En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skaldjur - där de trivs bäst

Helgens dyk bjöd på en hel del skaldjur. Några välkända delikatesser och några mindre välkända varianter som nog mest dykare och kanske några akvariefantaster känner till.

Hummer ser man ganska ofta runt Väderöarna. Den här var inte alls särskilt stor men ändå väl så stökig att få med på bild med 60 mm makro. Den var tillräckligt nyfiken för att krypa fram ur sin skreva men så fort de långa antennerna kom åt kameraporten så backade den bakåt. Så höll vi på en stund.

Vanlig krabbtaska är ännu vanligare och ett tacksamt fotomotiv för de sitter ofta helt stilla. Jag fotograferar dem ibland, om de bjuder på en spännande vinkel. De har faktiskt gröna ögon om man tittar närmare.  

Det här är en simkrabba som håller om sin lilla flickvän. Det är en vanlig art längs västkusten och jag tycker de är lite charmerande när man hittar dem i par.

Trollhummern kikar fram från en klippskreva. Den hade många kompisar i skrevorna runt omkring, men de är svåra att få på bild eftersom de backar så fort man lyser på dem.

 Jag gjorde också två dyk med Raynoxlinsen (DCR-250) på 60 mm makro och det här är en mycket liten eremitkräfta som råkade hamna framför denna linskombination. Skalet var ca 5 mm. Tyvärr så gick det en del dyningar som gjorde att jag gungade fram och tillbaka så jag tappade bort den efter tre försök.

 Den här pytteräkan är fotograferad med samma kombination som ovan och under samma gungande förhållanden. Bilden är väldigt snäv i nederkant men den enda av mina försök som faktiskt hade räkan med på bild över huvud taget. Dessa små djur hoppar nämligen runt (som hoppspindlar ungefär). Makro under vatten kan knappast bli mer frustrerande.

 

 

Hälsningar Lena

 

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2012-11-06 20:15 | Läst 6102 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag blir fascinerad som vanligt!
De är ganska långt från tallriken på bilderna, fina porträtt tycker jag! :-)
Svar från Lena Holm 2012-11-07 08:04
Hej Anne-Sophie,
jag äter gärna skaldjur själv men även för mej så är dessa djur långt från tallriken när jag dyker och fotograferar dem. Mer än kor och grisar är som jag fotograferar på land, vilket är lite underligt kanske.
Hälsningar Lena
Förstår frustrationen! Jag tycker ändå att du lyckats bra med de två sista, fina och spännande bilder!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-07 22:03
Hej Ewa,
visst blir man lite frustrerad, men det hör nog till när man väljer att ta med kameran ner i havet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder!
Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2012-11-07 22:04
Tack Heléne,
jag bjuder på det jag hittar.
Hälsningar Lena