och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jozani nationalpark - röda colobusapor

Det är fredag och eftersom Zanzibar är till 97 % muslimskt så är många finklädda i sina traditionella dräkter, så även vår chaufför. Vi ska på utflykt till Jozani nationalpark och se om vi kan få syn på de sällsynta röda colobusaporna. De finns inte på någon annanstans i världen, så det gäller att passa på.

Det här är Zanzibars enda nationalpark och vegetationen i den här skogen är mycket lik en regnskogs, även om det inte regnar särskilt mycket på Zanzibar. Det beror på att området har otroligt mycket grundvatten som förser skogen med vatten året runt.

Som på alla andra ställen i Zanzibar där det är inträde får man en egen guide som följer med och berättar och hjälper till att hitta de intressanta sakerna. Vi får också sällskap med ett brittiskt par. Det finns flera små stigar i skogen och lokala rangers är bra på att hitta djuren och förklara vilka djurläten vi hör under vägen. Det här ingen djurpark så därför finns ingen garanti att få se djuren.

Men vi hinner inte gå så långt in i skogen innan vi träffar på några colobusapor. Piliocolobus kirkii heter de på latin och det är också det officiella svenska namnet.

Men de kallas också Zanzibarguereza eller Zanzibars röda colobus. Det senare närmast en direktöversättning av det engelska namnet; Zanzibar red colobus. Det där med röd kommer sig av att de har rödbrun päls på rygg och nacke.

Vi tittar och fotar aporna och de tittar på oss.

Aporna bildar flockar med upp till 50 medlemmar. När de söker föda delas flocken upp i familjegrupper som består av en hanne, några honor och deras ungar. Vi träffade på en hona med en liten unge.

De här aporna äter främst blad, omogna bär och frukter eftersom de inte tål socker. De har fyra magar där bakterier fermenterar födan och bryter ner. Ibland äter de även kol för att underlätta matsmältningen.

Får ta en bild på högkant för att få med den långa svansen som är nästan en meter lång.

- Oh! Titta vilka konstiga varelser som är här och tittar på oss.

De har inga tummar, utan bara fyra fingrar på händerna, men på fötterna har de fem tår.

I ett träd som vi går förbi sitter en hane sover...

...eller om han bara vilar lite, för ibland kikar han ner på oss.

Ooooooooh.

Vi promenerar vidare in i skogen bland eucalyptus och mahognyträd.

Inlagt 2017-11-08 09:47 | Läst 3183 ggr. | Permalink

"Trean från slutet - grym bild med det ljuset!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder på dessa vackra apor.

Hälsningar Jörgen
Svar från Margareta Cortés 2017-11-09 10:17
Tack Jörgen för din kommentar.
Trean från slutet - grym bild med det ljuset!
Svar från Margareta Cortés 2017-11-09 10:17
Tack Ragnar för din kommentar!
Hej,
Det är verkligen granna apor. Fint.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2017-11-09 10:17
Tack Bob för din kommentar
Intressant reportage och fina bilder på aporna förstås. Egendomligt med att de har fyra fingrar och fem tår. Deras talbas är kanske åtta.
/MA
Svar från Margareta Cortés 2017-11-09 10:18
Tack Mats!
Lite konstigt att de inte har någon tumme men en stortå, kan tyckas att de hade mer användning för en tumme.
Kul att få se dessa apor och mycket fina bilder, i synnerhet närbilderna och den tredje från slutet som sitter i ljuset. Apor ser ofta mycket uttrycksfulla ut och de här har verkligen hälriga uttryck. Blir förstås lite nyfiken när du skriver "fyra magar". De har jäsningskammare för bakteriell nedbrytning av växtmaterial men frågan är hur de ligger i förhållande till den egentliga magsäcken (som de garanterat också har).
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2017-11-09 10:16
Tack Lena!
Jag har inte så mycket mer koll på apornas matsmältning och magar mer än vad vår guide berättade och vad jag kommer ihåg av det. Finns kanske mer om man googlar runt. Såg ett program på TV om Zanzibar och där berättade de också om deras fyra magar och att de äter kol för att underlätta nedbrytningen.