och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kan man lita på AI.

Jag fotograferade en liten fågel då jag var i Ilulissat, en liten snabb sak som inte satt stilla många sekunder. Men en bild fick jag, men hade ingen aning om vad det var för art. Kom på att jag kunde lägga in en bild på AI och fråga.

Fick ett svar; Fjällripa, och en lång utläggning om var den levde. 

Letade länge i bilden för att se om jag möjligtvis fått med en ripa också. Men hur jag än förstorade och letade så inte kunde jag hitta någon ripa. 

AI luras med mig 😁

Tog och förstorade och beskar bilden och gjorde ett nytt försök. AI, var lika artig och vältalig nu, men plötsligt var min ripa en Snösparv.

Googlade och nu tror jag på AI. 

Inlagt 2024-09-30 18:00 | Läst 250 ggr. | Permalink

"Den verkade i alla fall vara övertygad om att det var en fågel, alltid nåt :) Tar hellre fram fågelboken.. HaD/Gunte.."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ha, ha - kul!!
Problemet är att AI är lite som vi människor, fast värre. Den kan låta oerhört kompetent och övertygande när den bara gissar - precis som vi försöker när det kniper... :-)
Svar från Margareta Cortés 2024-09-30 18:12
Jo, men lite kul var det att jag kunde få svaret Fjällripa...jag vet inget men drar till med Fjällripa och låter tvärsäker.
Nästan politiskt.
Hej Margareta.
Jag använder "Copilot" i Windows 11 när jag frågar något. När "den" svarar skriver den också varifrån den fått informationen och visar de aktuella länkarna.
Jag uppfattar det helt enkelt som en utökad google-funktion.
Jag har ännu inte testat den med bilder, men det ska jag göra.
Fina fågelbilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Margareta Cortés 2024-09-30 21:11
Tack Erik!
Kom på att man kunde lägga till bilder när man frågade och tyckte det var en kul idé, men blev lite snopen när den hittade en ripa.
Var frågade du AI om din bild?

(Normalt använder jag Duck-duck-go och slipper oönskad reklam. Där den inte hittar frågar jag ibland Microsofts Bing som är AI-bestyckad. Bing hittar ofta svar, ibland korrekta men ibland bortitok, alltid lika klämkäckt formulerade. Hittills har jag sluppit reklam, filtren funkar.)
Svar från Margareta Cortés 2024-09-30 21:14
Tack Måns!
Tror det är den som är med Bing som jag frågade, lätt att klicka upp och får oftast bra svar, fast med ripan var den ute och cyklade.
Lite kul med den AI för den svarar ofta så personligt att man nästan tror det är en riktig människa som svarar.
Har inte fått någon reklam heller.
Jag har bara sett snösparvar med betydligt mer vitt i fjäderdräkten men det kanske är en ungfågel eller så är det årstidsberoende. Jag har ju sett dem på vår/försommar, då det fortfarande fanns mycket snö.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-09-30 21:17
Tack Lena!
Kan inte svära på att jag har rätt art nu heller, men kollade på bilder på nätet och det verkade riktigt, annars så hoppas jag någon fågelkännare här vet och kan berätta.
I övrigt så tror jag det var den enda fågel jag tog någon bild på.
Den verkade i alla fall vara övertygad om att det var en fågel, alltid nåt :)
Tar hellre fram fågelboken..
HaD/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2024-10-01 10:55
Tack Gunte!
Det gick fortare på nätet. Fanns några att jämföra med också.
De sökfunktioner jag använder Google Foto och Merlin Bird Id sa båda snösparv. Kul att se den, jag har sett den sent på året nere i Falsterbo
Svar från Margareta Cortés 2024-10-01 10:56
Tack Peter!
Då tror jag på att det är en snösparv. Fanns en hel del där, men de satt sällan stilla.
Oavsett vad det är för fågel så fick du en fin bild på den det lutar nog åt att det är en snösparv
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2024-10-01 10:56
Tack Stig!
Håller med, den får heta snösparv.