och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Lhasa, Jokhangtemplet och Barkhor.

Efter middagen i går kväll var jag så trött att det bara var sängen som hägrade.

Vårt rum var trevligt, lite svalt var det, men det var bara skönt. Jag somnade ganska omgående när jag lagt mig men vaknade vid midnatt av att någon knackade på dörren. Jag hoppade upp och öppnade och där stod en flicka med en stor vit manick som hon bar in i vårt rum. Hon pluggade in den i stickkontakten och varmluft började strömma ut ur manicken. Jag drog raskt ur stickkontakten igen, vill inte ha så varmt i sovrummet.

Vaknade vid sju till en ny spännande dag. Har sovit ganska oroligt och aptiten den lyser fortfarande med sin frånvaro. Som tur var fanns det frukt vid frukosten. I dag ska vi börja med ett besök i Jokhangtemplet och Barkhorgatan. De ligger inte så långt från vårt hotell, dit kan vi ta en promenad.

Jokhang är ett buddhistiskt tempel. Grundades av kejsar Songtsän Gampo på 600-talet. Tibetanska buddhister betraktar det templet som det allra heligaste i Tibet. Från början var det avsett för att inrymma en buddhabild i rent guld som Songtsän Gampos  nepalesiska gemål hade med sig som hemgift.

 Templet lär vara byggt på en igenfylld sjö, i den sjön, ska enligt sägnen  en demon ha bott och att ett tempel måste byggas över demonens hjärta för att blidka den. Templet innehåller ett stort antal rum som är tillägnade olika gudomligheter och andra heliga personer och djur. Där inne får jag inte fotografera och det var så skumt så utan blixt hade det varit svårt att få någon bild.  Utanför gick det bra att fotografera. Under kulturrevolutionen förstördes många tempel och kloster i Tibet, men är nu renoverade och återställda.

Torget utanför templet är fullt av pilgrimer som prosterar genom att lägga sig raklång med pannan mot backen, ju fler gånger  desto bättre karma får man.

Andra vandrar medsols runt templet, varv efter varv i en s.k. kora innan de ställer sig i kön för att få komma in i templet.

 

 

På de öppna platserna utanför templet har många lagt ut sina bönemattor där de utför sina ritualer.

Kön in i templet syns längst bort till vänster i bilden ovanför. Vi, betalande turister, fick gå in bakvägen och slapp den kön. På väg in satt de här två personerna och putsade på silverföremål och folk kom fram och gav dem pengar. Vet inte varför men gissar på att de som putsade ökade på sin karma och de som gav dem pengar också gjorde det för att öka på sin karma inför nästa liv.

Pilgrimerna hade växlat till sedlar som var värda tio öre, de hade stora tjocka buntar av dessa sedlar. Överallt i templen och klostren la de pengar som offer.

 Kön in till templet är lång.

Uppe på templets tak har man utsikt över Barkhortorget och ända bort till Potalapalatset.

Träffade på en tempelkatt också.

Nu är det dags att göra som pilgrimerna, ta en runda på Barkhorgatan. Bönekvarnar snurras och folk går varv efter varv.

De gifta kvinnorna har vackra färglada förkläden på sig.

Inte bara vuxna  går här, hela familjer är på pilgrimsfärd.

Många har sina allra vackraste dräkter på sig.

Böneflaggor viras på pelaren som står på Barkhortorget.

Utefter hela Barkhorgatan huserar försäjare av allehanda slag.

 Fick veta innan vi började vandringen, att slaktarna inte tyckte om att bli fotograferade, gissa vilka som var populärast att försöka få med på bild.

Jakkött till försäljning, eller varför inte kalasa på ett helt huvud.

Jaksmör var ocksåväldigt gångbart, förutom att använda det till mat och jaksmörste, offrades det stora mängder av det i templen.

Jag tycker att mönstret som blev på smörklumparna, när man delade dem, såg ut som händer.

Mycket som jag aldrig sett eller hört talats om fanns till försäljning här.

Som torkad jakost.

Eller det här som jag inte vet vad det är för något.

En liten tiggarflicka kom fram till mig, hon fick en liten leksak, och blev så här glad.

Är det någon som behöver nya tänder, här är det bara att välja.

Så här vackert leende kan man få då.

Träffade också på en glad skomakare.

Ingen vuvuzela men de skulle nog kunna fungara att tuta i även på fotbollsmatcher.

Här inne kan man köpa sig lite undermedicin, de säljer caterpillar.

Caterpillar är en slags parasitisk relation mellan en svamp och en larv. En larv som lever på den tibetanska platån. Den plockas för hand ute på tundran. Ett läkemedel som sägs fungera mot de flesta krämpor. Den är väldigt dyr.

Fast jag tycker att de här grönsakerna ser betydligt smakligare ut.

 Nu är det dags för lunch för oss, den ska vi äta här inne. Där såg det mer ut som en möbelhandel, men högst upp serverades det mat.  Jag som tappat aptiten upptäckte att de hade pommes frites, det klarade jag av att äta.

 

 Men nu hade vi tappat bort Lars. Hoppas vi hittar honom innan vi ska till Seraklostret i eftermiddag.

Inlagt 2010-11-19 13:12 | Läst 7431 ggr. | Permalink

"Härligt reportage med många fina bilder. Bilden på den underfundiga katten är en favorit. Visst är det märkligt med alla dessa ceremonier som vi människor omger oss med. De förekommer bland alla folk över hela världen, även hos oss naturligtvis fast vi kanske inte tänker på det. Vet du anledningen till att en del människor bär munskydd?"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härligt reportage med många fina bilder. Bilden på den underfundiga katten är en favorit. Visst är det märkligt med alla dessa ceremonier som vi människor omger oss med. De förekommer bland alla folk över hela världen, även hos oss naturligtvis fast vi kanske inte tänker på det. Vet du anledningen till att en del människor bär munskydd?
Svar från Margareta Cortés 2010-11-19 14:18
Fick flera förklaringar till munskydden, några av dem var förståss luftföroreningar, men det var nog inte så troligt uppe i Tibet. En annan var kylan, men inte heller det var så väldigt trovärdigt , då många bar munskydd även då solen värmde upp luften och det var varmt. Kan vara en modegrej också.
Såg att munskydden såldes i många olika mönster och färger.
Damm kan vara en annan orsak och även den att de är så rädda om allt levande att de vill undvika att svälja en mygga eller fluga.
Men jag vet inte säkert.
Tack för att du för mig med på en av mina drömresor... Härliga vardagsbilder från Lhasa.... Nu vill jag ännu mer göra denna resa...
Svar från Margareta Cortés 2010-11-22 21:30
Den här resan har varit en dröm ganska så länge även för mig, ibland blir drömmarna uppfylda. Du kommer inte att ångra dig om du gör resan.
Intressanta och spännande bilder på människor som lever ett helt annorlunda liv än en annan.
Hoppas ni hittade Lars till slut =)
/Lena
Svar från Margareta Cortés 2010-11-22 21:43
Lars kom till rätta men han missade lunchen, var kanske avsiktligt.
Allt i det här landet är så annorunda än det vi är vanan vid, så spännande att få se och uppleva.
Otroligt fint reportage både i bild och text. Kattens blick säger allt vad den tyckte....
Kul att ta del när man nu inte reser dit själv eller vem vet...
Hälsar
Monica
Svar från Margareta Cortés 2010-11-22 22:00
Det var en fin katt, tyvärr så vågade jag inte klappa den, man vet ju aldrig om de har sjukdommar eller kan vara ilskna. Men den lyssnade väldigt intresserat då jag pratade med den, kanske en språkbegåvad katt.

Åk dit!