Kråkorna i snön - badar de eller leker de?
Dagen då det låg snö i Knivsta blev det förstås en lång promenad. Det var ingen sol men bara det vita på marken gjorde allt mycket ljusare. Vi fick syn på några kråkor nära återvinningsstationen, men de letade inte mat. De flaxade runt. Jag vet att bilderna har ett blåstick men om man vitbalanserar så snön blir vit blir kråkorna bruna. Ni får ta det så här för det blev många bilder på kråkorna.
De kraxade lite och flaxade. Så där som kråkor brukar göra.
Men...så landade de och började göra saker i snön. Bl a köra ner näbben liggandes på mage för att sedan poppa upp i den mjuka snön.
En del vingflax i snön gjorde att vi direkt tänkte att de snöbadar förstås. Men det var få gånger de gjorde typiska badrörelser med vingarna. Det såg mest ut som att de bara flaxade av snö som rasat ner över kroppen från huvudet.
Det var först fyra kråkor som höll på men när jag försökte komma närmare flög två. De är så himla vaksamma. Jag stannade på vad de andra två tyckte var betryggande avstånd. De fortsatte i alla fall med sina eskapader i snön.
Det var mycket av den här rörelsen. Liggandes på mage och kasa framåt i snön med benen. Näbben mer eller mindre i snön.
Det var nu det började se mer ut som en lek än någon typ av rengöring.
De flög också upp ibland och landade med ett skutt i snön som att de verkligen gillade det vita fluffet (OK min tolkning, jag vet)
Bilderna är tagna i den ordning jag visar dem.
Mera "åka på magen". Visst blir de rena om magen i denna rörelse, men de gjorde inget åt ving-eller stjärtpennor (som de behöver underhålla för att kunna flyga).
Näbben ner i snön...
...och sedan upp, men utan att göra några badrörelser med vingarna.
Vi tittade på dem en lång stund och det blev betydligt mer bilder än dessa. Jag skulle förstås ha filmat en snutt men det kom jag på först när jag satt och redigerade dessa bilder. För oss såg detta väldigt mycket ut som en lek och att de tyckte snön var toppen, men det kan förstås också vara någon typ av bad/rengöring av fjäderdräkten. Det var inte födosök, här är det bara gräsmatta under och mat hämtar dessa vid återvinningen (där folk slänger allt möjligt utanför). Det finns en del på nätet om just kråkfåglar som leker, eller där man har tolkar det som lek, men fyller den något syfte? Jag tog en textsnutt från en "kråkforskares" blogg som har några förslag, se nedan. Vi fick i alla fall en underhållande stund med kråkorna.
Hälsningar Lena
Although there’s still much to be learned as far as testing play in corvids, right now I’m inclined to agree with play researcher Lynda Sharpe, who wrote a piece on this topic for Scientific American which I encourage everyone to check out. Stress is in no way unique to humans, and it can be as debilitating and deadly for animals as it is to us. Play is a great way for animals to hone their stress response so they’re less high strung as adults7. Not to mention the complex, stimulating nature of play helps the brain grow8. So why do crows play? Learning about their peers, gaining new experiences in a low risk way, honing their stress response, and growing their big brains all seem like a good excuse to have a bit of fun to me. /Kaeli Swift, Ph.D.
jag tror absolut att de gillade snön och visst är det mest troliga att de förenade nytta med nöje på något sätt. Om det är årsungar har de ju aldrig sett snö förut så det kanske bidrog till förtjusningen och ökade på upptäckarglädjen.
Hälsningar Lena
Vi människor har lätt både för att anse oss stå över djuren, och tvärtom att projicera våra egna tankemönster på dem.
Jag gissar att kråkorna snöbadar för att bli av med lort och parasiter och kommer på att det här är ju kul!
det är ju ett väldigt rimligt antagande och om det är årsungar har det inte sett snö förut. Det kanske bidrog till upptäckarglädjen som de verkade utstråla.
Hälsningar Lena
Hälsn!
jag tror det är rimligt att de gillar snön och gör det bästa av situationen. Om det är årsungar har de ju inte sett snö och då är det väl en bra erfarenhet att ta reda på "hur den fungerar". Jag har också sett kråkfåglar leka i uppvindarna vid t ex kyrktorn och faktiskt även från Tantoberget. Visst är det lek likaväl som att de förfinar sin flygteknik.
Hälsningar Lena
kråkor är intelligenta, liksom andra kråkfåglar och papegojor. Det är just dessa arter som man sett utföra beteenden som väldigt mycket ser ut som lek (för oss människor). Tusen tack för tipset om blåsticket, jag har testat och snön blir mycket vitare utan att allt annat blir "gulbrunt". Orkade dock inte ladda om alla bilderna i denna blogg men jag ska absolut använda den tekniken när jag hanterar snöbilder nästa gång.
Hälsningar Lena
Det har jeg aldrig set - gillas.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
jag har aldrig sett detta förut heller och om inte min sambo lagt märke till att kråkorna höll på med något annorlunda hade jag kanske inte sett dem heller. Det här är dock vid en återvinningstation i ett bostadsområde så du kan mycket väl få bevittna något liknande. Håll utkik när du ser kråkor, kajor, skator eller råkor. De kan mycket väl ha något kul för sej och man behöver inte vara utpräglad "fågelfotograf" för att ta del av det roliga.
Hälsningar Lena
domesticerade djur leker helt klart men gör vilda djur det och vad tjänar då leken till? Det är intressant om man börjar titta på djurbeteenden när man har möjlighet. Vilket vi ju har när vi är ute med våra kameror. Du kanske stöter på något spännande beteende under 2021.
Hälsningar Lena
Sten
han Mika har mycket intressanta bilder på korpar och en hel del annat med. Visst är det troligen en kombination av lek och rengöring. Om det är årsungar har de väl inte sett snö förrän nu och då måste de ju upptäcka vad den kan användas till.
Hälsningar Lena
Jag tror dom har roligt.
Har sett en filmsnutt på en kråka som åker kana på något nedför ett snöigt tak, den flög upp och åkte sedan ner flera ggr. Men egentligen var den nog ute efter något att äta på det den åkte på.
ing-marie
det finns en hel del filmsnuttar på kråkor och korpar som gör roliga saker i snö. En del går att förklara men en del beteenden ser mest ut att vara för skojs skull. Du har säkert också sett korpar som rycker havsörnar i stjärtfjädrarna vid en åtel. Det handlar ju inte om att korpen vill åt maten, för den har ätit där sedan tidiga gryningen. Varför ska de då dit och utmana örnen om inte för att det är kul och spännande?
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
jag har funderat över om det kan vara ungfåglar för då har de aldrig sett snö och måste förstås utforska vad den kan "användas till".
Hälsningar Lena
Mvh/Gunte..
jag tror absolut att de här kråkorna tyckte det var skönt och kanske var det också bra för deras hygien, även om de inte hade tillgång till en bastu.
Hälsningar Lena
Ha det gott/Stig
jag kunde inte hitta tillräckligt med vetenskapliga bevis för att det enbart handlar om lek, fast jag tycker de ser ut att ha hu kul som helst, därför lät jag frågan vara öppen. Det var hur som helst roligt att se dem tumla runt i snön.
Hälsningar Lena
Roliga bilder, jag önskar att jag fått se kråkorna i verkligheten.
Jag passar på att önska ett Gott Nytt År medan jag ändå är här, hoppas 2021 blir myyyycket bättre än detta år!
/Thomas
och Gott Nytt År även till dej. Jag vill gärna tro att de leker och det finns en hel del forskning som tyder på att just intelligenta fågelarter, som kråkfåglar och papegojor, faktiskt ägnar sej åt lek. Jag tog med citatet just för den saken skull. Det är en del nyare teorier om varför lek är utvecklande och hur det kan vara fågeln till nytta. Kanske hade dessa saknat snön men man kan också tänka sej att de var ungfåglar och aldrig sett snö förut. Då blev det något nytt att upptäcka för dem.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
jag vill gärna tro att de hade kul och att det var mest en lek. Men man kan ju också tänka sej att det var ungfåglar som aldrig sett snö förut, då blev det ju något nytt för dem att upptäcka och lära sej om.
Hälsningar Lena