Grand design i Knivsta
Om den är så "grand" vet jag inte men det är i alla fall bättre än när den bara stod där, full med grafitti och omgiven av skräp. Det gäller vattentornet i Knivsta, som nu har omvandlats till privatbostad.
Processen att förvandla den 24 m höga betongklossen till ett beboeligt hem kunde man se i programmet Grand design den 5 januari i år. När vi kom hem från Texas och kämpade mot jetlag hittade vi programmet på TV4 play. Man inser snabbt att det är ett enormt byggprojekt och något helt annat än att bygga eller bygga om ett hus på marknivå.
Kajorna sitter och vilar på samma nivå som makarna Henry och Parvi har sitt vardagsrum. De har samma utsikt, i 360 grader.
Det var mer intressant än jag trodde och kul att se hur den driftiga och uppfinningsrika Henry löste de problem de ställdes inför t ex när de lyfte upp glaspartierna som vägde nästa ett ton 24 m upp i luften (utan att ha tillgång till en stor kran som man ser på alla större byggarbetsplatser idag). Högst upp ligger sovrummet, med terasser åt två håll.
Enligt programmet fick man en känsla av att det var i stort sett färdigt invändigt men det är uppenbart att man fortfarande pysslar inne i de tre våningar som man planerat att bo i som pensionärer. Inte för att jag tror att dessa två personer kommer att sluta jobba eller driva projekt, men de är i pensionsåldern.
Det finns en inglasad hiss men de måste förstås ha en nödutgång och det är spiraltrappan. Jag fotade aldrig basen av tornet men där finns inte så mycket att se mer än en mindre gruslagd plan. Inte så mycket trädgård än så länge men man pratade i programmet om att ha växter som slingrar sej upp längs betongen.
Hälsningar Lena
jag har inte sett ett enda program tidigare så jag vet ju inte vilka utmaningar som förekommit men här var det ju frågan om att flytta väldigt mycket betong och att hissa upp byggmaterial till 24 m med en teleskoplastare. Budgeten var drygt 10 miljoner och visst är det mycket pengar men egentligen inte om man tittar på villor runt Stockholm och några villor även i Knivsta.
Hälsningar Lena
Sten
jag skulle inte heller välja att bo så. Det som imponerande mej mest var utsikten. Helt fantastiskt samtidigt som insynen var mycket begränsad pga att det inte finns några höghus runt om. De är definitiv en originell bostad.
Hälsningar Lena
Kul att se dina bilder på vattentornet.
ing-marie
jag har inte sett ett enda avsnitt men det här var ju givet. Vi visste att vattentornet sålts och var under ombyggnad men inte så mycket mer. Det ligger ca 4 km från oss och det är inte så ofta vi promenerar i dessa "villakvarter."
Hälsningar Lena
jag har inte sett något av dessa program förut men det här var ju lokalt så då måste man ju titta. Tornet är inte så stort så vi undrar om de inte kommer att bygga ett våningsplan till. Men det återstår att se. Även vad det gör med själva tomten, som är liten men ändå något att fixa till.
Hälsningar Lena
(och jag skulle vilja se resultatet irl! Så kul att få se dina bilder.)
Blev häftigt tycker jag….men kanske inte så vackert….
vi visste att tornet var sålt och att de höll på med ett bygge där men inte så mycket mer. Vi bor i ett annat villaområde och det här ligger ca 4 km bort. Även om vi promenerar en del blir det inte så ofta genom detta område. Här ligger Knivstas "flottaste" gamla trävillor på stora tomter och så en kulle med det ganska anskrämliga vattentornet. Jag tycker dock att det var kul att de fick till det och verkar bo där.
Hälsningar Lena
det finns att se på SVTplay. Vi visste att vattentornet var sålt och att man höll på med någon slags bygge men inte mer. VI rör oss inte så ofta i det området. Vi gillar också att det blev något vettigt av tornet för det såg annars bara mest illa ut och fyllde ingen som helst funktion.
Hälsningar Lena
MvH
Johnny
vattentornet användes bara i 10 år sedan löste man vattenförsörjningen på något annat sätt. Det har stått oanvänt i väldigt många år och mest varit anskrämligt. Nu är det i alla fall någon som använder det och dessutom är det städat och snyggt även runt tornet.
Hälsningar Lena
Det är otroligt vad man kan få ut av de gamla byggnaderna, som har haft helt andra syften tidigare.
Vattentorn, spannmålssilos, verkstads- och fabriksbyggnader i alla former och storlekar.
Förändringarna för bostadsändamål kan då också genomföras på mer eller mindre framgångsrika sätt. Utan att veta mer om den här byggnaden och utan att ha det stora arkitektoniska sinnet så tror jag att det är mycket som bara "limmas" på utan att tänka på det etiska - solcellerna, parabolerna osv.
Men det är fint dokumenterat av dig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
jag gillar idén att ta tillvara tornet för det såg verkligen illa ut när det bara stod där. Jag vet inte hur arkitekten resonerat men det är ju inne nu med solceller och sånt. Jag skulle egentligen ha gått dit när det är mörkt för att se hur den inglasade hissen och resten av huset är belyst, men det har inte blivit av. Det här är ju inte direkt sånt som jag brukar fota men när det är så lokalt kände jag ändå att jag ville visa det.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
det var faktiskt det som imponerade mest på mej när jag såg programmet. De har en helt fantastiskt utsikt och inga höghus runt om.
Hälsningar Lena
"unga" pensionärer kanske man ska säga och definitiv i god form. Henry var 65 men deltog hela tiden aktivt i arbetet och var nog den som löste de svåraste tekniska problemen. Det var ett par som älskade utmaningar och det var vad som drev dem att göra detta. Jag tror inte att de bor kvar här när de passerat 80...Utsikten var det som imponerade mest på mej och de är ensamma om den. Inga höghus som "tränger sej på" och ingen insyn mer än från kajor.
Hälsningar Lena
Nu blir det snart 14 våningshus enligt lyftkranen på gamla sågen! De säger att det kommer inte bli högre hus än 12 våningar enligt unt.
Opålitlig UNT!