och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hur man skaffar sig nya och dyra vanor - men det får inte bli en vana.

Jag tycker inte om whisky, det vill jag å det bestämdaste hävda... men i dag ska vi besöka ett whiskydestilleri för att se hur det går till när man tillverkar den. Vi beger oss till ön Islay som ofta brukar kallas för "Drottningen av Hebriderna".

Som vanligt så kommer vi sjövägen.

Vita och pampiga byggnader liggger här vid stranden. Från början var de två bröder som startade destilleriet Donald och Alexander Johnston.

Vi startar rundturen här. Bara att följa pilen.

Först lite allmän information framför wiskeytunnorna. Maltwhisky tillverkas av tre ingredienser: korn, vatten och jäst.

Först blötläggs kornet i några dagar och sedan får det ligga och torka. Det finns två sätt att torka kornet på. Antingen som här, att det får ligga i en "kölna" där varm luft strömmar in underifrån.

Där måste man vända på kornet med den här krattliknande tingesten. Hans tyckte inte att det var svårt men lite tungt att dra den.

Då eldar man torv eller kol under golvet i en stor ugn och låter den varma röken sippra genom golvet. Det ger malten en distinkt smak av rök. Vi fick smaka på de rökta och torkade kornen och de var riktigt goda, lite söta och krispiga. Skulle kunna användas som snacks. Det moderna sättet är att göra det på är att använda ugnar och maskiner för vändningen av kornet. Värmen gör att kornet börjar jäsa och gro och stärkelsen omvandlas till socker. Den här proceduren kallas för mältning.

En viktig del i wiskytillverkningen är torven.

Det här verktyget används då man tar upp torven.

Sedan är det dags för mäskningen. Då mals kornen till en mjölliknande konsistens som kallas för gröpe. Den blandas med hett vatten i stora mäskkar.

Mycket sker numera maskinellt.

Nu tillsätter man färsk jäst och låter vörten jäsa i jäskar. Så här långt är processen lika med hur man tillverkar öl.

Men efter det så skiljer det sig på hur man tillverka öl och whisky. Den grumliga brygden hälls i kopparpannor  för att bli whisky, men den får inte kallas whisky förrän den lagrats minst tre år på ekfat.

Jag passar på att göra en så kallad "selfie", medans guiden berättar om tillverkningen.

Maltwhisky destilleras oftast två gånger i kopparpannor, vars karakteristiska form ser ut så här. Det är väldigt varmt här inne.

Laphroaig är den enda whisky som fått utmärkelsen Kunglig hovleverantör. Det är prinsen av Wales som belönade dem med den titeln då han var hit på besök. Något de tydligen är mycket stolta över för det fanns en hel vägg med bilder från det besöket.

Efter destilleringen är det dags att fylla destillatet i ekfat som de lagras i.

Sedan är det dags för provsmakning, men jag tycker inte om whisky. Jag tänker att kan jag ta hostmedicin så ska jag väl klara av att smaka på whisky också. Men något märkligt händer, det doftar härligt rökigt och det smakar ju gott. Smakar nästan som de hikorymarinerade revbensspjäll som min man brukar laga. Hur gick nu det här till, för konstigt är det, men jag tycker om whisky.

Så när det erbjuds att bli medlem i "Friends of Laphroaig" alldeles gratis så tvekar jag inte. Inte nog med att jag nu äger en kvadratmeter mark på  ön Islay,  jag fick en liten miniatyrflaska med mig hem också.

 

Förra inlägget om ett grillparty - Nästa inlägg då vi gör den sista turen

Inlagt 2014-05-22 11:10 | Läst 8060 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul, vi får väl åka dit och kolla. :)
Tyckte du också att den smakade bra.
SD40T-2 2014-05-22 12:13
Ja, just Whisky från Islay är min favorit :)
Hej,
Det är en av de bästa sorterna. Den och Lagavulin är topp.
Ha en sip då och då
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-05-22 11:49
Blev riktigt överraskad att jag har levt så länge och tyckt att whisky smakar illa.
Köpte en stor flaska på Heatrow att sippa ifrån. Blir en lördagssipp i de provsmakningsglas som vi fick som minne.
Intressant reportage. Det var en märklig konvertering du genomgick där borta. Jag får väl testa en sip jag också. Kontrollrummet påminner en hel del om det i sodahuset tillhörande sulfatfabriken i Norrsundet. Tyvärr är den nedlagd och det går inte att kolla om jag minns rätt :).
Svar från Margareta Cortés 2014-05-22 16:14
Fast du måste testa den riktigt rökiga. Det var den som var god.
2014-05-22 13:26   gunte
Vilken trevlig bildberättelse..
Svar från Margareta Cortés 2014-05-23 20:09
Tack Gunte!
Har en kompis som varit några gånger till Skottland på whiskyprovningsresor. Han har berättat massor. Kul att få se lite bilder också, tack för det!
PS Själv gillar jag whisky! DS
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-05-23 20:10
Jag har tydligen smakat fel sorter förut. Trodde inte att jag skulle tycka om den rökiga.
2014-05-22 20:04   Liselotte Engman
Vilka härliga bilder, (även texten) ! Väckte verkligen lusten att resa dit, fast jag inte gillar whisky. Tänk om jag också blir omvänd och börjar gilla denna rökiga dryck? Tja, värre saker kan hända. :-)
Svar från Margareta Cortés 2014-05-23 20:11
Gör det! Den resan överraskade mig med den sköna naturen. Risken finns förstås att du kommer att få med dig dyrbara vanor hem ;)
Laphroaig är sonens favoritwhiskey, jag kan stå ut med en liten ibland också, fina o bra bilder har du från er fantastiska resa! Hälsn, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-05-23 20:12
Din son har bra smak ;)
Ett hantverk trots att det är mycket maskinellt och processtyrd ,intressant att se och läsa från besöket.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-23 20:13
Mycket hantverk var det men mer förr. Blir väl för dyrt annars.
Det här stället skulle jag gärna besöka och jag tycker dessutom om whisky, helst de rökiga varianter som kommer från just Islay. På senare år har det dock blivit mer Bowmore (helst den 15 åriga Mariner) än Laphroaig. Men jag kan tänka mej att man kan få smaka på någon gudomlig sort under ett besök.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-24 12:33
Då behöver du inte ens bli omvänd då du besöker dessa ställen. Köpte med två stora flaskor med hem förutom de små vi fick så lördagskvällarna är räddade för mycket lång tid framöver.