuskade med sprejflaskan. Med lite träning avseende spruttryck och avstånd, brukar faket bli svåravslöjat... :-)
Svar från Lena Holm 2024-09-12 21:18
Tack Peter,
när jag tänkte efter kom jag fram till att det var 25 år sedan jag själv disputerade, tiden går. Jag har också provat att spraya vatten men tycker inte att det blir lika fina droppar som äkta dagg. Men jag kanske inte har tränat tillräckligt.
Hälsningar Lena
Gratulera din doktorand och kul förstås att få bidra med bilder. I arbetsinstruktionen för nattvakten på båtklubben ingick att borsta bort spindelnät från klubbhusets väggar. Skarholmen måste varit ett eldorado för brospindlar.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2024-09-12 22:00
Tack Gunnar,
Skarholmen ÄR ett eldorado för brospindlar och det är kul att vara där sent på kvällen och försöka fota dem. Inte helt lätt. Sumalata har sett bloggen och gratulationerna.
Hälsningar Lena
Gillar 'brospindelnätet', upptäckte såna nät vid en av mina 'tidiga' uppgångar förra veckan, när jag möttes av tät dimma redan på Hornsagatan på min promenad bort mot Slussen vid 07-tiden. Och dom förmodade brospimdelnäten satt så klart på 'Guldbron' vid Slussen i dimman.. Minns att du skrivit om 'Brospinslar' tidigare nån gång.. De näten kommer i en blogg framöver.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-09-12 22:02
Tack Jan,
om det var stora hjulnät på Guldbron är det ganska troligt att det var brospindlar. Ser fram emot den bloggen.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det var ett fint reportage av hur en disputation skall gå till vid ett svenskt universitet. Det förs fram ibland att det bara är ett spel för gallerierna. Jag kan efter ha haft ansvaret för alla funktionerna i en sådan disputation intyga att det är ingen lek utan en kontroll av kvaliteten hos forskningen presenterad.
Ett stort ansvar vilar på fakultetens godkännande av opponenten föreslagen av institutionen.
Nu kan en doktorand kräva att få disputera vid ett svenskt universitet, men vanligen bestämmer handledaren och avdelningens ordförande när det är dagas.
Det är ovanligt att en doktorand underkännes. Inom de naturvetenskapliga och tekniska ämnena är det vanligen en samlings avhandling med flera eller många vetenskapliga artiklar som är granskade internationellt innan publicering i ansedda journaler.
Svenska universitet examinerar doktorer av hög internationell standard och många kan få postdoktor positioner vid fina universitet i världen.
Jag har erfarenhet av japanska opponenter och för 40 år sedan var de ofta nervösa för hur de skulle göra, men idag är de ofta utmärkta opponenter och har en bra engelska från egna föredrag på konferenser ute i världen.
Tack för din utmärkta presentation och grattis till den nya doktorn.
Bob
Svar från Lena Holm 2024-09-12 22:07
Tack Bob,
du har helt rätt i allt du skriver och en doktorand får inte gå upp om den efter granskning inte anses klar. Med ett par granskade artiklar publicerade i välrenommerade tidskrifter brukar det inte vara ett problem. Sumalata hade två varav det andra var mycket omfattande och publicerat i Science Advances. Opponenten hade tillbringat många år utomlands under sin uppväxt och gjorde ett utmärkt jobb på perfekt engelska.
Hälsningar Lena
Intressant, men inget som jag har någon större inblick i. Ser iaf ut att man kan använda matematik även till spindlar. Man måste gräva en hel om man ska använda fem år till spindlar, blev det några nya upptäcker som inte varit känt tidigare. Den sista bilden är riktigt fin
Svar från Lena Holm 2024-09-12 22:13
Tack Peter,
det blir en hel del grävande när man gör ett doktorsarbete och hon har dessutom bara jobbat med en spindelart (av de xx kända). Det blev tillräckligt mycket nya upptäckter för att leda till en intervju av TT . Då var det huvudhandledaren som blev intervjuad (det var på svenska).
Hälsningar Lena
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0VBzbJ/studie-ett-steg-narmare-konstgjord-spindeltrad
Du får väl gratulera Sumalata från oss på Fotosidan som följt med henne på slutet fram till disputationen med hjälp av dina bilder.
Svar från Lena Holm 2024-09-12 21:17
Tack Sten,
det har jag gjort och hon har även tittat på inlägget.
Hälsningar Lena
Hej Lena - vilket imponerande reportage - både bildmässigt och textmässigt. Den bildserien kommer göra Sumalata glad.
Jag bläddrade tillbaka till foto nummer 14 flera gånger - var det ett lyckligt ögonblick med solljuset i Sumalatas ansikte eller var det tur?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-09-12 22:15
Tack Erik,
Sumalata har sett detta inlägg och hon har även fått alla bilderna, plus några till. Det var nog mest slumpen som gjorde att hon hamnade i solen på den bilden, men jag gillade den också.
Hälsningar Lena
Fint reportage och även ett minne för Sumalata.
Det måste ju finnas ett stort intresse när man kommer så långt med detta.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-09-13 16:37
Tack Ing-Marie,
det är ett annorlunda jobb, att doktorera och jag skulle säga att intresset växer när man håller på. Ju mer insatt man blir i något ämne, desto mer spännande blir det.
Hälsningar Lena
Vilket kul och spännande reportage! Fina bilder :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-09-22 19:30
Tack Halina,
kul att du tittar in.
Hälsningar Lena