och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lite Tallinn.

Nästa mål på vår kryssning är Tallinn, välkänt för oss men här landar vi ganska nära stan så det blir en promenad in dit ändå. 

Det första vi möter är en katt på promenad.

Det nästa är en robot som tuffar omkring alldeles ensam.

Tur att vi ser lite folk också så att vi inte behöver befara att vi hamnat i framtiden utan några människor.

Texten på roboten är på estniska så jag får konsultera Mr. Translate på Google för att få veta vad den har för funktion.

Det står "Hungrig?" på den och "Låt mig hjälpa!" och är en robotleveranstjänst. Man beställer mat och så kommer roboten hem med den. 

Vi fortsätter in mot gamla stan och som lydiga turister följer vi hänvisningsskyltarna. Fast här stöter vi på lite problem, skylten visar rakt in i en port. Porten är låst så om vi inte väljer att vara olydiga tar promenaden slut där. Vi väljer den olydiga varianten och rundar skylten.

Snyggt stuprör.

Här i Tallinn ser vi en hel del bilar som är registrerade i Ukraina och även att folk i Estland tänker på deras folk. Ett träd fullt med blågula band.

Vid svenska ambassaden hänger Ukrainas flagga.

Lite längre ner på samma gata ligger ryska ambassaden, där ser det lite annorlunda ut.

Lite lustigt är att då jag går in på Googles maps för att kontrollera att det verkligen är den ambassaden så går det inte att söka på det längre.

Men flaggan visar att det är den ambassaden där, kollar på adressen och den ligger där men man vill tydligen inte kännas vid den.

Vi går vidare, fast påminnelsen om det fruktansvärda kriget sätter sig lite i sinnet.

Går bort och hälsar Godwin, Tallinns mest fotograferade ko.

Fotograferar inte så mycket mer här för jag har nog redan det mesta på bild sedan tidigare. Fast då jag träffar på några kompisar till Godwin så åker kameran upp igen.

En mås håller kossorna sällskap.

Trevligt att återse Tallinn, men nu tar vi en fika på vår båt. Innan det är dags att åka mot nästa hamn.

Inlagt 2022-07-30 09:14 | Läst 1675 ggr. | Permalink

"Spännande! Du lägger verkligen märke till detaljer, och ofta är ju de intressantast på foto. Många fina målningar, offentlig konst! Porten efter ryska ambassaden är så fin och väldigt passande blodröd, den placerades in lämpligt i bloggen. Inte märkligt att du inte fann ambassaden på Google, allt verkar genompolitiserat nuförtiden, snart inget som förvånar mig."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Goodwin var ju fräck. Kan ju undra om nyttan med en matrobot, den måste ju gå ganska sakta, så det tar ju lång tid att leverera. Ska den korsa gatan så måste den ju ha koll på trafiken, vilket skulle betyda lika avancerad som en självgående bil, så undrar om den inte styrs av någon och då kunde ju denna person cykla ut med pizzan fortare?

Har aldrig varit på kryssning, men det verkar ju ganska trevligt iaf om man har en hytt med balkong med roomservice så man slipper blanda sig med kaptenen. Ser ju i sundet att det är otroligt populärt, idag på morgonen var det på en timme fyra kryssningsfartyg som passerade på väg till Köpenhamn, så stannar de i Köpenhamn till i eftermiddag och seglar sedan vidare eller tillbaka. Det enda jag har mot koncept är miljöpåverkan, det var ju en otroligt mängd diesel de använder per dag, hoppas att man kan göra dessa klimatsmarta i framtiden
Svar från Margareta Cortés 2022-07-30 11:50
Tack Peter!
Håller med om nyttan med en matrobot, cykelbuden blir utan jobb och inte kan den ta sig in genom portar och fram till den väntande kunden.
Såg att den stannade snällt vid rödljus det hade de lärt den.
Kryssningar kan man nog diskutera länge, dessa företag hävdar att de jobbar på sin klimatsmarthet men det ligger nog i framtiden innan det är verklighet, dessutom upptäckte vi att de där stora fartygen inte är något som passar oss. Men många gillar det och går inte ens av i hamnarna.
En matrobot, så kul! Jag funderade faktiskt över vad den kunde göra innan jag kommit så långt i din text. Istället för de stressade, underbetalda cykelbuden som hetsar fram med en låda på ryggen. Intressant med bilderna från ryska ambassaden och att det inte går att söka på den. Gillar att du visar dessa bilder även om det känns obehagligt så kommer vi inte undan att det hela tiden pågår. Goodwin var ju cool för att vara en ko. Antar att det finns någon slags historia bakom den.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-07-31 09:54
Tack Lena!
Det med robot är nog både bra och dåligt, även om de är underbetalda så har de jobb och de på cykel kräver ingen el.
Kriget kändes mer närvarande där i Tallinn, har vänner som bor där och de är förberedda på att fly om det värsta händer. De har levt under ryskt styre förr och vill inte vara med om det igen.
Kossan Godwin är en symbol eller maskot för en restaurang med samma namn.
Spännande! Du lägger verkligen märke till detaljer, och ofta är ju de intressantast på foto. Många fina målningar, offentlig konst! Porten efter ryska ambassaden är så fin och väldigt passande blodröd, den placerades in lämpligt i bloggen. Inte märkligt att du inte fann ambassaden på Google, allt verkar genompolitiserat nuförtiden, snart inget som förvånar mig.
Svar från Margareta Cortés 2022-07-31 10:26
Tack Stefan!
Detaljer är kul.
Söker man efter svenska ambassaden i Tallinn så är det inga problem, men den ryska där får man ingen träff. Går man sedan in på gatubilden och tittar så har de pixlat en del detaljer på huset, men flaggan syns där.