Vad äter man i Korea.
Ja, vad äter man i Korea. I Nordkorea är det inte så säkert att alla får äta överhuvudtaget, många svälter där fortfarande efter svältkatastrofen under 90-talet. Orsaken till den hungersnöden var många, och den krävde mellan omkring 600 000 och 2 miljoner människoliv. I Sydkorea är det inte lika eländigt och syd har även bidragit med huminitär hjälp till nord efter det att Nordkoras regering 1995 vädjade till omvärlden om humanitär hjälp. Tyvärr så får vi inte veta så mycket om hur det verkligen är i Nordkorea men de få som lyckas fly därifrån vittnar om hur eländigt det är.
Nu var det inte om Nordkoras mat jag hade tänkt skriva men det är svårt att släppa tanken på hur de har det där bakom gränsen. Vi ska istället ta en en liten runda på några matställen. Den koreanska maten är nog den minst kända av de asiatiska köken.
Det finns många ställen att välja på, har man lite bråttom kan man äta på de små gatuköken som har både god och vällagad mat.
Det finns en hel del att välja på.
Vi hade inte så bråttom så vi tittade på vad som bjöds på restaurangerna. Stora tydliga skyltar visade vad som bjöds och det var inte så svårt att förstå eftersom det även fanns text på engelska.
På det här stället kan man välja att äta på olika nivåer. Uppe eller nere.
Köket såg inte så förtroendeingivande ut så vi gick vidare...
...och slank in på ett annat ställe för att testa det som kallas för Bulgogi, eller eldkött som det även kallas. Man hör också att det kallas för "Korean barbeque". På det här stället där vi slank in hade de inte kött. Min man var sugen på bläckfisk och jag tog gärna kyckling så det passade oss. Vi fick ett bord och när vi beställt kom det in ett stort fat med kål och kimchi. Kimchi är fermenterade (en slags jäsning) grönsaker.
Gasbrännaren, som var inmonterad i bordet, tändes. En stor krage sattes på omkring fatet och vi tittade lite förundrat och undrade vad som nu skulle hända. Den lilla flaskan till höger innehåller vatten och det är det vanligaste att dricka till maten. Det serverades utan att vi bad om det och drack det gjorde man ut små rostfria muggar.
Sedan kom vår servitör och la i kycklingen och bläckfisken. Bra att bläckfisken är hel tänkte jag eftersom det inte är min favoritmat och då ser jag var den är och kan låta bli att ta av den.
Ha!!! Vad lurad jag blev, servitören kom tillbaka när vår mat nästan var färdigstekt. Nu beväpnad med sax och började klippa itu alla kycklingbitar och bläckfiskar.
Fast före det och innan maten började fräsa så kom han och hängde på oss röda förkläden. Nu lurade han säkert två ovetande turister tänkte vi, men då vi tittade runt i lokalen så hade alla sådana förkläden på sig.
Nu togs också kragen bort och resterande matlagning överläts på oss. Åt gjorde vi med ätpinnar men här är alla ätpinnar av metall och inte i trä.
Det här var inte enda stället vi åt på men för att inte bli för långt inlägg så kommer det mer mat senare.
Intressant läsning från dig Margareta!
Tänker på namnet "Korea" låter som att det är billigt nötkött "KO" "REA" men så är det ju inte ;)
Ha det gott! // Sören
Även om namnet kan antyda om rea så är kött där väldigt fint och det finaste köttet är både gott och dyrt.
Ken//
Enda drivkraften var maten utanför; i lägret slickade alla spilld soppa från cementgolvet (om någon råkade spilla ...).
http://www.adlibris.com/se/bok/escape-from-camp-14-9780230754683
- hawk
http://www.bokus.com/bok/9789113043203/flykten-fran-lager-14-den-dramatiska-rymningen-fran-ett-nordkoreanskt-fanglager/
Och tanken på Nordkorea, ja vad säger man, vi som är så bortskämda... Där, skulle jag inte, vilja bo... God middag... Peter
Du har rätt, vi är nog inte så många som skulle vilja bo i Nordkorea.
Vill gärna titta på övriga bilder igen för laptoppen ger färgstick mm. Går inte kalibrera den.
Detta är det land som ger så många rysningar längs ryggraden. Jag undrar om jag klarade av
den utfärden när ni var vid gränsen.
Rörd är jag när jag ser dina matbilder då tankarna går till de som inte har mat.
Det gör mig intet matbilderna har lite färgstick för inte tycker jag något ser så där gott ut.
Fördomar så klart om mat som finna utomhus på detta sätt. Så bläckfisk hua mig.
Ris och god korvgryta med rotfrukter blir det här i dag.
Jag gillar korv då och då för det är inte så ofta kocken vill laga till det.
Ha det gott där ni befinner er.
Gun-Inger
Nordkorea tror jag inte att jag skulle vilja göra någon rundtur i, det räcker med de få meter som vi kom in där. För de som får komma in i nord får bara fotografera där de får tillstånd och får bara se sådant som ger bra reklam för landet. Just nu så sitter det en amerikansk fotograf i arbetsläger där, han dömdes till 15 års straffarbete för omstörtande verksamhet. Hans brott??? Han hade fotograferat svältande barn....
I Sydkorea är det betydligt trevligare och det känns väldigt västerländskt där, men maten skiljer sig en del. Visst finns det amerikanska snabbmatkedjor men den koreanska maten överväger. Bläckfisk tycker inte jag heller om och jag lyckades plocka ut mina kycklingbitar utan att få med några bläckfiskbitar trots att de var sönderklipta.
Det ser gott ut med grytan maken lagade till
Marianne
Mat är intressant och gott.
Hälsningar Lena
Hälsningar
Jon Anders
Att de äter allt de kan komma över i Nordkora kan jag förstå.