En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En glimt av makrolivet

På midsommardagen gav vi oss av ut till Väderöarna igen. Vädret var strålande.

Jag kan ju inte byta objektiv när jag dyker annat än på lunchen, men oftast öppnar man inte kamerahuset under en dykdag. Alltså väljer jag på morgonen och jag hade vidvinkel på midsommarafton så det blev makro denna dag. Nio gånger av tio blir det då Canon 60 mm makro. Med den på min Canon7dmkII kan jag lätt fota t ex sjöharar som är ca 3-5 cm. 

 

Här är det två, eller kanske tre, som antagligen håller på att göra mer sjöharar. De är hermafroditer och byter sperma med varandra. 

Om det plötsligt kommer en vacker blåstråle simmande går det också att få till med 60 mm makro. Blixtarna klarar precis att lysa upp motivet på det avståndet som krävs för en halvstor fisk som denna. Med 100 mm makro hade det här bara blivit ett porträtt om jag ens fixat att få skärpan på rätt ställe (dvs ögat). Den här fisken simmade bakom stenen till höger och försvann lika fort som den dök upp.

Men de brukar vara nyfikna så jag stannade upp och väntade. Strax kom den uppsmygande bakom stenen och kikade på mej. Då blev den förevigad igen. Kolla in de små vassa tänderna i munnen. Blågyltan är också en art som kan byta kön. Den största honan i ett "harem" blir en hanne om hannen som vaktar dem försvinner. 

En fisk som verkligen har en kaxig uppsättning huggtänder är de små röda stensnultrorna. De är inte särskilt skygga heller och ställer ofta upp på bild, eller simmar in i bilden när man försöker fota något annat. 

Jag hittade också en liten vacker plattfisk. Jag har inte en aning om vad det är för plattfiskarna är svåra att skilja åt. Den här var nog inte mer än ca 5 cm lång och trodde helt säkert att den inte syntes mot underlaget. 

Efter första dyket lägger vi till vid en brygga och skeppare Anders delar ut varma matlådor med thaimat som lagades till tidigt under morgontimmarna. Nu slappar vi minst ett par timmar i solen.

Under pausen måsta man också byta flaskor om man inte har så stora att de räcker till två dyk. Ett stort dubbelpaket är bekvämt ur den synvinkeln, men de är så hiskeligt tunga att hantera på land så vi har mindre flaskor numera och byter mellan dyken. 

När det börjar närma sej avfärd mot nästa dykplats måste man byta om till torrdräkten igen och då kan det bli väldigt varmt sommartid. Men man kan kyla av sej en stund innan vi kastar loss om man är snabb att få på sej allt och dra igen dragkedjan. Det var bara 17 grader i ytvattnet så det svalkade faktiskt.

Eftersom det var makro som gällde så spanade jag efter små saker t ex nakensnäckor, små färggranna djur som kan vara svåra att upptäcka. Den här är nog bara ca en cm lång.

Den här praktfulla toppkamnudingen är betydligt större, ca tre till fyra cm. Fredrik hittade den och där blev jag kvar en stund. Nakensnäckor sitter ofta på sin mat och det är för det mesta inte så lämpligt som bakgrund.

Det gäller att hitta den bästa vinkeln både för snäckan och för att, om möjligt, få till en lugnare bakgrund. Det här är samma individ från sidan.

Ibland är det kört med bakgrunden, som med den här purpurborstnudingen som satt på en vägg. Den gick inte att fota från sidan. Men den sticker i alla fall ut i sina läckra färger.

Den här linjeborstnudingen satt inte heller så bra till men den får vara med ändå. 

Det här är en pytteliten långstjärtsnuding och det är svårt att få till skärpan på den för den sitter på växtlighet som rör sej sakta fram och tillbaka. Ungefär som att fota makro på land när det blåser, fast här gick det lite långsammare. Den långa stjärten syns inte på bilden (den är inte märkvärdigt lång heller).

Avslutar med ett makromotiv som egentligen kräver supermakro eller en Raynoxlins, men då blir man så oerhört begränsad i motivval så det är sällan jag använder det. Det lilla prickiga djuren i mitten kan vara en nakensnäcka men jag är osäker. Det är de långsmala typerna med antenner jag var ute efter att fota. De kallas spökräkor och det är mest en chansning att fota dem. De svajar naturligtvis också och underlaget de sitter på är inte heller stilla. Ibland blir det en och annan som svajar in i fokus. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-07-01 16:10 | Läst 1213 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack, så häftigt att få följa med… 🙂
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:44
Tack Lena,
det finns mycket att visa från den sidan av vattenytan.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder, imponerande att det kan bli så bra under de förhållande man har under ett dyk. Alla typer av ”nudingen” tycker jag var extremt vackra, tror inte jag har sett dessa men de är visst små så det är möjligt man missar dessa
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:47
Tack Peter,
nakensnäckorna är små och de kan vara lite svåra att hitta innan man har sett de första och förstår var man ska leta. Likaså simmar många oerfarna dykare för fort och de kommer upp och klagar på att de inte sett en enda nakensnäcka. De kan förekomma i mängder ffa på våren men det finns alltid några arter som man kan hitta under hela året.
Makro kan man fota under riktigt dåliga siktförhållanden, det är värre om det gungar för mycket.
Hälsningar Lena
Hej,
Man kan bara baxna av skönheten.
Ögat spelar en stor roll i bild och liv.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:49
Tack Bob,
det gäller bara att hitta de små liven så kan man njuta. Blåstrålen kan dock alla få syn på. Den är vanlig på svenska västkusten och har oftast ett helt haren av röda honor runt sej.
Hälsningar Lena
Man upphör aldrig att förvånas över vad som kan åstadkommas i livets väv. Tack för bilderna.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:50
Tack Gunnar,
det finns en fantastiskt artrikedom även i våra svenska vatten och en del djur som är rätt spektakulära.
Hälsningar Lena
Så många läckra bilder. Det måste ja vara kul när man har sån koll som du har, tvivlar på att alla vet så mycket om vad det är som dom fotar ?
Och jag som brukar vara så fixerad på bakgrunder tycker absolut inte det spelar någon roll här om det blir lite "rörigt". Motiven är så vackra och tar all uppmärksamhet så man tänker inte ens på bakgrunden.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:55
Tack Ing-Marie,
erfarna dykare som är intresserade av biologin har koll på dessa arter, i synnerhet de som fotograferar. Men många oerfarna dykare simmar för fort och ser inte alls de små nakensnäckorna eller spökräkorna. Ibland möter vi dykare som t o m letar efter nakensnäckor men inte lyckas hitta några. Det gäller att spana efter sånt som de gillar att äta och leta där. Jag brukar försöka få till någon slags bakgrund men med nakensnäckorna får man ta det som det ser ut.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det blev lika lyckat som vanligt och så med makroobjektivet.
Jag gillar speciellt nummer 5 och 6 och så är bilderna med dykmedlemmarna och besättningsmedlemmarna såklart också iögonfallande och intressanta.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
Hej Lena - "Midsommar är över för i år" - ja men då får vi undervattensbilder från Lena och co. Och det är inte så illa heller. Alltid spännande och annorlunda motiv här på FS.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Imponerande jordgubbstårta.
Svar från Lena Holm 2022-07-02 09:59
Tack Erik,
även om det är vanliga fiskar är det lite utmanande att få skarpa bilder på dem då de kommer simmande, men den fina blåstrålen kom ju tillbaka precis som jag trodde att den skulle göra. Jag vill gärna ha med några bilder från båten eller lunchen för jag tycker det säger mer om vad vi gör än att bara visa undervattensmotiv. Med start från midsommar är det oftast störst chans att det blir undervattensbilder på sommaren numera. Att dyka när det är kallt är för jobbigt.
Hälsningar Lena
Som vanligt fantastiska bilder på det märkliga livet under ytan..Spökräkorna ser kul ut och med lite fantasi ser jag tecknade såna i en disneyfilm..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-07-02 10:01
Tack Gunte,
jag kan absolut tänka mej spökräckor i en Disney/Pixar film men de är för okända för att uppmärksammas på det sättet. Clownfiskar fungerar bättre. Det finns visserligen lite större spökräkor i t ex Norge och Kanada men de är ändå rätt små djur.
Hälsningar Lena
Vilka häftiga och vackra bilder. Och så mycket färg i motiven där nere. Jättefint.
/ulla
Svar från Lena Holm 2022-07-02 10:03
Tack Ulla,
det finns små juveler där under ytan som det gäller att hitta. På våren är de vanligare för då lägger många av dem ägg, men det är så attans kallt i vattnet då så vi dyker sällan så tidigt på säsongen numera. Runt påsk kan man se de finaste och flest arter.
Hälsningar Lena
Dina undervattensbilder, speciellt makro, är en ren glädje att se, helt fascinerande. Nakensnäckor är min favorit med deras oerhörda variation i form och färg, den vitprickiga sjöharen är så fin! Spökräkan har tydligen spritts ända hit, men havet hänger ju ihop, så den kan antingen driva runt, eller följa med vatten i båtar.
Svar från Lena Holm 2022-07-04 21:39
Tack Stefan,
makromotiven fungerar alltid även när förhållandena inte är optimala och nakensnäckorna har rätt storlek för makrofoto. Sjöharen är en typ av nakensnäcka så den åker med i det "allmänna utbudet". Spökräkorna är mer nyckfulla och ibland stöter man på dem i mängder men vi har ännu inte listat ut när på säsongen det inträffar.
Hälsningar Lena
Otroligt vackra bilder i för mig en helt främmande värld. / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-07-04 21:41
Tack Nina,
du skulle njuta av allt som finns att se under ytan men det krävs ju både annan utrustning och erfarenhet för att få se detta. Det kommer mer bilder för det är ju det här som jag helst vill visa.
Hälsningar Lena
Erkenius 2022-07-05 10:39
Helt otroligt fint! Men under vatten är ingenting jag skulle klara så får njuta av dina bilder istället :-) / Nina
Det här var ett väldigt trevligt sätt att få ta del av en värld jag aldrig besökt. Fantastiskt fina bilder och intressanta djur.
Svar från Lena Holm 2022-07-04 21:45
Tack Sten,
det här är den typ av miljö och bilder som jag helst av allt visar i denna blogg men vi dyker numera oftast på sommaren och då får det bli det som vi ser. Det kommer förhoppningsvis mer senare då vi planerat en dykresa till Norge i sommar.
Hälsningar Lena
Alltid lika roligt att se dina bilder och läsa texterna. Ny kunskap är alltid bra.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-04 21:47
Tack Bengt,
det roliga är ju att man vet aldrig riktigt vad man kommer att stöta på. Dessutom är det en chansning med vidvinkel eller makro. Makro ge alltid bilder och jag kan lätt bidra med texten :-)
Hälsningar Lena