En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ringmärkning vid Örbyhus slott

Vid ungefär den här tiden förra året besökte vi Oxängens ringmärkargrupp då de höll öppet hus för allmänheten vid en ringmärkning.  Nu var det dags igen och vi klev upp vid femtiden för att vara vid Örbyhus slott strax före sju. Länken nedan går till förra årets märkning. På bilden är de ute och vittjar de tunna näten som fåglarna fastnar i. De går ofta för ingen fågel ska behöva sitta där för länge.

http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/ringmarkning-och-mote-med-kungsfagel.htm

" - SHIT !" tänker kanske den här rödhaken, men när den väl fastnat håller den sej förvånansvärt lugn. Strax kommer flinka fingrar att trassla ut fågel ur maskorna och stoppa den i en tygpåse.

Det gick alldeles galant för den unga rödhaken och den blev märkt, vägd och uppmätt innan den släpptes iväg. Lägg märke till de stora vackra ögonen.

Så här kan en ung rödhake (dvs född i sommar) se ut när det orangeröda på bröstet inte riktigt kommit fram ännu. Det fina vid ett sånt här tillfälle är att man kan få en kort stund för att verkligen titta på de olika fåglarna. De som märker, denna gång Anders och Nina, är oerhört kunniga och berättar gärna så mycket de hinner om varje fågel.

Här pågår hullbedömning av en liten lövsångare. Genom att blåsa undan fjädrarna kan man se genom den tunna huden om fågeln lagrat på sej något fett. Det är för tidigt ännu så de får lägsta notering.

Den här kallas skämtsamt för "flygande köttbullen". Gärdsmygen är vår näst minsta fågel och den har kortare vingar än kungsfågeln (som är minst) men den väger dubbelt så mycket. Hela 11 gram vägde den här lilla tuffingen.

På vingpennorna kan man se hur långt fåglarna kommit i ruggningen. Förstora och titta på de vackra detaljerna.

Här är det dags för vägning av en talgoxe. Den vill inte riktigt vara med på noterna men står strax på huvudet i den gamla filmburken. Hanteringen är mjuk men bestämd.

På den här bilden kan man se hur en ny vingpenna håller på att växa ut hos denna blåmes.

En kort stund för fotografering innan de får flyga iväg. Här en vuxen blåmes. Oxängens ringmärkargrupp, som hör till Upplands Ornitologiska förening, firade 10 årsjubileum 2013 och hade då ringmärkt över 4300 fåglar. Av de 65 olika arter som fastnat i näten var 18 % rörsångare. 

En del fåglar är lite mer ovanliga, även för det här gänget. Här en gräshoppssångare.

Den fotograferas också av ringmärkaren.

En trädgårdssångare med lite oansenliga färger men vacker ändå.

Lövsångare, vår vanligaste fågel.

Här har Nina precis lossat en järnsparv ur nätmaskorna. Vanligare än man kan tror men väldigt svår att få syn på.

Avslutar med en i detta sammanhang riktigt stor fågel. En ung koltrast som vägde 100 g.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-08-21 11:21 | Läst 4076 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vad trevligt att få se dessa fåglar så nära! Säkert spännande också för de som hanterar fåglarna, även om det blir mycket rutin över det hela också.. Just det där att det rätt vad det är dyker upp en raritet gör det säkert extra roligt! Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:25
Tack Jan,
det blir nog en hel del rutin men vid det här tillfället hade de publik och berättade gärna om vad de gjorde och varför. Båda verkade trivas bra i den situationen.
Hälsningar Lena
Tack för bilderna, har kollat dem med intresse.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:26
Varsågod Stefan,
det är en del andra arter i inlägget från förra året.
Hälsningar Lena
Trevligt reportage med fina närbilder på några fåglar jag inte vaken sett eller fotat, t.ex. järnsparv och gräshoppsångare.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:27
Tack Stig,
gräshoppssångaren var ny för mej men järnsparven fick jag se på märkningen förra året. Det är fint att få se dem på så nära håll.
Hälsningar Lena
Intressant det här.
Att komma så nära och kunna studera fåglarna ordentligt.
Har lärt mig några nya fåglar också :-)
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:28
Tack Bengt,
ja det är ett utmärkt tillfälle att lära sej några nya arter.
Hälsningar Lena
Jag läser din informativa text och tittar på de snygga bilderna med stort intresse, tack för att vi får ta del av detta!!
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:28
Varsågod Anne-Sophie,
det här delar jag gärna med mej av.
Hälsningar Lena
Vad trevligt att få vara med om ringmärkning på vanliga och mer ovanliga fåglar intressant och snyggt fotograferat Ha en trevlig kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:29
Tack Gert,
det blev ju mest vanliga arter men ibland har man lite tur.
Hälsningar Lena
Roligt att få se hur ringmärkningen går till. Fina bilder. Särskilt roligt att få se de pyttesmå fåglarna som man annars missar.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:30
Tack Ingela,
om du menar t ex gärdsmygen så är den väldigt svår att få syn på och förra året fick vi se en kungsfågel.
Hälsningar Lena
Mycket trevligt reportage i såväl bild som ord.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:30
Tack Gunnar,
kul att du gillar inlägget. Det här är ju enbart kul att berätta om.
Hälsningar Lena
Mycket fint bildreportage.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:31
Tack Ernst Göran,
det vore intressanta att se vad som skulle fastna i näten där du bor. Kolibrier kan man ju anta om årstiden är rätt.
Hälsningar Lena
EGW 2016-08-23 02:00
Kolibrierna har vi här året runt. Men jag är osäker på vad som händer med en som fastnar I ett nät. Överlever den? De är rätt känsliga.
Intressant, jag har sett ringmärkning på TV o alltid varit så rädd att dom små liven ska komma till skada, fina bilder, Hils, LO
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:33
Tack LO,
de som hanterar fåglarna är mycket professionella och även om det kan hända en olycka då de flyger in i näten så är det väldig sällan. Jag frågade nämligen om det första gången jag var med om detta.
Hälsningar Lena
Det var en dejlig reportage Lena.
Mange meget flotte billeder som viser denne meget vigtige del det ornitologiske arbejde.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:34
Tack Erik,
ja det finns fantastiskt mycket data som sammanställts från alla ringmärkningar om hur fåglar flyttar, hur gamla de blir etc.
Hälsningar Lena
Fint att få se, var för några år ute på Landsort och fick vara med då de märkte fåglarna där, långt innan jag började blogga. Mycket intressant var det, så pass att jag nästan anmälde mig som medlem, fast et är ganska långt och bökigt att åka dit så det rann ut i sanden.
Då jag var där var det ungdomsföreningens medlemmar som var där och märkte, härliga ungdomar med så mycket kunskap om fåglar.
Fina bilder du har och jag känner igen förfaringsättet från Landsort.
Svar från Lena Holm 2016-08-22 17:35
Tack Margareta,
det behövs nog nya frivilla till den här sortens aktiviteter hela tiden. De märker 12 gånger om året på denna plats så det går åt en del folk. Inte alla vill ju stiga upp i ottan på en lördag och vandra ut för att sätta upp nät och fånga fåglar.
Hälsningar Lena
Det är häftigt med ringmärkning och det är härligt att se hur de vana ringmärkarna kan handskas försiktigt med de små försvarslösa varelserna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2016-08-22 18:49
Tack Bjarne,
de små fåglarna väger mellan 10 - 20 gram och benen ser lövtunna ut men de kräver ändå en "fast hand" för de försöker minsann smita och en del t o m bits (t ex blåmes). De som hanterar dem är mycket säkra.
Hälsningar Lena