En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Som att simma i ett akvarium

Tänk nu inte saltvattenakvarium med tropiska fiskar utan ett sötvattenakvarium inrett som en skandinavisk insjö. De flesta akvarier som vi har i våra hem är ju faktiskt sötvattenmiljöer, men med fiskar som har sitt ursprung t ex i Afrika. Men varför inte en miljö med abborre. En kommentar efter gårdagens inlägg om abborrens yngel var att ” abborre är gott”, men de är vackra fiskar att skåda också. På 2-3 meters djup kan det se ut så här i sjön Storaxen i Dalarna.

Det finns nog dykare som inte ens skulle klassificera detta som ett dyk dvs något du får/ska registrera i din loggbok. Mest för att vi rörde oss på ett djup på endast 1-3 meter, men det beror ju helt på vad man är ute efter att uppleva.

Gissa hur avslappnande det är att ligga i denna pöl och ”flyta” runt lite stilla, varm och go i torrdräkten då vattentemperaturen är + 18 grader. Det faktum att dyket är så grunt gör också att man kan stanna och njuta så länge man vill (brukar vara naturliga behov som tvingar upp en ur vattnet).

 

Abborrarna hänger ihop med artfränder av samma storlek, utom de största som tycks patrullera runt och kolla av läget mera solo.

 

Tre kompisar som håller ett betryggande avstånd från vassruggen där det låg en gädda och spanade. Avslutar med ett riktigt grunt "vrak", den lilla ekan som sjunkit vid kanten av sjön.

 

Ha en bra kväll

Lena 

 

 

 

Inlagt 2012-07-10 19:06 | Läst 5116 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga UV-bilder med närmiljö-känsla
Svar från Lena Holm 2012-07-10 19:25
Tackar,
det är en härlig sjö. Ska dit till helgen och hoppas på sol.
Hälsningar Lena
Tack Lena, kul att se! Har hållt Aborre, Gädda och Spigg i akvarium; både inomhus och ute men såklart är det roligare att se dem i det fria i sin riktiga biotop. Visste inte att det var så tätt med fiskar.men det kanske var så att du passade på att fota när de råkade vara nära. mvh/Kalle
Svar från Lena Holm 2012-07-10 19:32
Kul att läsa om dina erfarenheter. Jag är nog inte beredd att prova i vårt akvarium ännu och håller mej till sjöarna runt omkring istället. Få ställen har dock så klart vatten och så mycke fisk som Storaxen. Jag fotograferade när det var mycke fisk framför kameran, men det ser ofta ut så här när man kommit lite längre in på sommaren. De flesta abborrarna är dock små, 5-10 cm och vi såg väldigt få av de riktigt stora. När man kommer djupare än 4-5 m blir det också mycket glesare med fiskarna.
Hälsningar Lena
nutte 2012-07-10 19:41
tack. Bra att få en inblick i Sveriges "Undre värld". Tur att de riktigt stora tuffingarna inte är så många ;-).
Ännu en gång så underbara bilder! Ser ut, precis som du skriver som ett akvarium! Finfint Lena! Tack ännu en gång för att du delar med dig av den fina och härliga världen där under ytan! =)
Ha en störtskön kväll! =)
Svar från Lena Holm 2012-07-10 19:35
Tack Heléne,
för den mycket uppskattande kommentaren! Jag ska till denna sjö i helgen och med lite tur kanske solen tittar fram. Det är då den riktiga akvariekänslan kommer fram.
Hälsningar Lena
Häftigt akvarium, en hel sjö ;)
Och inte mindre häftiga bilder.
Roligt att se.
Svar från Lena Holm 2012-07-10 21:51
Tack Jan-Olof,
trevligt att du tog en titt på mina insjöbilder. Magiskt som ett akvarium kan det vara ibland. Jag hade ett inlägg med gäddor, från samma ställe, för ett par dagar sedan med den stora rovfisken förtar lite av akvariekänslan.
Hälsningar Lena
Så häftigt, trodde att det inte var så bra sikt i våra sjöar. Hur närma kan man komma dessa små simmande varelser?
Läckra bilder i alla fall.

//Bert-Ola
Svar från Lena Holm 2012-07-11 07:53
Hej Bert-Ola,
det finns enstaka sjöar som har så här bra sikt, men här är det är bara på grunt vatten, ner till ca 4m. På natten vilar abborrarna och då kan man ta porträtt, så nära man vill (om man är försiktig). På dagtid, som ovan, gäller det att ligga stilla i vattnet. Alla bilderna utom nr 4 är tagna med en fisheyezoom (på 12 mm ca) och vissa är något beskurna . Med tålamod kan man alltså i princip ligga nästan mitt bland fiskarna. Gäddorna som jag visade för två dagar sedan får man smyga sej på. Ofta har man en hel serie bilder med olika avstånd.
Hälsningar Lena
Gillar de två första bilderna där dagsljuset silar ned i vattnet så vackert. Frånvaron av riktigt stora abborrar kanske talar för att Storaxen är en näringsfattig sjö och sådana brukar ju ofta också ha klart vatten. Abborrarna är ovanligt ljusa för att vara insjöabborrar men kanske beror det på dina lampor.

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2012-07-11 19:08
Tackar !
De två översta bilderna är tagna i naturligt ljus utan vare sig blixt eller lampa. Ibland räcker det naturliga ljuset till i grunt vatten. Abborrarna är nog ganska ljusa här, när du säger det så har jag nog bilder från andra ställen där de är mörkare i färgerna. Hur kraftiga ränderna är varierar också mycke. Man ser enstaka större exemplar men jag har inte lyckats få dem på bild.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder!
Abborrar är både vackra och goda. Gillar återigen att man ser hela miljön och ekan är för snygg. :-) Med dina bilder lyckas du förmedla en fin och ljus värld under ytan. I motsats till den jag har i min fantasi att det är mörkt, tryckande och faror som hotar bakomen ryggen på en.
Ha det fint Lena!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-11 19:12
Hej Ewa,
jag har gjort mängder med dyk i ljusa, klara vatten. Det är inte så mörkt och skrämmande som du tror. Jag upplever dock inte heller mörkret som skrämmande. När vi dyker på natten tycker jag snarast att det är ganska ombonat och mysigt.
Tack för din positiva kommentar Ewa.
Hälsningar Lena