B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Färggranna makro

Alla bilder ovan kommer från havet utom Dagens bild 268 som kom till på mitt skrivbord...

...i morgon är det fredag....:-)

Hälsningar Lena

 

 

 

 

Postat 2014-09-25 21:12 | Läst 2328 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Tustnas klara vatten och mera bläckfisk

Dykningen runt Tustna bjuder på klart vatten som skiftar i färg från turkosblått till grönt beroende på ljus och mängd partiklar i vattnet. På hösten är sikten som allra bäst och vi får några strålande dyk när solen också skiner och ger extra ljus åt bakgrunden. Bilden ovan är tagen på ca 8 m djup.

 På 35 m djup är det mörkare och grönare. Det var dock sol på ytan även vid detta dyk. De ljusa strukturerna på bilden är blomkålskorall. Inte så vanligt att få se och ffa finner man ofta dessa djupare än 35 m.

Man har inte så många minuter på sej på detta djup, om man inte vill göra en väldigt lång och utdragen uppstigning, men vi hinner med ett experiment med bakgrundsbelysning av korallen med dyklampan. Jag har också riktat lite blixtljus på Fredrik, mest för att få ljus i ansiktet.

När man dyker blir man hungrig och till lunch fixar vår "sjökock" grillad korv. Till middag var det fisk eller något annat från havet men till lunch krävs något enklare och grillad korv har "räddat" många långa dykutfärder.

Hungriga dykare flockas kring de traditionella tillbehören.

 Efter lunch, en tupplur i solen och lite örnspaning möte vi sedan veckans stora överraskning på dagens andra dyk. Den åttaarmade bläckfisken.

Här simmar den förbi en sjöborre av den sort som jag visade ett tomt skal av i måndags och bad Er gissa bilden. Vattnet är blågrön skimrande och djupet är ca 20 m. Vi stannar så länge vi kan med bläckfisken men dyktiden börjar ta slut och vi måste gå upp till grundare vatten.

Det blev dock en hel del bilder på den fina bläckfisken och eftersom närgränsen är kort på min 10-17 mm Tokina fisheye kryper jag riktigt nära när tillfälle ges.

Hälsningar Lena

 

PS. Dagens bild 267....

 ....Uppsala vaknar.

 

 

Postat 2014-09-24 19:29 | Läst 2724 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Möte med "Den store"

Måndag morgon var strålande när vi lastade dykbåten för dagens utfärd.

På lunchen låg vi och halvsov i solen på en ö och fick då första glimten. Det var t o m två stycken som kom och spanade in vad vi gjorde. De seglade över våra huvuden ett par svängar och försvann sedan bort över havet.  

Tisdag morgon hann vi inte ens ut till första dykplatsen...den satt och väntade på en klippa...

Tolv dykare, mer eller mindre klädda i torrdräkter, spanade andäktigt ....Fyra "landkameror" smattrade...

Jag har aldrig upplevt havsörn på så pass nära håll. Det var bara att njuta.

Bilderna är tagna med 420 mm och något beskurna.

Den pampiga fågeln flög ut över vattnet och gjorde en vid sväng runt båten.

Efter första dyket såg vi denna örn helt nära där vi skulle lägga till för att äta lunch.

Den lyfte efter en stund och satte sej i ett träd. Tyvärr med solen i ryggen.  

Vi såg örnar vid flera tillfällen under resten av veckan men inte så nära som just denna dag. Vi fick njuta av att ha dem seglande över våra huvudet. 

Dagens bild 266 får bli den här konferensen som jag åkte förbi på väg hem från jobbet idag. De kompenserar sin ringa storlek med att vara många (och rätt smarta).

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2014-09-23 19:29 | Läst 3281 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Gissa bilden !

Tustna bjöd på många upplevelser och en stor mängd bilder att gå igenom. Jag behöver en kväll att sortera och bjuder därför på denna gissningstävling som dagens bild 265. Bilden är tagen med 100 mm makro och föremålet är stort som en apelsin. Vad tror Du att det är ?

Hälsningar Lena

 

 

 

Postat 2014-09-22 20:08 | Läst 5033 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Tustna tur och retur

Tustna är en ö i Norge, belägen mellan Kristiansund och Trondheim, som man kan åka till under några höstveckor och dyka med "Dykeriet", en organisation som har sin hemvist i Nyhamnsläge (Sverige). I år nappade vi på detta för att Jonna Bergström och Ingvar Eliasson också inbjöd till undervattensfoto - workshop. Dagens bild 256 är tagen under resan till Tustna, vid en av de välutrustade rastplatserna som norrmännen lyckats så bra med (även om vägnätet inte är det allra bästa).

Gryning söndag morgon och vår första dykdag stundar...

En höjdare denna dag blev dykplatsen som döpts till "Fiskfrysen", för att det är betydligt kallare i vattnet här jämfört med alla andra ställen vi dyker på (+8 grader C). Vi hittade en anemon som hyste en hel hord med små räkor och den får bli Dagens bild 257.

Måndagen bjöd på strålande sol och helt platt vatten. Efter ett morgondyk lunchar vi på en liten ö och de olyckliga själar som haft läckage i torrdräkten får en möjlighet att torka sina underställ.

Dagens stora överraskning får vi under andra dyket då vi möter en bläckfisk. Det är första gången vi fått se en så stor bläckfisk i skandinaviska vatten och den får förstås bli dagens bild 258.

Tisdagen bjuder också på strålande väder och när vi styr ut mot dagens första dyk möter vi "den store". Även om dykningen är toppen denna dag så är det mötet med havsörnen (örnarna) som får bli dagens bild 259.

Onsdag morgon är dimmig men när vi kommer ut en bit lämnar vi de låga dimmolnen bakom oss. Morgonens dykgenomgång får blir dagens bild 260.

 Torsdag bjuder på marulk i olika storlekar och den här lilla (tagen med 60 mm makro) får bli dagens bild 261.

Till middag serveras grillade pilgrimsmusslor och Viktor har en del att rensa för att få ihop till 12 personer. De flesta måltiderna hade fisk som tema för i Norge är det tillåtet att jaga när man dyker (dock ej hummer). Gästerna förväntas sålunda plocka upp en och annan firre till middag...

Fredagen är vår sista dykdag och ett stim med makrill bjuder på en vacker uppvisning.

Vid kvällens middag var det också prisutdelning. Högst upp på prispallen hamnar Kalle som vinner den gyllene diskborsten. Varje kväll var det tärningsspel om disken och han vann flest gånger.  Tema för kvällens fest var Hawaii och Ingvar Eliasson strålar iförd bastkjol och gyllene hår. Det borde räcka för att bli dagens bild 262, men bilden är dessutom tagen i skenet av en annan fotografs blixt....(för jag orkade inte släpa med mej en egen övervattensblixt). Bra tajming...

Lördagen var hemresedag och vår resa gick via Röros där vi stannade till en kort stund för att köpa lunch. Jag hittade en rolig keramikbutik och tyckte detta motiv kunde passa som dagens bild 263 (fast de stora faten med spermier är oslagbara.....och svindyra).

Väl hemma hade vi förstås hur mycket som helst att ta reda på men en liten tur till svampskogen var jag ju tvungen att göra. Det blev en bra utdelning och kantarellerna får därför bli dagens bild 264.

Hälsningar Lena

...å i morgon är det måndag som vanligt....

 

Postat 2014-09-21 18:39 | Läst 3075 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa