Cusco och en speciell sten.
Cusco ligger på cirka 3 400 meters höjd över havet så när man tar en promenad där går man inte så fort, men vi tar en liten promenad för att få se hur staden ser ut.
Det finns många legender om ursprunget till Cusco. En av dem berättar om Manco Capac och hans maka Mama Ocllo som blev nedsända från himlen på en solstråle på en ö i Titicacasjön. Solön, som ligger i den delen av sjön som numers tillhör Bolivia. Han fick en guldstav som de skulle sätta ned i marken var de än gick och där staven sjönk ned i marken och försvann skulle de bygga sin stad. De vandrande och vandrande innan de kom fram till den plats där Cusco nu ligger och där slog de dig ner.
Många i Peru och även Cusco verkar försörja sig på att visa upp sig i sina vackra och färgrika kläder och även ha ett djur med sig. Tanken är att turisterna ska fotografera dem mot betalning. Selfis med någon är också populärt.
Vi fortsätter gatan fram och kommer till Plaza Mayor.
Med katedralen Templo de la Sagrada Familia.
och även kyrkan Iglesia de la Compañía de Jesús.
Här vid torget vajar också indianernas flagga.
Skulle man mot förmodan bli sugen på peruanskt majsöl så vet vi nu att den här röda plastpåsen visar var den serveras.
Vi besöker katedralen istället.
Den är stor och pampig med massor av olika avdelningar och intressanta målningar. Där inne får man inte fota.
Men den söta hunden som håller vakt utanför får jag fota.
Därefter beger vi oss till Coricancha vilket var inkaindianernas soltempel. Soltemplet i Cusco var det mest storslagna av inkafolkets byggnader. Det var täckt av guldplattor och inne i templet fanns dessutom guldornament och statyer. I tempelträdgården stod statyer i guld och silver, föreställande såväl tama som vilda djur, till exempel lamadjur, fåglar och växter i naturlig storlek.
Det som i dag är kvar av Soltemplet är delar av grundmuren. När de spanska conquistadorerna hade intagit Cusco, revs större delen av templet och stenen användes till spanjorernas husbyggnader. Över det gamla tempelområdet uppförde sedan spanjorerna konventet Santo Domingo. Konventet blev senare förstört i en jordbävning och då upptäckte man flera inkamurar från det gamla inkatemplet som varit okända.
Det var även fotoförbud där inne, men en bild på innergården, kantad med mängder med blommor, smög jag mig till. Personerna i mitten var en grupp som hade någon form av meditation där.
Men hur var det nu med den där speciella stenen. Jo den ska vi ta och se om vi hittar.
Vi letar oss in på smågatorna där de flesta hus är byggda på grundmurar från inkatiden.
Det vi letar efter är "Stenen med de 12 hörnen" och det är en sten i en mur, den har blivit så känd just för att den har 12 stycken hörn. Fast först så träffar vi på en Inkahövding. Kan det vara en reinkarnation av inkan Pachakutiq, han som står staty på torget.
Vi lyckas hitta stenen. Det är egentligen inget märkvärdigt med den stenen mer att den har just tolvkanter. Den ser i övrigt ut som alla andra stora släthuggna stenar i Cusco med omnejd, fast alla de andra har inte tolv hörn. Antar att någon har gått runt och räknat hörn och kommit fram till att den här är unik. Vi kontrollräknar och det stämmer, den har tolv hörn. Räkna gärna du också.
Efter den här promenaden går jag direkt tillbaka till vårt hotell och kryper till sängs med en praktförkylning som är på väg mot lunginflammation. Lätt att få på hög höjd. Får piller och sover i ett och ett halvt dygn och känner mig sedan pigg för nya äventyr.
Har sett liknande skyltar i en del länder.
Inkafolket var duktiga på att bygga hållbart.
Passningen av stenarna är verkligen imponerande. Liknande noggrannhet finna i Japan och Kina, och säkert på fler platser. Undrar om grad av passning är omvänt proportionell mot människovärdet i landet.
Ha det bra
Bob
Inkabyggnaderna är kända för sina välslipade och inpassade stenar.
Egypterna hade i alla fall bronsverktyg att ta till.
De var otroliga med sina byggnader. Fick berättat att de provade och provade tills stenarna passade perfekt.
Ha det gott/Stig
Tog många år att bygga och så kom det folk som inte värdesatt dessa byggnader och rev ner.
Sorgligt.
Man blir ofta förkyld på resa, träffar på baciller som man inte är an vid, och på hög höjd är det lättare att drabbas.
De färgar klart mycket själv från växter eller???
Alla bilderna är för mig så fantastiska få se ...varje har sitt budskap från annorlunda land.
Tack för det med hopp nu mår väl igen nu.
Ha det gott
Gun-Inger
Peru var ett så otroligt land, hoppas att få besöka det fler gånger.
Folket, naturen och alla färger.
blev inte så farligt med min bältros, fick medicin i tid. Fast har lite känningar av det ännu, men inget jag har besvär av.
Hälsningar Lena
Välkommen hem, ser fram emot nya inlägg från dig. Drar iväg på ny resa i eftermiddag.
Resan till Peru, den som jag sett fram emot i så många år blev helt igenom lyckad. ibland då man förväntar sig något speciellt så kan det bli besvikelse, här var det tvärtom, Peru var så mycket mer än jag hade kunnat föreställa mig.
Fick bilden på mig och det söta gosedjuret av vår medresenär Karin, jag ville ta med mig laman hem men den var för stor för resväskan så hon tyckte jag skulle ha en bild istället. Var dags att byta bild nu när den gamla blev suddig i nya formatet.
Tänkte på dej när jag såg "På spåret" sist...du skulle nog göra bra ifrån dej där i en vagn... =)
Spännande sten...och fantastiskt byggt! och kul blogginlägg som alltid från dej!
Brukar titta på På spåret och resmålen går ganska bra men de har lagt in alltför mycket musikfrågor bland geografin så där hänger jag inte med.