En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ulva Kvarns våghalsiga strömstare

Trots mulet väder åkte jag till Ulva Kvarn norr om Uppsala för att spana efter strömstaren. Jag hittade den ganska snart i det strömmande vattnet.

Den gjorde som den alltid gör, dök i strömmen på jakt efter mat. Helt otroligt hur en fågel som väger 60-70 g kan hålla sej kvar på de hala stenarna i en sådan ström. Den dyker och kommer sedan upp helt "torr". Fjäderdräkten är helt vattenavstötande. Bästa sortens impregnering.

När jag stod och tittade på denna strömstare förflyttade den sej hela tiden motströms, upp mot vattenfallet. Den dök några gånger sedan flyttade den på sej genom att flyga en bit uppströms. 

Här ger den sej iväg igen, men med ISO 5000 och en slutartid på 1/250 s blir det inte så bra flygbilder. 

Den landar nedanför fallet och här strömmar väl vattnet ändå lite i hårdaste laget, även för en kaxig strömstare. Men den kan ju dyka framför stenen tänkte jag...Pytt, den satt bara en kort stund sedan flög den upp i vattenfallet. 

Nu har jag en massa trädgrenar i vägen, men ni kan se hur den har landat till vänster på kanten av vattenfallet. Den skvätter vatten. Jösses, det här måste jag få på bild! För att få en chans på det fick jag springa uppför en slänt och runt det stora stenhuset som bl a inrymmer en glashytta och ett café. 

När jag kom upp och gick fram till räcket vid kanten av vattnet satt den där på en gren som fastnat vid fallets kant. Hur cool som helt.

Här satt den riktigt fint och jag kunde dessutom komma betydligt närmare än när den var ute i forsen. Bilderna är förstås beskurna men inte så mycket som de första i detta inlägg.

När jag stod där klev den plötsligt ut i det strömmande vattnet och började leta efter godsaker på kanten av fallet. Hur den nu kunde hålla sej kvar där?

Jag har sett detta en gång förut för flera år sedan, men på betydligt längre avstånd. 

Insåg att det fanns en plats till där jag skulle kunna få bilder på fågeln mer från sidan eller kanske t o m bakifrån. Men när jag försökte förflytta mej dit flög den. Kanske blev den störd av mina rörelser för det dånande vattnet borde ha kamouflerat alla ljud. 

Jag hade bara 100-400 mm på kameran men tog i alla fall denna bild för att visa hur pass stort vattenfallet är. Man kan se grenen med lite löv där fågeln satt innan den klev ut i det forsande vattnet. Plattformen där möblerna står var sista stället jag ville gå ut på för att fota fågel i strömmen men då drog den ner längs strömmen igen.  

När jag fotade stömstaren nere i forsen flaxade det plötsligt förbi något gult. Det såg ut som en sädesärla, men när jag fick fokus på den var det förstås en forsärla. Avståndet var långt och bilden är kraftigt beskuren, men jag tar med den för det var helt oväntat och inte en så vanlig fågel för mej.

Forsärlan får avsluta besöket vid Ulva Kvarn. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-11-14 16:27 | Läst 1088 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Väldigt trevliga bilder och en humoristisk sådan när den doppar huvudet i vattenkanten.
Forsärlan är väldigt fin, lite stolt och tufft uttryck. Tycker ibland det kan vara knepigt med Strömstaren mot vitt brusande vatten och oftast rätt mörk omgivning, men här blev det ju kanon..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-11-14 20:33
Tack Gunte,
visst är den skön då den sitter på kanten av ett vattenfall och doppar ner huvudet för att se vad som kan finnas under ytan. En cool fågel helt klart. Strömstaren kan bli knepig i vitt brusande vatten, det kan jag hålla med om och trots att det var mulet när jag tog dessa bilder har jag dragit ner högdagern ganska mycket på bilderna med strömmande vatten. Bara att fågeln är mörk med en stor vit fläck kan skapa problem.
Hälsningar Lena
Snyggt, inte dåligt att få en sådan flygbild med 1/250. Fina bilder ovanför fallet också i det stilla vattnet. Det har setts någon strömstare i närheten så jag får ge mig ut. Kul med forsärla också, den har jag inte sett så ofta
Svar från Lena Holm 2020-11-14 20:29
Tack Peter,
strömstaren flög flera gånger och jag tog bilder mest på reflex. De flesta blev så suddiga att de inte går att visa men några blev helt OK. Jag valde dock bara en för att inlägget inte skulle bli för långt. Det var trots allt bilderna från fallet som var de roligaste för mej.
Hälsningar Lena
Riktigt bra bilder här! Kul med Forsärlan också, trodde dom redan hade flyttat.. Förra vintern blev det inga Strömstarar för mig, det blev ingen vinter då så både is och snö saknades för ljusets skull, det behövs där jag brukar fota dom! Dessutom bör vi vara inne i februari så att solen står lite högre..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-11-14 20:26
Tack Jan,
jag blev helt överrumplad av forsärlan och fattade inte ens vad det var förrän jag fick fokus på den i kameran. Jag har aldrig sett en forsärla så här sent. Det kom dock en fågelskådare när jag var där och han frågade om jag sett forsärla så det är tydligen välkänt att de fortfarande finns där.
Hälsningar Lena
Wow vilken utdelning många fina och då gör inget att det blir nån suddstare...
Hade inte lika tur med mig när jag kikade men får ju bara ut fler gånger...skönt
Svar från Lena Holm 2020-11-14 20:24
Tack Nini,
det blev många suddstarar för slutartiden var oftast 1/250 till 1/500 s och då fångar man inte en strömstare som rör sej. Men ibland satt den still och då blev jag nöjd :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena - endnu en imponerende serie. Den blev dog også bedre af at du: "För att få en chans på det fick jag springa uppför en slänt"
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-15 18:59
Tack Erik,
att titta på strömstare är oftast en ganska stillsam aktivitet. Man förflyttar sej sakta längs en strömmande fors och står stilla mycket. Jag trodde nog inte att jag skulle hinna upp för backen och runt huset men den var snäll och stannade på "krönet" en ganska lång stund.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på strömstaren och forsärlan också förstås. Strömstaren är verkligen duktig på att hantera forsande vatten. Jag tycker första bilden är extra läcker där den sitter på den helt översköljda stenen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-11-15 19:01
Tack Bjarne,
jag blir lika imponerad varje gång den dyker och kommer upp igen trots att det ser ut som att den borde tumla iväg i strömmen och drunkna. Nästa gång får jag ta med ett stativ så kanske det kan bli någon bild med "mjukt vatten".
Hälsningar Lena
Många härliga bilder !
Det är verkligen roliga fåglar att spana på, man blir lika förundrad varje gång att dom kommer upp med något i näbben.
Flygbilden var ju jättebra med tanke på omständigheterna. Jag vet hur fort dom flyger !
Forsärlan borde väl inte vara där ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-11-15 19:03
Tack Ing-Marie,
den flög flera gånger men det blev bara en bild som duger att visa. Det får inte vara så här mörkt om man ska fånga den i flykten. Men den är kul att titta på och visar alltid upp en imponerande dykteknik. Det är den enda tättingen som kan både dyka och simma under vatten. Jag trodde inte forsärlan var kvar men det var den uppenbarligen.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder, ler också när jag ser hur den doppar huvudet under vattnet! Men forsärlan är något extra, en riktigt vacker fågel! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-11-15 19:04
Tack Björn,
du känner kanske också igen platsen. Det var där jag visade dej strömstaren efter ett fotofika. Håller med om att forsärlan är lite extra, därför fick den vara med på slutet.
Hälsningar Lena
Vad kul att det är fart på strömstaren. Riktigt fina bilder på den. Snyggt när den sitter där uppe.
Kul att forsärlan fanns där också. Den är man inte bortskämd med direkt.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-16 17:23
Tack Johnny,
forsärlan har jag inte sett vid Ulva tidigare men jag har sett i Artportalen att den finns där. Det kom en skådare som gick längs vattnet och han såg tre strömstarar. Jag såg två flygande men fick bara en på bild. Lite is och snö vore inte fel på denna plats. Det kanske är på gång...
Hälsningar Lena