En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Under ytan i Nordnorge

Det har inte blivit så många dyk denna säsong, men vi gjorde ju några fler i Nordnorge än de då vi mest hade fokus på det ätbara. Så här långt norrut är det dock inte alls så mycket liv som t ex vid Saltströmmen, där vi dök förra sommaren. Det visste vi också från tidigare besök. 

Men kungskrabba fanns det och jag bjuder därför också på en närbild. Vi åt inte upp den här. När vi gjorde ett andra dyk och jag hade makro på kameran var det mycket svårare att hitta krabba än vid första dyket. 

Något som var häpnadsväckande var den rikliga förekomsten av bägarmaneter och att de var så stora. 

Ofta när vi ser dessa sitter de väldigt grunt på tareblad och är ca 3-5 cm långa. Här var de större än min handflata (vissa minst 15 cm) och de fanns i mängder ner till 10-12 meters djup. 

De här var så stora att det var svårt att fota dem med 60 mm makro. Men en detaljstudie kunde man förstås göra. 

Vi hittade också mängder med valthornssnäckor.

Här har det samlats flera stycken och man kan även se en äggsamling under snäckorna. Kanske de samlats för att alla var reproduktiva och de lägger sina ägg tillsammans. 

Haneskjell fanns det gott om även på denna dykplats och vi plockade några som blev förrätt när vi åt kungskrabba. 

Precis som pilgrimsmusslorna har dessa rader med ögon i kanten av skalet. De ser oss bra och de sluter sej ofta snabbt när en dykare närmar sej. 

En väldigt liten eremitkräfta. Det fanns större men just denna lilla fastnade jag för. Hen har en liten havstulpan på skalet som viftar med sina gälar som en gles plym.

Vi såg inte så mycket fisk men här är det i alla fall en sjurygg som vaktar sina ägg. Det var helt omöjligt att fota denna fisk i en bättre vinkel utan att störa den, så vi backade undan och lät den vakta sin barnkammare ifred. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-10 20:58 | Läst 3361 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket snyggt foto av en för mig okänd värld.

/Eric
Svar från Lena Holm 2023-09-10 21:54
Tack Eric,
kul att du tittar in i min blogg. Det finns mycket fint att upptäcka under ytan.
Hälsningar Lena
Bägarmaneterna är ju rena konstverken..som små fyrverkerier fast i slow motion..
Ska absolut ses förstorat mot svart bakgrund..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:39
Tack Gunte,
bägarmaneterna är fascinerande djur och visst kan man tänka på fyrverkerier när man ser dem. Det är nässeldjur så de bränns nog lite i de vita ändarna.
Hälsningar Lena
Roligt att du visar lite fina bilder från det våta elementets värld igen, och bilderna på bägarmaneter är ju fantastiskt vackra och även bilderna på Haneskjell (är det norska?) är fina
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:40
Tack Stig,
visst är det norska och jag känner inte till något svenska namn på dessa musslor. De är släkt med pilgrimsmusslorna som heter "kamskjell" på norska. Bägarmaneter är alltid kul att stöta på.
Hälsningar Lena
Du har alltid intressanta bilder som man lär sig något av tillsammans med din text. Jag kommer ju aldrig att få se den här miljön på riktigt. Men det finns ett undantag som jag kommer i kontakt med, havstulpaner. Den lilla eremitkräftan har en havstulpan på skalet och är nog nöjd med den. Men jag gjorde ren en båtbotten i går från havstulpaner och är inte lika förtjust i de små liven. De sitter fast ordentligt och det forskas på deras lim som ju är fantastiskt hållbart och funkar under vattnet.
/Sten
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:43
Tack Sten,
havstulpaner kan vara besvärliga även när man dyker och om man av någon anledning, t ex när man ska ta sej upp ur vattnet på berghällar, gör det där det finns havstulpaner kan man lätt skära sönder dräkten. Men de är också rätt coola djur att titta på och de sitter ju stilla vilket gör dem tacksamma att fotografera.
Hälsningar Lena
Vilka underliga djur det finns! (Dom tycker säkert att vi är väldigt underliga.) Häftigt att få titta!

Att musslor har ögon! Det hade jag ingen aning om.Trodde att musslor i o f s är djur men i stort sett lever som växter, sitter fast sen de hittat stället att sätta sig fast på. Nästan OK att äta även för veganer trodde jag.

Bägarmaneterna undrar jag lite extra över. De verkar ha ljuskällor och så leds ljuset ut ungefär som i såna där prydnadsarmaturer med glasfibrer som var inne för flera decennier sen. Dina foton på varelserna ifråga är jättebra, fina i sig och bättre än det jag såg medan jag googlade.
Svar från Lena Holm 2023-09-12 22:01
Tack Måns,
jag har många gånger upplevt att djur under ytan tittar på mej och, inbillat eller ej, att de tycker jag ser underlig ut. Vissa musslor, som t ex dessa och pilgrimsmusslor har en hel rad med ögon. De kan också simma. Pilgrimsmusslor gör det ofta men dessa haneskjell sitter delvis fast för de lever ofta väldigt nära t ex sjöborrar. Blåmusslor sitter däremot fast (efter yngelstadiet). Bägarmaneterna är nässeldjur, dvs de har nässelceller som bränns. De sitter samlade i de vita ändarna på de tunna tentaklerna. Det är inte ljuskällor utan upplevs lysa när jag fotat med blixt.
Hälsningar Lena
Måns H 2023-09-13 19:06
De där lysande punkterna trodde jag inte lyste själva, utan att det var ljus inifrån djuret som leddes ut via fiberoptik. Men det var alltså din blixt som bidrog med ljuset!

Jag undrar ändå om det kan vara ljus (alltså blixtljus) som samlats ihop i stjälken och letts ut till den lysande punkten.

--------

Avger de bägarmaneter du plåtade något eget ljus alls?

Enligt Wikipedia heter en av arterna "Lucernaria quadricornis" d v s "Lyktor fyrhörnade" eller nåt ditåt på svenska.
Svar från Lena Holm 2023-09-14 07:38
Hej Måns,
vad jag har kunnat se under vatten avger de inte något ljus själva, men det vita längst ut på tentaklerna syns väldigt tydligt. Kanske som en varning att de bränns. Det finns liknande strukturer på vissa nakensnäckor. Jag har dock aldrig sett bägar maneter på nattdyk eller där det är rejält mörkt.
Hälsningar Lena
Magiskt att se fina bilder från en för mig okänd värld. Upplysande text också. Tack!
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:44
Varsågod Sten,
det bjuder jag så gärna på.
Hälsningar Lena
Vad häftiga bilder! Den där maneten såg verkligen ut som en alien från rymden.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:45
Tack Johnny,
bägarmaneter är det många dykare som missar för de sitter ofta så grunt att de bara passerar dem på väg upp. Här var de både större och satt djupare vilket var helt oväntat för oss.
Hälsningar Lena
Alltid spännande att se och läsa om det som finns där under ytan.
Musslan med alla ögon var läcker och närbilden på maneten blev ju som ett fyrverkeri, snyggt !
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:46
Tack Ing-Marie,
man får verkligen smyga sej på musslorna för att få med ögonen på bild. De sluter sej oftast när man kommer nära. Maneterna är speciella och inte så manetlika tycker jag.
Hälsningar Lena
Bägarmagneterna var otroligt vackra, så de får dagens pris. Intressant och fint det övriga också
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:48
Tack Peter,
bägarmaneter är det många dykare som missar helt för det sitter vanligtvis så grunt och där passerar bara de flesta utan att titta så noga.
Hälsningar Lena
Detta är bilder jag uppskattar mycket! Både vackert och informativt med en titt in i den våta världen, ja det är nog ffa skönheten och intressanta strukturer att fundera över jag gillar.
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:53
Tack Stefan,
det finns så mycket som är annorlunda och spännande när man dyker, former och färger som inte liknar någonting som finns på land. Det är vad som gör dykning så fängslande. Minsta pöl kan innehålla överraskningar.
Hälsningar Lena
Spännande och vackra bilder! Tycker den första gröna blev häftig!
Kul att få se…
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:50
Tack Lena,
på första bilden är det en helt vanlig öronmanet som det brukar finnas mycket gott om på västkusten. Jag har svårt att motstå dem trots att vi ser dem mycket ofta.
Hälsningar Lena
Vilka häftiga konstverk. Wow! / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-09-12 20:49
Tack Nina,
det finns väldigt många djur under ytan som ser ut som spännande konstverk. SVårt ibland att förstås att det är djur.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra bilder! Just bägarmaneterna med sina oregelbundna former är spännande, och det ser ut som dom har knippen av lysande optisk fiber på utväxterna. Du fotar väl bara med blixt så det är reflexer i ändarna som gör att dom ser självlysande ut? Motsvarar ”fören” trådarna på vanliga maneter? Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-09-12 22:04
Tack Björn,
bägarmaneterna är nässeldjur dvs de har nässelceller som bränns. Nässelcellerna sitter samlade i den vita knoppen längst ut på de tunna tentaklerna. Du har rätt i att de ser ut att lysa pga blixtljuset. Det är alltså dessa "bollar" av små trådar som motsvarar trådarna på vanliga maneter. Det är väldigt vackra och annorlunda djur.
Hälsningar Lena
Galet häftiga bilder på djur som man knappt trodde fanns!
Svar från Lena Holm 2023-09-14 07:39
Tack Joakim,
en del djur under ytan är det svårt att avgöra om det verkligen är djur eller möjligen en växt.
Hälsningar Lena
Häpnadsväckande och vackra bilder! Men det brukar vara så när du dyker :-) Jag bara njuter och erkänner att jag är sjukt avis! Kan inte ens simma bra! hahaha. Men jag älskar vatten och dina underbara bilder gör mig glad. Undervattensvärlden är så spännande! Tack så mycket att vi fick se och njuta :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:24
Tack Halina,
och ursäkta att jag inte svarat förrän nu. Undervattensvärlden är annorlunda och spännande och där känner man sej verkligen bara som en tillfällig gäst. Man behöver inte kunna simma särskilt bra för att börja dyka, men man måste ju vara bekväm med att vara i vatten och att ha vatten över huvudet.
Hälsningar Lena
Alltid lika trevligt och intressant att se dina bilder från den vattenvärlden. Kan inte låta bli att fascineras av de varelser som bebor den.

Hälsningar Jörtgen
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:27
Tack Jörgen,
de varelser som man möter när man dyker är så annorlunda att vi inte heller slutar fascineras av dem fast vi sett många av dem åtskilliga gånger, samt fotograferat dem. Många djur under ytan flyr ju dessutom inte undan som många landlevande djur gör vid åsynen av en människa.
Hälsningar Lena