och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Torghatten.

I mitt inlägg om De sju systrarna nämnde jag att det finns en längre saga om Helglandsfjällen och systrarna. I dag är det lämpligt att berätta hela den, för orsaken till att vi valde att stanna en natt i Brønnøysund var just Torghatten. När jag åkte Hurtigruten för några år sedan så såg jag det berget med hål i och har funderat på om det går att komma dit. Den här bilden tog jag från Hurtigrutenfartyget Nordlys.

Sagan om Helgelandsfjellen är ungefär så här: "De sju odygdiga systrarna och deras barnflicka Lekamöya badade nakna i försommarnatten på ön Landegode i Nordland. De var alla kända för sin skönhet men allra vackrast var Lekamöya. Systrarna hade smitit ut dit från sin hårde far, kung Sulitelma som härskade över fastlandet i Jättarnas Rike. Trollkungen Vågakallen härskade över Lofoten. Hans oregerlige son Hestemannen satt på Svolvaer och tittade över Vestfjorden då han hörde skratten och ropen över vattnet. Han hade tidigare i smyg beundrat Lekamöya och när han nu såg henne naken i vattnet blev han upptänd av lusta. Han kastade sig upp på sin springare och satte av; han skulle göra Lekamöya till sin kvinna. Manteln fladdrade, hans röda ögon lyste och hästens hovar slog gnistor. Flickorna hörde hovslagen och flydde, Hestemanen vann på dem, systrarna kastade sina klädknyten på ön Dönna och inväntade sitt öde på ön Alsten. Där nåddes de av solens strålar och förstenades. Lekamöya som stod och bakade på Tjötta, hörde bråket. Kastade ifrån sig sina bakredskap och sprang hemöver mot Leka. Hestemannen förstod att han inte skulle nå henne och beslöt att döda henne med ett pilskott; ingen annan man skulle få ta henne! Skarfjellsgubben, kungen av Sömnafjell, såg Hestemannens onda avsikt och kastade sin hatt i pilens väg. Pilen genomborrade hatten och träffade aldrig sitt mål. Hestemannnen blev kvar på Hestmona vid Polcirkeln medan Lekamöya nådde ön Leka innan solens strålar träffade henne så att även hon förstenades. Stävan med messmör föll ur hennes hand och färgade öns västsida vackert brandgul. Hatten blev till ön Torghatten och ligger där, genomskjuten, till vittnesmål om sagans sanning."

Har ni orkat läsa hela sagan så kan ni följa med mig på en vandring upp till hålet i berget. Eftersom min fot är tämligen nyrenoverad och inte tål alltför tuffa utmaningar så kollade jag på turistbyrån först att det inte skulle behövas klättring. Det är fjälltrakter och fjällvandring, stadiga skor och normalkondition räcker gott, svarade kvinnan där, men det är ingen klättring.  Så vi begav oss iväg.

På vädret fanns det inget att klaga på, solen sken och det hade blivit riktigt varmt.

I början är stigen lättgången och det har till och med gjorts iordning trappor på vissa partiet. Högre upp blir det ganska knaggligt men inte svårare än att jag kan ta mig fram.

Och halvvägs får man sig ett ord, av Peter Dass, med på vägen.

Vänder mig om och kikar tillbaka.

Kommer högre upp och får veta att här fördas man på eget ansvar.

Nu är vi så högt upp att vi börjar skymta hålet.

Hålet i berget skapades under istiden genom att vatten grävde sig genom de lösare bergarterna medan de hårdare runt om stod emot vattnets krafter.

Nu är vi högst upp.

Dags att gå in i hålet.

Hålet  är  160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett. Ser inte så stort ut från havssidan, men här uppe känns det väldigt stort.

Det är ganska brant och en massa stenskrammel på väg ner i hålet.

Som tur är så har det byggts trappor, så det är lätt att komma ner.

Där vid slutet av trappen möter vi två äldre gentlemän som till och med sjunger en bit av en italiensk opera för oss. Överraskad av sången så kommer jag mig inte för att ta någon bild förrän de är på väg ut.

Nu ska jag ner och se hur det ser ut där nere.

Utsikten är svindlande och vacker.

Det ska gå att vandra ner på den sidan också, men där är det brant och stigen är inte lika vältrampad och underhållen.

Vi ser att vi var inte de första som varit är, hittar lite kungligt "klotter" från 1873.

En sista blick på bergen och sedan dags att gå ner igen.

När vi kommer ut i solen igen, möter vi en andfådd kille som sätter sig för att pusta lite och efteråt då jag kollar in bilden så ser jag att även det norska kungaparet varit här och satt sin signatur på berget bakom killen.

Fin utsikt över Brønnøysund här uppifrån.

Vi vandrar nedåt.

Tar oss sedan över till andra sidan av Torghatten för att se hur det ser ut från den gården vi såg där nere.

Återigen ser hålet inte så stort ut.

Passar på att ta lite bilder på havet och speglingar, innan vi återvänder till Brønnøysund.

Inlagt 2016-06-24 09:05 | Läst 4623 ggr. | Permalink

"Fantastiskt fina bilder på detta vackra lands landskap. Det är mäktiga vyer på många platser i Norge."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Väldigt mäktigt, och synnerligen vackert! Vet inte om du har ändrat din bildredigering med bilderna efter den här resan, jämfört med tidigare resor? Men jag upplever att bilderna är mycket bättre nu! Eller så är det bara ljuset som kanske är bättre..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2016-06-24 10:40
Tack Jan!
Bildbehandlingsprogram är inte så avancerad mest lite kontrast i PS men vi hade ett vackert väder så mitt reseobjektiv fick massor av ljus. 😬 Men så är det också Norge med vyer som slår det mesta.
En intressant saga du berättar och många fina bilder som illustrerar historien om "Torghatten" Att Sulitelma var inblandad i sagan var intressant för som jag skrev tidigare så träffade jag "Suliskongen" på min senaste Norgeresa 1985 på vandring över Sulitelma.
Ha en glad och trevlig midsommar
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-06-25 10:28
Tack Stig!
De har en hel del sagor och berättelser om sina berg Norge, kul att de lägger in mänskliga aspekter i naturen.
Kul också att du träffat på Suliskongen på din resa.
Hej,
Det är en mycket intressant bergsformation. Bra skildring i bild.
Ha en trevlig helg
Bob
Svar från Margareta Cortés 2016-06-25 10:29
Tack Bob!
Kul berg med hålet och jag är så glad över att kunna gå som normalt folk nu och få komma dit.
Nog för jag vet, att Norge är både vackert och fantastiskt, men denna plats hade jag aldrig hört talas om. Tack för att du delar med dig. Informativa bilder.
Svar från Margareta Cortés 2016-06-25 10:30
Tack Stefan!
Det finns så många intressanta och vackra platser där i Norge, upptäcker något nytt vid varje resa.
Fina bilder till berättelsen om Helgelandsfjällen,Torghatten har jag
bara sett från sjösidan,Oscar II hade bara ett år på tronen vid besöket.
Ett imponerande pilhål" gäller att ta det lugnt i stenskravlet, men
värt ett besök.
Svar från Margareta Cortés 2016-06-25 10:31
Tack Bo-Lennart!
Även jag hade bara sett det berget från Hurtigruten och önskat sedan att få kunna komma dit.
Hålet var betydligt större än vad det ser ut på håll.
Fantastiskt fina bilder på detta vackra lands landskap. Det är mäktiga vyer på många platser i Norge.
Svar från Margareta Cortés 2016-06-27 08:47
Tack Mikael!
Norge är verkligen vackert!