och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kina - Terrakottaarmén

Förr i tiden spelade jag golf och en gång så vann jag en resa till Kina. Tyvärr skadade jag axeln så golfen är ett minne blott men resan till Kina har jag väl bevarad i minnet. Häromdagen satt jag och rensade och sorterade bland mina bilder och kom till året 2003 och det var många trevliga minnen som väcktes då jag hittade mina bilder från den kinaresan.

Då hade jag en  Minolta Dimage 7i med hela 5 megapixel, det var min andra digitalkamera och jag tyckte nog att det var en häftig kamera jämfört med den lilla 3 megapixel som jag haft innan.

Resan började i Xian med mellanlandning i Peking. Där träffade jag för första gången på att man inte fick ha vattenflaskor med sig på flyget. Från Sverige var det inga problem, vi var tydligen lite efter med säkerheten då.

I Xian var det naturligtvis Terrakottaarmén som lockade. Men vi kikade lite på stan också. Uppe på stadsmuren i Xian

Lilla vildgåspagoden.

Qin Shi Huangdi var Kinas första kejsare När han avled 210 f.Kr begravdes han i Kinas genom historien mest storslagna gravkomplex. Gravpyramiden tros kunna innehålla en av världshistoriens mest intressanta arkeologiska skatter och Terrakottaarmén i anslutning till hans grav tros vara kejsarens militära försvar i hans utomjordiska liv.

Terrakottaarmén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, vilket blev en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter. Fyndet var en stor överraskning eftersom Terrakottaarmén inte finns nämnd i några historiska dokument. Terrakottaarmén är listad av Unesco som världsarv.

Vi börjar besöket med den stora hallen där soldaterna står uppradade  i en militär formation.

Det var tillåtet att fotografera, bara man inte använde blixt.

Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader.

Terrakottafigurerna var ursprungligen färgglatt målade, men mycket av färgerna har med tiden försvunnit. Vissa figurer hade färg kvar när de grävdes upp, men färgen förstördes snabbt när figurerna exponerades för luft.

Det grävs fortfarande men själva gravpyramiden är inte utgrävd.

På vissa ställen är soldaterna plundrade, sönderslagna och uppbrända, sannolikt av Xiang Yu , några år efter den första kejsarens död i samband med att Qindynastin föll 206 f.Kr.

På grund av torkan som 1974 rådde i Shaanxiprovinsen grävde några bönder en ny brunn ungefär två kilometer öster om den första kejsarens gravpyramid. De fann inget vatten, men de hittade keramikskärvor och bronsvapen. Bönderna hade hittat Terrakottaarmén. Bonden Yang Jide tillskrivs upptäckten, eftersom det var han som rapporterade den till de lokala myndigheterna. Då när jag var där satt han här och signerade böcker. Han blev lite sur om man fotograferade utan att köpa någon bok och det var dessutom lite rörigt runt omkring honom så mina bilder blev inte så bra, men det är ett minne ändå.

Gott om vakter var det här, den här killen i sin lite för stora uniform såg så söt ut.

Är det en sevärdhet så finns det gott om försäljare och vill man ha en egen terrakottafigur med sig hem så går det bra.

Eller varför inte ett skinn, troligtvis en hel del av arter som är helt förbjudet att ta med sig in i Sverige.

Grillad potatis var en storsäljare.

En del försäljare var ganska små.

Att bli fotograferad var populärt, farfar eller morfar till den här lilla tjejen bad mig att ta en bild av barnbarnet. Då blev hon så här glad.

Inlagt 2016-11-01 20:00 | Läst 4741 ggr. | Permalink

"Det här är något som jag skulle vilja se men jag har inte ens lyckats ta mej till Kina ännu. Den där unga vakten ser ut att ha alldeles för stora kläder. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det här är något som jag skulle vilja se men jag har inte ens lyckats ta mej till Kina ännu. Den där unga vakten ser ut att ha alldeles för stora kläder.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2016-11-01 20:59
Tack Lena!
Det var ganska mäktigt att se dessa lergubbar, så många och så stora.
Täka sig att de legat dolda under jord så länge och ingen vetat om dem.
Kände mig lite priviligerad.
Väldigt fina bilder här, trots att dom är 'gamla', eller kanske därför dom är lite extra fina..! Den där terrakottaarmén är ju verkligen något helt fantastiskt, tänk vad man kunde få folk att göra för så längesedan.. det är helt otroligt! Man undrar ju också vad som kanske fortfarande döljs..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2016-11-01 21:04
Tack Jan!
Tiden går och det har förändrats i Kina, då var det inte så många västerlänningar där. Vi upplevdes som udda och annorlunda. Var till och med svårt att få hjälp i butikerna och då man frågade efter vägen, då jag var där en del år senare så kunde den lokala guiden till och med svenska.
Armén där i Xian är helt otrolig, tänk att göra alla dessa och sedan gräva ner dem.
Mycket fina bilder igen. Har för mig att en del av Terrakottaarmén varit på besök här i Sverige nyligen. Men då var det inte aktuellt att se den.
När jag köpte min första digitalkamera så var jag intresserad av just en Minolta, men det blev en Olympus i stället.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-11-02 21:06
Tack Stig!
Det stämmer bra det, det var en utställning med lite gubbar därifrån i Stockholm. Kommer inte ihåg vilket år.
Olympus var nog ett bättre val än Minolta, min höll inte så länge och sedan blev det Canon.
Det här väcker minnen, jag var i Xian och besökte terrakottaarmén vid min första Kina-resa 1987. På den tiden var det helt förbjudet att fotografera inne i stora hallen. När jag frågade varför var svaret att vi borde köpa vykort istället för att ta egna bilder. Nå, jag köpte vykort, att de ville att vi turister skulle spendera lite pengar kändes begripligt. Men får väl erkänna att jag tog bilder i smyg också :)

För mig var det skalan i det hela som verkligen gjorde ett starkt intryck, det och att de olika soldaterna som du också noterade var individuellt olika. Ingen enkel massproduktion :)
Svar från Margareta Cortés 2016-11-02 21:09
Tack Martin!
Gissar att du väckte en del uppmärksamhet som turist 87.
Jag var väldigt ljushårig då och fick ofta stanna för folk kom fram och ville fota sig tillsammans med mig.
Då jag var där hade de inträde dit, säkert ett bättre sätt att få in pengar än att köpa vykort.
Grevture 2016-11-02 21:40
Jo nog stack jag ut som 1,85 lång, blond och fräknig :) Normalt var de flesta bara stillsamt nyfikna, men så fort man gjorde något annat än övriga (som att sätta sig ned och byta film i kameran) blev det snabbt en folksamling.

Det var inträde då med, men tro det kostade typ 35 öre eller något. Vykorten kostade nog motsvarande 3-4 kronor eller så, så de var nog en bättre inkomstkälla :)

På den tiden hade de ju dessutom det underliga systemet med FEC, Foreign Exchange Certificates, en slags parallellvaluta för utländska turister som vi förmodades betala med överallt. Den officiella kursen var ju 1 FEC = 1 Yuan. Tekniskt sett fick vi inte betala med vanliga Yuan (RNB, Remnibi), men eftersom man fick växel i sådana överallt och eftersom alla kineser ville komma över FEC och gärna svartväxlade till typ 3:1, 4:1 eller 5:1 så var ju systemet dömt att misslyckas.

Men, det där med vykorten var nog helt enkelt ett sätt för de som jobbade där att få oss att spendera mer FEC på plats :-)
Svar från Margareta Cortés 2016-11-02 22:11
Intressant!
Har varit i Kina mågra gånger efter den här första resan och så mycket har förändrats och gissar att det redan var så mycket ändrat från din resa tills 2003.
Nu är de mer vana med västerländska turister och npgra jag träffade på kunde till och med svenska.
Första resan höll vi på att skrämma slag på en liten flicka i en by, hon hade aldrig sett så konstiga människor förr.
Nu har jag läst igenom dina inlägg om Kina uppifrån och ner och jag måste säga att det är helt otroligt vad du har fått uppleva mycket av och om Kina. Jag har ju varit där många gånger men aldrig kommit utanför de stora städerna så jag är lite avis på dig och din man. Kina är ett spännande land som jag gärna återvänder till.

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Margareta Cortés 2016-11-19 00:33
Tack Tommy!
Kul att du uppskattade mina äldre kinaminnen, hade inte så mycket att komma med just nu och så hittade jag dessa bilder.
Kommer lite till, men blev lite indisponibel på senaste resan, så det blev en liten paus tills jag fick peruanskt penicillin och återhämtade mig igen.