En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hur bra är ögonautofokus?

Jag håller inte på med tester och jag har ju dessutom bara en kamera att referera till, en Canon R5. Just nu håller jag på och bekantar mej med den samt hur det är att använda ögonautofokus och elektronisk slutare. Jag kan bara jämföra med hur jag tror att det skulle ha gått om jag använt min Canon 5DmkIV. Den här nötskrikan flög upp och satte sej med rumpan mot mej och jag hade antagligen lyckats sätta fokuspunkten på den med min gamla kamera, men det troligaste resultatet hade varit skarp bakdel och ett aningen oskarpt öga.  

Jag fick en chans till på nötskrikan och den här hade jag nog fixat med den gamla metoden. Fågeln sitter ju stilla på en gren, men bara ett kort ögonblick.

De här hade jag utan tvekan tagit lika skarpa med min gamla kamera och Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Den här rödhaken poserade så länge någon ville fota den. När jag förstorar dessa bilder syns jag i reflektionen i fågelns öga. 

En flygande fågel mot en mulen himmel hanterar R5:an blixtsnabbt, blå himmel går förstås också bra. De stora kontrasterna gör att fokus låser direkt på fågeln och följer med när den flyger. Det här hade jag klarat med min gamla kamera också, men jag tappade fokus betydligt oftare än vad jag hittills upplevt med R5. Men det här är egentligen inte svårt, det gäller bara att öva med jämna mellanrum för att hinna med (med gamla kameran alltså :-).

Men så till det som är den stora skillnaden. Koltrastarna har fått vara försöksobjekt hela helgen. Fint väder med bra ljus och korta tider för att fota flygande småfåglar. Koltrastarna är ju ändå lite större och inte alls lika snabba som t ex blåmesar. Den här bilden kanske jag hade tagit med gamla kameran, men då hade jag betraktat det som en lyckträff (ISO 800, bländare 5,6, 1/3200 s). 

Ögonautofokus i R5 ger nu resultat som är milsvida från vad jag hade fått med min gamla utrustning, ffa är det antalet "actionbilder" som blir skarpa. Det är ett större skutt framåt än jag någonsin upplevt vid någon tidigare uppgradering av kamerahus eller objektiv. 

Jag blir faktiskt helt förbluffad över resultatet när jag tittar på bilderna från koltrastarnas små sammandrabbningar. 

Det är ofta tjejerna som bjuder på de finaste uppvisningarna. Dessa två bilder är valda ur en serie med riktigt häftiga bilder där alla har samma skärpa som dessa. De förflyttade sej inte nämnvärt i djupled, vilket förstås bidrar, men jag hade aldrig lyckats hålla fokus på fåglarna så bra med min gamla kamera. Jag hade kanske fått en riktigt bra bild. De här två bilderna är ändå tagna med mekanisk slutare och då är det 12 bilder/s som gäller, i övrigt ISO 800, bländare 5,6, 1/2000 s.

Om jag använder elektronisk slutare tar R5 20 bilder/s och den är helt tyst. Toppen om man fotar vilda djur och fåglar, en kamera som är helt tyst. Javisst, men jag förstår också den frustration jag läst om när duktiga naturfotografer önskar att kameran haft någon form av diskret ljud när man tar bilder. Man förstår ju inte ens att man tar bilder, innan man insett att man har tagit 150 st!

När jag tog dessa bilder var solen tillfälligt skymd på matplatsen men det var ändå bra ljus och jag kunde ha i stort sett samma inställningar som jag angett ovan. Jag har dock dragit mer i spakarna i LR när jag tog fram dessa bilder och de följande tre. 

Jag har aldrig någonsin varit i närheten av att ta såna här bilder. Någon kanske tänker på de dansande hägrarna som jag visat i flera bloggar. Men hägrar är jättestora fåglar och jämfört med koltrastar rör de sej väldigt långsamt, åtminstone för en fotograf. Min 5DmkIV tog 7 bilder/s och det räckte bra för att få många fina bilder på hägrarna.

Efter helgens sittningar med koltrastarna har jag fått mer bilder än jag någonsin kunnat drömma om och ett visst begrepp om vad kameran kan prestera. Nu ser jag fram emot våren och alla fototillfällen med mer iver och glädje än någonsin. 

När jag tagit dessa bilder har jag haft kameran på stativ, vilket jag inte brukar ha när jag fotar ute i naturen. Det kommer att ge ett visst bortfall men utan stativ är man också mer flexibel och den nya kameran med Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM är tre hekto lättare än min gamla kombo. Det kommer ändå att behövas åtskilligt mer träning och testande innan jag fått kläm på vad som fungerar och vilka svagheterna är med den här typen av autofokus. En liten fågel i en rörig miljö t ex en buske har jag redan insett är en svårighet, men det är mycket lätt att ändra till en fokuspunkt och jobba som jag är van att göra. 

Jag har ju förstås testat även med mindre och snabbare fåglar än koltrastar. Här går det undan och jag bryr mej inte så mycket om att vingarna inte är skarpa, det är huvudet som är viktigast.

På nästa bild i serien är inte huvudet riktigt skarpt. 

Småfåglarna har varit en utmaning som jag hittills bara har nuddat vid. Jag har testat lite. När en fågel satte sej på pinnen till vänster låste kameran snällt och snabbt på pippin. På denna plats var ljuset inte alls så bra och jag fick gå upp i ISO till 2000 eller mer för att få slutartider på 1/3200 s. Sen gällde det att försöka se när fågeln skulle flyga och ta bilderna. Jag slängde mer än 500 bilder som bara hade en tom pinne, så det är inte lätt.

Blåmesen är skarp så länge den sitter på pinnen.

Ögonblicket efter ser det ut så här. Huvudet och ögonen är inte skarpa, men jag tror inte att det här är gränsen för vad som går att åstadkomma. Bättre ljus och kortare slutartider. Det kanske också är någon inställning i kameran som kan göras mer optimal för den här typen av snabba händelser. Jag ska läsa på lite mer. De här små fåglarna är en utmaning och jag ser fram emot vad den kommande säsongen kan ge.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-03-13 20:39 | Läst 921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är rent fantastiskt vad den nya tekniken åstadkommer - men sedan skall det ju till en dedicerad fotograf som sätter sig in, och som övar - och det med erfarenhet i botten.
Jag är inte speciellt intresserad av småfåglar, men dina bilder får mig att höja på ögonbrynen!
Svar från Lena Holm 2023-03-14 07:43
Tack Peter,
jag är egentligen inte så intresserad av prylarna och har inte något sug efter att köpa nytt så fort det kommer ut på marknaden. Den här kameran lanserades 2020 och jämbördiga modeller av andra märken finns flera stycken. Men när jag väl köper något nytt som kostar så pass mycket måste man ju lära sej använda grejerna, åtminstone de finesser som är mest attraktiva för den typen av foto man pysslar med. Jag fotar nästan till 100% i manuellt läge (inte fokus förstås) och då gäller det att snabbt kunna ändra inställningar i kameran, helst utan att ta bort ögat från sökaren. Kul att du fick ett visst nöje av att se mina småfåglar :-)
Hälsningar Lena
syntax 2023-03-14 08:25
Jag har lite samma förhållningssätt. Jag köper aldrig ny teknik, om det inte har uppkommit ett verkligt behov - aldrig bara för att det kan vara kul med ny teknik.
Ögonfokus verkar vara något bra. Trevliga bilder på nötskrikan och rödhaken och otroligt bra bilder på de riviga koltrastarna. Men det måste till någon kan hantera kameran annars blir det nog inte så här bra.
Svar från Lena Holm 2023-03-14 07:46
Tack Sten,
för din positiva kommentar. Det handlar förstås en del om övning också, samt att snabbt kunna ändra inställningar i kameran. Det här är ju det jag gillar. Jag känner mej inte alls särskilt hemma som fotograf t ex i stadsmiljö eller en sportarena.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Tillykke med det nye kamera.
Jeg skal ikke gøre mig alt for klog på dit kamera, men det fungerer udmærket på både min Sony a6000 og på min Fuji X100F kan man stille ind på højre eller venstre øje eller bare på ansigtet. Jeg anvender det kun på portrætter.
Der er sikkert nogle mere "kloge" om emnet her på FS. Systemet burde jo lede og søge focus på enten øjne eller ansigter. Derfor bruger jeg det ikke på gaden.
Med mangevenlige hilsenerfra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-03-14 07:50
Tack Erik,
jag har ännu inte varit i närheten av att testa ögon autofokus på porträtt men springande hundar fungerar i alla fall bra. Kameran har en annan inställning om det är människa man ska fota. Jag är medveten om att tekniken med ögonautofokus funnits ett bra tag men jag blev ändå överrumplad att det fungerade så bra på den modellen som jag till slut valde. Det finns betydligt dyrare och bättre (bl a Sony A1), men jag har ju Canon i övrigt och gillar att jag känner igen mej i menyer och handhavande.
Hälsningar Lena
Så kul att upptäcka nya möjligheter! (Och att bli supernöjd med sitt nya kameraköp) Bilderna på koltrastarna är ju fantastiskt bra!
Nu får det gärna bli vår, eller hur?
Svar från Lena Holm 2023-03-14 07:52
Tack Lena,
jag vill inget hellre än att snön ska tina bort och alla fåglar börja på allvar med sina vårbestyr. När de är fokuserade på det motsatta könet är de ibland väldigt mycke lättare att fotografera.
Hälsningar Lena
Riktigt bra här Lena! Förstår att det känns inspirerande.. Ändå så är det oftast objektivet som betyder mest för en bra och skarp bild, och fotografen så klart.. Bra att det blev 3 hekto lättare också, varje hekto känns om man går omkring en halv dag eller mer.. Själv gillar jag min lilla Z50 som bara väger drygt 4 hekto och har också 'ögonfokus' som jag tror fungerar hyfsat bra, den lilla kameran märks knappt hängande diagonalt över axeln, och levererar fullt tillräckligt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-03-14 07:59
Tack Jan,
naturligtvis är objektivet viktigt och den nya 100-500 presterar mycket bra, men om den är skarpare än 100-400 kan jag inte uttala mej om utan att testa mer seriöst. Vilket inte är sånt som roar mej. Den gamla zoomen hade ju min sambo köpt för att han tröttnat på att använda det som blev över, vilket oftast var 70-200 med 2x konverter. Nu kan han använda både sitt objektiv och min gamla kamera när vi är ute båda tillsammans. Vikten betyder rätt mycket och jag bär ju ofta kameran med mej många timmar när vi är ute och reser. Det nya kamerahuset är både mindre och lättare.
Hälsningar Lena
Jag måste först och främst säga att mycket hänger nog på fotografen bakom också. Men att dagens kameror i toppsegmentet är grymt bra på det de gör går ju inte att gömma.
R5 måste väl vara i samma klass som Sony A9M2/ A1 kanske?
Har ögongfokus på min A7III men den kan sätta en grön ruta lite varstans på tex en havsörn så stänger alltid av den när det kommer till fåglar. Hundar och katter däremot så sätter den fokus hyfsat bra.
Just den elektroniska slutaren är grym. Kör alltid den mot örnarna ”igen” när det är helt vindstilla eller ingen blåst ute på sjön. De kan vara så extremt nära ibland och då gillar jag det ljudlösa ;)
Men man bränner lätt av lite för många bilder när man fotar så.


Till dina bilder. De är otroligt vackra att se! Grymt fint med fåglarna i flykt samt när de kivas. Ska bli riktigt spännande och kul att se dina bilder/bloggar framöver med den nya kombon. Du får ta en serie på Maja nu i Maj på Hornborgasjön :-)
Svar från Lena Holm 2023-03-14 18:39
Tack Joakim,
jag är inte så påläst på andra kameror men jag tror att min är jämförbar med Nikon Z9, Sony A9 2 känner jag inte till, men den lever inte upp till samma nivå som SonyA1. Men det är också en helt annan prislapp på A1 (och även på Z9). jag har aldrig upplevt någon form av ögonautofokus men jag blev väldigt taggad då jag såg bilderna som några tog med Z9 i somras. Deras minneskort blev dock fulla ganska snabbt, så jag köpte ett 256 GB. VIsst inser jag det fina i att kameran är helt tyst och det finns en blinkande indikator som man ser i sökaren när man tar bilder. Men det tar lite tid att vänja sej vid känslan.
Jag fotar jättegärna en serie på Maja någon gång i vår. Vi kan testa och låta henne komma springande mot oss båda :-) Nu ska jag vara ledigt från lunch i morgon till lunch på torsdag för att åka till Tysslinge. Sångsvanarna är ju av det långsammare slaget.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fint på kolisarna!
Ler också åt dina tester med igenkänning...när man inser att man fyllt minneskortet utan att ha fattat å trodde surt kameran laggade. ( Har 24 b/sek) använder numera nästan aldrig high
Roligt när man ser sån skillnad och resultat och givetvis blir så nöjd
Spännande
/N
Svar från Lena Holm 2023-03-14 18:42
Tack Nini,
jag insåg när jag träffade fotografer med Z9 i somras att det var bäst att köpa ett stort minneskort, så det blev ett 256 GB. Vi får se hur det förslår om jag åker iväg på någon resa. Men man kan ju även välja att inte använda högsta hastigheten, det är lätt att växla och det behövs ju absolut inte till allt, snarare tvärtom. Jag har aldrig haft någon typ av ögonautofokus så det blev en stor överraskning för mej. Nu har jag tagit ledigt två halvdagar för att åka till Tysslinge. Det är ju mest stora långsamma fåglar.
Hälsningar Lena
Hur bra är ögonautofokus? Svaret är att ögonautofokus med din nya kamera i dina händer är ruskigt bra!

Koltrastbilderna är ju helt fenomenala. Hur kul som helst att titta på. Och att du ser dig speglas i rödhakens ögon, oj oj oj!

Bilderna har ju inte bara skärpa på ögonen utan är generellt direkt bra. Kanske tretton bilder bara i detta svep skulle vara fina som "tavla på väggen".

(Samtidigt ser jag risk för tillvänjning. Att fågelbilder förväntas ha skärpa på ögonen. Kommer bilder som visar hur fåglarna flyger eller inte visar nåt öga alls att ha någon tittarskara?)
Svar från Lena Holm 2023-03-14 18:49
Tack Måns,
kul att du även gillar mina motiv och just koltrastarna ger ju fin kontrast mot bakgrunden så här års. De är också roliga med sina utspel. Vi är nog redan där beträffande tillvänjning. Om det är tänkt att bilden ska vara skarp t ex en fågel eller ett annat djur, då ska den också vara det. Men det finns andra tillfällen då man använder annan teknik. Titta t ex på Ing-Maries senaste blogg. Man kan också gå ännu längre och medvetet ta väldigt blurriga bilder. Jag vill kunna välja. Jag har också tagit bilder där inget av ögonen syns, men det är inte så ofta.
Hälsningar Lena
Väldigt underhållande bilder på Koltrastarna, verkar gnabbas rejält mycket. "Mina" kolisar bråkar nästan aldrig, kommer en individ inflygande hoppar nästa undan.
Kul att se att bilderna blir så bra med nya kameran..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-03-14 18:51
Tack Gunte,
mina koltrastar bråkar inte så mycket heller men jag satt ganska länge och med jämna mellanrum gnabbas de, men det går väldigt fort över. Jag är säker på att jag kommer att upptäcka svagheter eller egenheter som jag inte gillar men hittills är jag över förväntan nöjd med min nya kamera.
Hälsningar Lena
Det där med ögonautofokus måste vara riktigt ögongodis för det är makalöst fina bilder du fångat på framför allt de bråkande koltrastarna och det krävs en duktig fotograf för att hantera en så snabb kamera och det blir kul att följa dina framtida bloggar
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-03-14 20:38
Tack Stig,
jag har inte haft möjlighet att testa en kamera med bra ögonautofokus någon gång så jag blev mycket positivt överraskad. Jag kommer nog att inse svagheterna vad det lider men koltrastar fungerar bra. Vi får se vad det blir mer. Närmast står en tur till Tysslinge, men det är ju mest stora och långsamma fåglar :-)
Hälsningar Lena
Vilka bilder! Det syns att du trivs med din nya kamera :-) Jag tror att jag kan låta bli att fota fåglar. Det blir ungefär som du beskriver en ensam pinne i stort antal ;-) oavsett om det är en stor eller mindre fågel...
Du är fantastisk Lena, så mycket givande energi i din blogg! Bilderna är makalösa! Älskar alla bilder på koltrastarna!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-03-14 20:40
Tack Halina,
för att du alltid är så positiv. Jag såg fåglar i din förra blogg och de fanns minsann kvar i bildfältet så du kan. Men man kanske måste vara lite extra intresserad för att fånga dem när de flaxar omkring. Koltrastar var roliga testobjekt för det blir så stor kontrast mot bakgrunden så här års.
Hälsningar Lena
Ser verkligen strålande fint ut! Roligt att det funkar så bra redan från början. Kul med ny utrustning som ger resultat! Är det nå’n som. Erkligen kan utnyttja finesserna med en ny kamera för fågelbilder är det också du. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-03-14 20:43
Tack Björn,
jag utforskar fortfarande finesserna, men det har gått väldigt bra hittills. Det är ett mycket större steg än när jag bytte från 5dmkIII till 5dmkIV och riktigt kul.
Hälsningar Lena
Kul med nya prylar. Blir riktigt bra bilder. På min Nikon har jag ett elektroniskt ljud som jag kan ställa ljudvolymen på. Jag kör helt tyst dock. För i sökaren har jag en markering som blinkar för varje bild jag tar. Den kan jag skräddarsy och jag kör med tunna streck i utkanten av sökaren som blinkar till varje gång. Det funkar bra.
Du får kolla manualen om du har liknande funktion på din Canon.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-03-14 20:47
Tack Johnny,
ibland är det riktigt kul med nya prylar och man känner att det fungerar fast man är ovan vid vissa handgrepp.
Ett litet ljud hade inte varit fel men egentligen är ju total tystnad idealiskt. Jag ser en ruta i sökaren som indikerar att jag tar bilder men jag har inte hittat något sätt att ändra på den. Jag kommer väl att vänja mej antar jag.
Hälsningar Lena
Fantastiskt, ser ju riktigt bra ut. Jag får ta och göra ett nytt försök med min Z6ii, men jag har för mig att ögonfokusen på den inte var lämplig på fåglar utan mer på typ kossor. Men det är nog två år sedan jag testade så jag får ta och läsa på lite hur man ställer in det. Väldigt fina bilder också, inte bara som testbilder som mina hundralappar 😊
Svar från Lena Holm 2023-03-14 20:51
Tack Peter,
det fungerar ju över förväntan men jag måste ju testa på några fler arter och under olika förhållanden. Det finns möjligen inte någon programuppdatering till din Z6ii? Ibland händer det ju en hel del när man uppgraderar mjukvaran. Sedlar har jag fotat en gång och visst kan det vara bra när man vill standardisera sitt testande, men lite tråkigt tycker jag :-)
Hälsningar Lena
pdahlen 2023-03-14 21:24
Fåglar är ju såklart roligare att testa på, men inte så repeterbart 😊. Jag testade faktiskt ögonfokus på TV idag, det var dock inte något fågelprogram, utan programledare den satte fokus på ögat om det var ett ganska stort ansikte i bild, inte annars. Imorgon får jag testa med ett naturprogram 😊. Tror problemet är att jag testat det med flygande fåglar på avstånd, får ta och testa igen när de är närmare.

Har den senaste mjukvaran laddad. Z9 har en riktigt bra AF modul så man hoppas att det finns lärdom där till kommande uppdatering eller nya modeller
Härligt att du njuter av din nya kamera. Jag har ju dålig koll på Canon men det verkar vara en ypperlig kamera. Jag köpte ju Nikons första spegellösa Z6. Det blir väldigt bra bilder, men det är ingen fågelkamera, seg på autofokus. Flera nya har ju kommit efter det, men det dröjer nog innan jag uppdaterar mig.
Fantastiska bilder på koltrastarna. Kul att det är just dom som du fångat i "bråk". Jag hade många här när jag matade som mest men jag har aldrig sett att dom bråkat på detta viset.
Rödhaken är en stor favvo hos mig, så underbart vacker och söt.
Att vingen är oskarp tycker jag är en fördel, så snyggt med oskarpa vingar och skärpan på huvudet.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-03-17 08:17
Tack Ing-Marie,
vad jag såg i somras så är Nikon Z9 otroligt bra för fågelfoto med samma typ av ögonautofokus som R5, men den har en helt annan prislapp. Jag ville främst testa kameran på bråkande koltrastar, för det har jag ju testat med gamla kameran nyligen och det vad den går för. Dessa små "bråk" går väldigt fort och ibland är det bara två fåglar som flaxar upp lite, sedan är det över. Med 20 bilder/s blir det kanske 5-6 bilder med action så det kanske inte är bråk som man noterar när man tittar på sin matning. Oskarpa vingar är helt OK tycker jag också men huvudet på småfåglarna är en utmaning.
Hälsningar Lena
Tänk vad många bilder du får som du måste välja bland. När du valt ut bilderna du gillar eller använder på något sätt, vad gör du med resten om alla är tekniskt bra och sevärda? Raderar dem eller spar för säkerhets skull?
Svar från Lena Holm 2023-03-17 08:26
Tack Sten,
jag slänger väldigt mycket. Koltrastarnas bråk är mycket korta och genererar aldrig mer än 5-7 bilder i stöten, varav kanske 3-4 har snygga poser. Alla bilder med stillasittande fågel kastar jag om jag inte vill ha en speciell pose innan eller efter ett bråk. Jag var dock i Tysslinge nyligen och då var det svårare att gallra, men ca hälften av bilderna försvann i första genomgången och när jag väljer ut några i nästa sväng slänger jag nog hälften av det som var kvar. Det blir ändå mycket bilder som sparas och min sambo, tillika husets IT support, suckar och monterar extra hårddiskar i min stationära dator. Backup lösningarna är inte heller helt lätta för det börjar bli många TB.
Hälsningar Lena
stenp 2023-03-17 08:44
Skönt stt höra att jag inte är ensam att spara för mycket. Det är svårt att gallra. De du spar och väljer att visa här på fotosidan är ju väldigt fina och ofta riktiga guldkorn.
Riktigt intressant att följa dina test med nya kameran, både du och den levererar rejält.
Kliar lite i fingrarna att uppgradera mig, men väntar in fotolusten först. Just nu är den på noll har väl nog med att reparera kroppen.
Svar från Lena Holm 2023-03-17 11:03
Tack Margareta,
jag hoppas att det går framåt och att du får tillbaka fotolusten när vi nu går mot vår och sommar. Jag minns inte vad du hade för kamera efter den stora tunga proffsmodellen, men att det var en mindre och lättare. R5 väger bara 730 g med batteri och minneskort, vilket är kännbart lättare än min 5DmkIV. Sedan beror det ju på vad man sätter för objektiv på den. De nya RF objektiven är antagligen lättare än motsvarande EF, men de är dyra och jag kommer att ha dem kvar och använda adapter (utom 100-500 mm som vi köpte samtidigt med kameran).
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2023-03-17 11:24
Jag har en 5DmkIV nu själva huset är ju inte så tungt men favoritlinserna väger en hel del så om jag inte investerar i nya även där så blir det inte så mycket lättare.
Det blir väldigt bra! Förstår du är ivrig. Samma upplevelse som när jag gick ut med min Olympus omd e-m1 II och upptäckte att den fångade fåglarna i flykten. Tar bara enbild själv, orkar inte sitta och se på för många bilder, men det brukar fungera bra. Du är helnöjd på ett sätt jag kan relatera till.
Hela raden bilder är mycket bra.
Svar från Lena Holm 2023-03-17 17:15
Tack Stefan,
jag blev mycket glatt överraskad att det fungerar så bra som det gör. Nu har jag varit och tittat på sångsvanar och då var det inte lika lämpligt med ögonautofokus, men det kan man ju förstå när det är massor med fåglar. Däremot när de kom flygande fungerade det bra för det mesta, bara de inte var för nära varandra.
Hälsningar Lena