En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...
14/100 Dykkurs
Ikväll har jag haft lektion i "säker dykning" för ett gäng som går grundkurs i sportdykning. En aspekt som berördes var att sköta om sin utrustning och serva den regelbundet. Det här är en viktig detalj för dykare. Just denna har varit med mej i 12 år nu och jag köpte den begagnad. Min sambo servar den årligen.
Hälsningar Lena
Inlagt 2016-03-14 22:11 |
Läst 3050 ggr. |
Permalink
Hälsningar Lena
Hälsn!
kul att du nämner dyktanken för våra elever fick se ett klipp från Youtube där några ubåtsrekryter gör fri uppstigning i tanken. Jag har gjort det i skarpt läge från 28 m så jag vet att det fungerar alldeles utmärkt. Det var regulatorn som var felaktigt servad och frös i stängt läge. Sedan friflödade parkamratens regulator när vi var två som andades genom den. Vattentemperaturen var 1 grad I Stockholm skärgård den dagen och vi dök på ett vrak som heter Tyr (som jag tror är bärgad).
Hälsningar Lena
Vad skönt att det gick bra för dig med den fria uppstigningen, låter som du gjorde allt rätt! Fri uppstigning är ju annars en metod att rädda sig som t.o.m. kan kännas behaglig när den går bra, men man måste ge akt på ev. dykarsjuka en tid efter, beroende på hur länge man var nere och hur djupt man var nere så klart. Nu för tiden kör man ju mycket med syrgasandning som förebyggande efter en incident. Hade själv en arbetskollega som fick tecken på dykarsjuka vid övningsdykning ute på Korsö (nära Sandhamn), en kväll när vi hade en föreläsning av en dykläkare.. Han blev likblek och mådde lite illa, han fick endast syrgasbehandling då i några timmar och mådde sedan bra! Han och hans parkamrat hade dykt med en 'dykdator' då, som gärna 'maxar' dyktiderna så att marginalerna minskar jämfört med de tabeller som finns. Den här killen hade inte gjort några fel, det var bara det han som individ, med sin kroppssammansättning inte klarade av att 'maxa' expositionstiderna, vi kom fram till att han råkat ut för detta även tidigare men inte insett det..
Utrustningen är som sagt viktig! Jag har varit med ett flertal gånger och letat efter försvunna sportdykare, och när dom sedan hittats (det är inte alltid) och polisutredningen blivit klar så fick vi ofta ta del av den från den ansvarige polisen. Det var väldigt intressant att få höra vad man kommit fram till vid de dykolyckor där det gått illa! Ofta är det 'handhavandefel', och panik när det är orutinerade dykare som råkar illa ut, ibland medicinska orsaker hjärtinfarkt t.e.x. Hos rutinerade dykare så kan det ofta vara tekniska fel, där man själ 'pillat' med det tekniska.. Minns två dykare som försvann i Mälaren vid Lövsta bortom Hässelby, vid en brant klippa. Jag och mina arbetskamrater var där först och letade, men det var djupare än 40m och djupare än så dyker egentligen inte räddningstjänsten. Några dagar senare så gjorde man ändå ett nytt 'specialförsök' att hitta dom, och det gjorde man. Dom låg på 52m djup. Efter polisutredningen så visade det sig att en av dykarna hade mixtrat med en regulator och satt dit en bricka någonstans i regulatorn med ett lite för litet hål i, som gjorde att allt fungerade bra ner till c:a 45m djup, men djupare än så så tog luftförsörjningen tvärstopp.. Och den situationen kunde dom två tydligen inte hantera.. En hel del djupberusning förvärrade nog det hela.. Själv har jag varit nere på 100m djup med luftandning.. i Tryckkammare! Det var på Karolinska institutet där man undersökte just djupberusningens effekter.. Det var kul! Berusningen var massiv!
Hälsn!
Hälsningar Lena
Hälsn!
Jag skulle kunna vilja lyssna på dig än om jag inte tänker dyka.
Helt klart måste det vara viktigt att ha grejor som fungerar till hundra procent.
Snart dags för dig att dyka kanske.
sov gott
Gun-Inger
som tur är har jag en sambo som är duktig på att serva dessa saker. Det blir nog ingen dykning förrän det blir varmare i vattnet. Om de inte vill att jag ska dyka med eleverna I poolen.
Hälsningar Lena
Hur omfattande är en grundkurs i sportdykning, timmar och ca pris. Finns det en åldersgräns eller kan pensionärer med tveksamt omdöme gå en?
en kurs hos oss sträcker sej över en termin med 6x1,5 timme teori, godkänd HLR kurs, 12 bassängpass (ca 2 timmar) och fyra dagar utomhusdykning i torrdräkt. Om jag minns rätt är priset ca 5000 kr och då ingår all utrustning utom mask, snorkel och fenor. Det går bra att vara pensioner bara du är i någorlunda god form, kan simma och kan uppvisa ett läkarintyg på att du är frisk. Det finns kortare kurser.
Hälsningar Lena
Hälsningar Lena