En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Det blåste 19 sekundmeter ....

...när vi stävande ut mot Väderöarna förra fredagen. Trots att båten är en stadig katamaran gungande det på tok för mycket. Jag satt och försökte titta ut på någon slags horistont men såg bara omväxlande vatten eller himmel genom fönstret.  Ger man sej ut och dyker i sådant väder tänker ni nog? I normala fall nej, men det blåste åt "rätt håll"  denna gång och när vi väl kom fram till Väderöarna var det inte alls svårt att hitta en dykplats där det var helt lä.

Förutom alla söta sjöharar som jag visat i ett tidigare inlägg hittade vi flera exemplar av större havsnål. Jag hade bestämt mej för att testa korta skärpedjup denna dag och med en sådan långnosig fisk blir effekten väldigt framträdande.

Med bländare 4 och lite från sidan blir resultatet så här. Honan kan bli så lång som 60 cm och hannen ca 40 cm, så det här är en ganska stor firre. Precis som hos de andra kantnålsfiskarna så får hannen bära runt på äggen tills de kläcks. Äggen fästs i ett slemlager som sträker sej längs kroppen från huvudet och längs buken mot stjärten. En hanne kan bära upp till 1000 ägg!  De leker dock på sommaren så det fanns inga ägg nu.

 Det här är en betydligt mindre fisk, ca 3 cm och jag är osäker på vad det är. Den har inte olikfärgade ögon utan det är reflexer som gör att det blir grönt och blått. Antagligen är det en typ av "stubb" men jag komme rinte längre i artbestämningen.

 Här är det två små firrar som möts på en sand/snäckskalsbotten. Det här var en ren tillfällighet för de sprätte mest runt framför porten .

 Den lilla vackar sjustråliga smörbulten har jag försökt få på bild oräkneliga gånger tidigare. Jag tror att detta är en hanne för den har en mörk fläck under första ryggfenan. Den är ca 5 cm lång och trots att man inte kan se de fenorna så tyligt är den en mycket vacker liten fisk.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2012-11-10 11:48 | Läst 4094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hade det inte varit smartare om den längre Havsålshonan bärt äggen, då hade de fått plats med fler? Men evolutionen tänkte kanske på nåt annat. :-) Bilden på "Stubben" gillar jag allra mest idag, supersnygg!
Ha det gott i helgen!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-10 12:02
Tack Ewa,
ibland är det inte uppenbart varför det blivit som det blivit. De små fiskarna är roliga, men ack så svåra att få skarpa.
Hälsningar Lena
Det korta skärpedjupet funkar fint, och dina under vattnet bilder är spännande så som du brukar skämma bort oss med! :-)
Svar från Lena Holm 2012-11-10 12:53
Tack Anne-Sophie,
kul att du gillar bilderna. Jag vill testa lite olika arbetsmetoder och då får ni som läser min blogg komma med första utlåtande.
Hälsningar Lena
Härliga bilder! Mådde du inte illa när det gungade så??
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2012-11-10 19:41
Sjösjukepiller och så gäller det att sitta still. Man ska inte hålla på och fixa med vare sej kamera eller annan utrustning, för då är det kört. Vi var bara fyra dykare på båten och alla var mycket erfarna. Vi kunde därför sitta lugnt tills vi kom fram och därefter snabbt plocka ihop vår utrustning. Annars hade vi aldrig gått ut så långt.
Tack,, ha en fin helg
Lena
Jag bara älskar dina fiskar och andra djur där nere på djupet. Tack för att vi som inte dyker får tillfälle att se dom. Gillar smörbulten, vilken liten söting
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-11-10 19:44
Tack M afrikanen,
Den lilla smörbulten är en vanlig fisk men ack så svår att få skärpa på. Det här är nog den bästa jag åstadkommit så här långt. Med vänlig hälsning, Lena
Svar från Lena Holm 2012-11-10 19:47
Det är ju bara inte klokt hur datorn tycker man ska skriva!!! Jag sitter med en IPad just nu för min dator uppdateras av min lokala it support. Kära afrikanen, ha en riktigt bra lördag så hörs vi senare.
Hälsningar Lena