Maggan mellan isbjörnar och pingviner
Doften av öknen.
Även öknen har sina dofter, ofta luktar det bara torrt men när det har regnat så blir det en helt annan doft i öknen, jag tycker att den påminner om svamp. Den doften har vi i luften i dag då vi ska åka vidare. Vi styr kosan mot Bayanzag där vi ska fixa ett nytt däck.
Vi drar iväg först av alla på campen, men efter ett tag mitt ute i öknen ropar jag STOPP! Solongo och Amdraa tittar sig förvånat omkring, de ser inga djur och inget speciellt som kan föranleda ett stopp. De har ju inte en aning om att jag samlar på street art. Fast jag vet inte vad kallas för i öknen, kanske desert art.
Landskapet har förändrats en hel del, höga berg kantar vår väg och vi kör liksom i en kanjon.
Vi är tidigt iväg och det är lovande för att få se lite vilda djur Amdraa spanar för fullt.
Och det ger resultat, plötsligt står det några hjortdjur där, jag tror att det här är black tailed gazelle.
De stannar till en kort sekund och spanar in oss och så iväg.
Vi hinner inte köra så lång stund innan han ser något högt uppe på berget.
De kallar dem för vilda getter...
...jag tycker de ser ut som stenbockar.
De är högt uppe på berget men har ändå koll på oss.
En liten bit länge bort står en get med en unge.
Vår ravin tar slut och när vi kommer ut på slätten är det fullt ståhej där. Vi har turen att komma precis när ryttarna i hästracet kommer dundrande
Ryttarna är barn i åldern 6 - 12 år.
Det är ingen tävling på skoj utan ett riktigt lopp. Tävlingar förekommer över hela landet och de bästa får ställa upp i det stora loppet i Ulaanbaatar under festivalen.
Fort rider de och den här lilla killen verkar vara en av sexåringarna. Tror han var den ende som hade hjälm. Der finns olika klasser efter ålder, men då är det hästarnas ålder och inte barnens.
Bäst att hålla koll bakåt också.
De här barnen är mer eller mindre uppfödda på hästryggen och har alla ridit sedan de var mycket små.
Den här lille killen verkar ha bestämt sig för att sattsa allt.
Piskan slår från sida till sida och han fullkomligen flyger fram.
Gårdagens regnväder börjar ge sig till känna i underlaget på våra vägar.
Här i leran var det lite segt att komma igenom.
Blånande berg i fjärran. Det nästan ut som en dubbelexponering, var själv tvungen att förstora och kolla.
föregående ---nästa
Solnedgång.
På kvällen ska vi iväg och se om vi kan få lite bilder på solnedgången, blev ingen soluppgång på grund av regn och nu ser det lite oroande ut även för solnedgången. Vi har fått några skurar på eftermiddagen och nu en fin regnbåge.
Men vädret växlar snabbt och då kvällen kommer skiner solen. vi åker iväg och träffar på några rapphönor.
De är inte samarbetsvilliga utan drar iväg då vi kommer lite för nära.
Men det är ett underbart kvällsljus så vi får lite hopp.
Morgonens regnskur gjorde att det grönskade en hel del borta vid floden och regnet som även kom på eftermiddagen gör att det blir ändå frodigare där.
Det ser fortfarande lite hotfullt ut, men än skiner solen.
Sanden får en helt annan färg av den lågt stående solen.
Ingen av grupperna som bor på vår camp har åkt hit, det är bara jag, Rune och Solongo. Endast våra steg i sanden och öknens ljud som hörs.
Regnet som kom på eftermiddagen gör att sanden är hårdare och det är inte lika jobbigt att gå i sanden då.
Nästan som att gå på skare. På de flesta ställen håller den skarliknande ytan, men då vi kommer högt upp på dynen brister den ibland.
Den här gången går vi ända upp på toppen av en sanddyn. Det är inte lika brant som på förra stället, men lite kittlar det i magen då man går på eggen av dynen. Man brukar säga att kameran ljuger inte, men här gör den faktiskt det. Höjden och djupet försvinner liksom och det är svårt att se hur smal eggen är. Men vår bil där ner ser ganska liten ut.
Men vi är inte helt ensamma, en bra bit bort ser vi tre personer. Fast det är så långt bort att ingen av oss stör den andre.
Några hästar har hittat en grön oas.
Fåren och getterna är på väg hem för kvällen.
Lite lurade på en riktigt färggrann solnedgång blir vi, för just när solen ska försvinna bakom sanddynen så går den i moln. Men vackert var det ändå och en fin kväll fick vi.
Fascinerande är att stå här uppe på toppen och vända sig runt åt olika håll och se hur ljuset förändras när man vänder sig runt.
Vi väntar och hoppas på att monet framför solen ska blåsa bort.
Men tyvärr, det blev inte den maffiga solnedgång som vi hoppats på.
Plötsligt förändras regnbågen också den ser nu mer ut som fackla som tänds där borta bakom bergen.
Där uppe var vi nyss, nu ser den förut så färgrika sanden alldeles grå ut.
föregående --- nästa
De kommo från öster, och Lilla Bocken Bruse.
Vi såg dem på långt håll, det såg ut som om det var en kamelkaravan som kom vandrandes över öknen.
De hade gått långt och hade lång väg kvar.
De kom närmare och närmare, då ser jag att det är en flock kor. Undrar så vad som fått dem att komma på tanken att korsa den torra öknen.
Hur har de fått nys om att på andra sidan all den här sanden så finns det grönt gräs.
Regnskuren som kom på morgonen har gjort att det grönskat rejält på några timmar.
Fåren och getterna har rejält med bete.
Se där, där kommer den Lilla Bocken Bruse. Han trippar så fin över bron. Ta inte mig sa Lilla Bocken Bruse och försvann iväg till sina väner på sätern för att äta sig mätt.
Jag beundrar alla skiftningar som blir av sol och skugga.
Under tiden vi tittade på Lilla Bocken Bruse och färgskiftningarna i sanden så hittade de vandrande korna ner till sitt mål, de hägrande gröna gräset.
titta där en...…….ja det är nog en fågel.
Även om det är grönt på några ställen här så är det nog ändå en trakt där kamelen gör sig bäst.
föregående --- nästa
De sjungande sanddynerna.
Vår punktering är lagad och det är nu dags för oss att utforska Khongor sand dunes, dessa brukar populärt kallas för "De sjungande sanddynerna". Sjungande sand är sällsynt för det finns få platser i världen som har sand med rätt mängd och kvalitet för att producera ljuden. Dessa sanddyner är de största i Gobiöknen. Många tror att Gobiöknen är ett stort område med bara sanddyner, men vi har nu sett hur varierat det är där ändå. Khongor är ett av de få områdena med sanddyner.
Den här sanddynen är 6-12 km bred och 180 km lång och har dyner som är 300 meter höga. Här bildas skap kurvor i sanden som avslutas med en skarp kant som bildar vågmönster i sanden.
När man står här nere och spanar upp så ser den vandringen ganska lätt ut, men lita på mig det är en tuff vandring uppför. Sandkornen är små och fina och sanden är torr, vilket gör att det är väldigt mjukt och man sjunker ner i sanden.
För varje steg du tar framåt så glider man tillbaka en bra bit, känns ibland som om man står och trampar på samma ställe.
Det är dessutom varmt och vattnet i vattenflaskan blir snabbt så varmt så det känns kokt. Jag kämpar mig uppför, bit för bit.
När man kommer högre upp så blir det dessutom brant, inte bara brant utan väldigt brant. Ser att man måste ta till både händer och fötter för att komma vidare
Jag har kameran med mig och vill inte riskera att få den full med sand, så när jag ser det så bestämmer jag mig för att bara gå dit där det brantaste börjar.
Visst är det säkert bättre utsikt där uppe på toppen, men jag ser bra redan på den här höjden.
Fin utsikt över området med sina camper och bosättningar.
Ser att morgonens regnskur har gjort betet lite grönare nere vid vattenhålet.
Ser kanske inte så brant ut där uppe ifrån den här vinkeln, men jag lovar det är både brant och hett.
Många ger upp, pustar ett tag och vänder sedan nedåt. Förutom att det är varmt så är det också vindstilla så vi hör inte att sanden sjunger för oss.
Jag vänder nedåt. Där nere är det också varmt och utan skugga, smart hade varit att vi fått bilnyckeln, men de är på väg upp till toppen av dynen, och kunnat vänta i skuggan i bilen. Rune och vår guide tar en promenad och jag blir inviterade till några kanadiska damer att sitta i deras bil och vänta, får en trevlig pratstund. En av damerna har varit i Sverige flera gånger.
Fast de allra tuffaste fortsätter ända upp till toppen.
Vår chaufför Amdraa är en av dem, han står här längst till vänster.
Sedan är det dags för dem att också vända ner. Det är då det händer. Sanden börjar sjunga, det är när sanden kommer i rörelse som man kan höra sången.
Ett franskt team har förklarat detta fenomen som på grund av en tunn ytbeläggning av skiffer över sandkornen som gör att sanden gör ett resonansljud. Ljudet är också hänförligt till värme, väderförhållandena i öknen och till lavinverkan som orsakas av sandpartiklarna som rör sig harmoniskt. Detta ljud jämförs också med ljudet från ett flygplan under start och landning.
Sandkornen måste vara runda och mellan 0,1 och 0,5 mm i diameter, den måste innehålla kiseldioxid och vara en aning fuktig för att ljudet ska bildas.
Jag tar en liten filmsnutt, men är nog för varm och trött för den blir så kort att det är svårt att hinna med att höra ordentligt. Men vill du höra hur det låter då sanden sjunger så klicka på länken sist i inlägget.
I början på vandringen få vi tipset att ta av skorna och känna den mjuka, sköna sanden mellan tårna. Hade nog varit skönt, i början. Solen låg på och värmde ordentligt, sanden blev varmare och varmare och de som gick utan skor brände sig rejält under fötterna. Amdraa hann nästan ända ner innan han tvingades sätta sig ner och svalka av fötterna.
föregående --- nästa
Punka
Steniga och knaggliga vägar har sitt pris. Åtgången av däck är stor i Mongoliet och det finns minst en däckverkstad i varje liten by, ofta flera.
Vi ska iväg till sanddynerna, morgonens promenad där blev instäld i brist på sol men nu ska de bestigas i fullt solsken. Då upptäcker vi att vi har fått punka. Full fart för att byta däck, de andra chaufförerna vid campen kommer och hjälper till.
Vår chaufför Amdraa jobbar på bra...
...så det tar inte så lång tid innan reservdäcket är på plats.
Nu kan vi bege oss iväg till de väldiga sanddynerna.
föregående --- nästa