och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dagens mål är Jyväskylä

På vägen till Jyväskylä hamnade vi allra först i  Outokumpu och vid  den gamla gruvan där. Först trodde jag att den hette Vanha Kaivos men har förstått efteråt att det betyder "gammal gruva".  Här upptäcktes en fyndighet av koppar 1910 och då gruvdriften var i gång var det den största koppargruvan. Om det gällde endast i Finland vet jag inte.  Stor var den i alla fall.

Snyggt och prydligt var det här och av alla informationsskyltar så antar jag att det strömmar till många besökare under sommarmånaderna då besöksgruvan och museet är öppet. Nu var allt stängt, men man kan även kika utvändigt. Fanns mycket att titta på även där. Det var många ungdomar på väg hit, de gick här i skola, men vilken typ av undervisning de hade kom jag inte underfund med.

Stort och pampigt var det.  Gruvan hade totalt mer än 400 mil lång sträcka av gruvkorridornätet. Den djupaste punkten var 430 meter. Gruvan stängde 1989.

Till och med informationstavlorna var dekorativa och här fanns det information även på engelska.

Fast varför den här trappen fanns här var det ingen information om. Den ledde liksom ingenvart.

Många spännande vinklar och vrår här.

Om man tittar på den första inledande bilden så syns det att det är stor höjdskillnad på området och många trappor att traska på. Här har vi kommit en bit på väg upp mot översta nivån men har en lång trappa kvar Så jag passar på att träna min skraltiga fot. Min sjukgymnast skulle ha blivit glad om hon såg mig nu.

Pust! Jag klarade det, fast jag ska ju ner också. Även om en del säger "ner kommer man alltid" så föredrar jag att komma ner i en hel bit. Hur konstigt det än låter så är det svårare att gå nedför med min fot. Men ska det tränas så ska det.

Även om vädret inte var lika strålande som de dagar vi haft hitintills på vår resa i Finska Karelen så var utsikten här uppe inte att klaga på även om det var lite disigt.

Hittade en gruvhiss i en undanskymd vrå.

Här kunde man också beskåda lite krigsminnen.

Inlagt 2014-04-24 06:11 | Läst 3250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevligt att följa med dig på dina upptäcktsresa i vårt östra grannland. Kan berätta åt dig att jag under min folkskoletid fick lära mig att det finska ordet " outo " betyder = främmande, eller annorlunda. Kumpu i sin tur blir " kulle ". Alltså " En främmande kulle ", blir den ordagranna översättninmgen av namnet Outokumpu... Om det sedan var kullens form som gav gruvan namnet Outokumpu, det kan jag inte uttala mig om. Gruvan var på sin tid Europas största koppargruva. Ha en forsatt trevlig tresa ! / Hans
Svar från Margareta Cortés 2014-04-25 12:40
Tack för informationen. Kul att veta att det var den största inte bara i Finland.
Hej,
Det här är en viktig gruva och fin att plåta. Hit vallfärdar inte bara fotografer utan massor med mineralsamlare. Kul att du visar många bilder från den här industri miljön.
Ha en fin vårdag
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-04-25 12:41
Var inte så många förutom en grupp skolungdomar som vallfärdade hit just när vi var där, men jag kan tänka mig hur där ser ut en sommardag.
Häftigt ställe och fotogeniskt! Du har fångat den gamla industrimiljön jättebra. Min favoritbild är den med trappan som inte leder någonstans. Den är fin i färg, form och struktur.
Hälsningar
Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2014-04-25 12:43
Hade nog kunnat gå runt där mycket längre och hittat spännande motiv men det var tämligen kyligt och det blåste snålvindar.
Där skulle jag velat var med kameran. Så härliga byggnader med så mycket linjer och annat spännande. Jag är verkligen glad få läsa och följa med på denna dagstur.
Ni är tuffa som orkar förflytta er och göra så mycket varje dag.
Lycka till på färden.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-25 12:43
Där hade du säkert hittat många spännande motiv, men också blivit något stelfrusen om fingrarna.