och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Aten och Maraton

I november springs det ganska mycket i Aten för då går Aten Marathon. Det är en av de mest ikoniska maratonloppen i världen.

Dagen då maratonloppet gick så var det full fart vid stadion.

Loppet har sina rötter i en historisk händelse från 490 f. Kr då en grekisk soldat, Pheidippides, sprang från slagfältet vid Marathon till Aten för att meddela segern över perserna. Enligt legenden sprang han hela vägen utan att stanna och föll död ner efter att ha levererat sitt budskap.

Den moderna versionen av Aten Marathon startade 1972 och följer den ursprungliga sträckan från staden Marathon till Panathinaikostadion i Aten, där de första moderna olympiska spelen hölls 1896. Loppet är 42,195 kilometer långt och lockar tusentals löpare från hela världen varje år.

Klart vi ville titta på den gamla olympiastadion i Aten, den är även känd som Panathinaikostadion eller Kallimarmaro som betyder "vacker marmor".

Ursprungligen byggd på 300-talet f.Kr  av den athenska statsmannen Lykourgos,  då användes stadion för de Panathenaiska spelen, en religiös och atletisk festival tillägnad gudinnan Athena.

Stadion byggdes om i marmor av Herodes Atticus på 100-talet e.Kr  och kunde då rymma cirka 50 000 åskådare. Det är den enda stadion i världen som är helt byggd av marmor. Efter kristendomens uppkomst på 300-talet övergavs stadion och föll i glömska. Den grävdes fram igen på 1800-talet och renoverades för att vara värd för de första moderna olympiska spelen 1896.

Måste kännas ganska pampigt att gå i mål här efter att ha fullföljt sitt maratonlopp, så trodde jag i alla fall. Vi gick till stadion dagen efter loppet och träffade på en tjej som sprungit loppet och hon kände sig ganska besviken på målgången, då var det ganska tyst och tomt på läktarna. Nu var hon inte bland de första som kom i mål men hon hade räknat med lite mer.

När vi kom dit till stadion höll de på att plocka undan efter gårdagens lopp, så vi fick inte gå ut på löparbanan innan de var klara.

Sedan var det fritt fram att testa sina löpartalanger, de här två är kanske några framtida maratonlöpare. En stolt mamma var det i alla fall, som inte hade något emot att jag förevigade hennes barn.

Vi lämnar stadion och tar en sväng ut på stan.

Senare träffar vi på en till löpare, den byggdes i samband med olympiska spelen 2004. Den kallas för Dromeas som är att grekiskt ord för löpare, den kallas också för The running man. Då placerades den på Omniatorget, men där riskerades den att krossas av vibrationerna från tunnelbanan. Vill man nu se honom så får man ta sig till Megalis tou Genous Sholi Square.

Den är skapad av den grekiska konstnären Costas Varotsos och är en imponerande syn med sina lager av grönt glas som ger intrycket av rörelse och hastighet.



Inlagt 2024-11-18 11:26 | Läst 623 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Running man var ju riktigt fräck. En imponerande stadium i marmor, fast kanske lite hårt att sitta på. Fick inte riktigt grepp om skillnad mellan det moderna maraton 1972 och det första 1896?
Svar från Margareta Cortés 2024-11-18 14:13
tack Peter!
1896 var maratondistansen cirka 40 kilometer, baserat på den legendariska sträckan som Pheidippides sprang från Marathon till Aten. Den moderna standarddistansen för ett maraton, 42,195 kilometer, fastställdes först vid de olympiska spelen i London 1908 och blev officiell 1924.
De springer också en lite annorlunda sträcka nu. Det finns även en del andra skillnader.
Statyn var ganska häftig att se. Men står mitt i en rondell med mycket trafik runtom kring och en bit utanför centrum.
Trevligt att se och läsa. Margareta! Jag borde ju flyga till Aten för att se detta fina stadion, eftersom jag har sprunget 12 st marathon under 80- och 90-talet, men tyvärr ingen i Aten. Mvh Wolfgang
Svar från Margareta Cortés 2024-11-19 09:45
Tack Wolfgang!
Jag är verkligen imponerad, 12 maraton!!!
Jag har tagit mig igenom några tjejmil, men de är inte jämförbara mer som träning för ett maraton.
vilken otrolig staty
grönt glas, säger du
Svar från Margareta Cortés 2024-11-19 09:46
Tack Inger!
Den var mäktig och såg ganska vass ut.
Hej Margareta.
Fin og interessant fortælling med reportagefotos af høj kvalitet - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés 2024-11-19 09:47
Tack Erik!
Var kul att få komma in där på stadion och se, ganska brant upp till OS-ringarna och höga trappsteg.
Imponerande stadium, men man får nog ta med en mjuk dyna om man ska sitta länge. Kanske därför publiken sviker. Otroligt häftig staty, den ger onekligen ett intryck av hastighet.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-11-19 09:49
Tack Lena!
Kanske lite hårt att sitta där länge, men solen värmde upp marmorn så det kändes inte kallt. Kan tänka mig att det ä mäktigt att springa in där med fulla läktare och publikens jubel och att hon som kanske kom lite senare blev besviken på bristen på uppmärksamhet på hennes prestation.
Fina bilder och trevlig text. Stadion är fantastisk men används ju bara till vissa event. Vi var där för många år sedan och tittade på den och mycket annat i Aten. Den håller väl inte måtten för friidrott och utrymningsvägar. Man får ju hoppas att glasstatyn får vara i fred för vandaler. Den ger verkligen fartkänsla i sista bilden och ser gigantisk ut.
Svar från Margareta Cortés 2024-11-20 11:15
Tack Sten!
Har bara åkt buss förbi den där stadion tidigare, kul att kunna gå in och få se den på nära håll. Men det bra höga trappsteg och ganska brant.
De har väl en nyare olympiastadion, så den här är väl mest till lyst numera.
Statyn får vi hoppas klarar sig, men den var ganska vass så vandaler gör sig nog illa.