och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Ceylonte

Är man i Sri Lanka, forna Ceylon och färdas förbi grönskande teplantage så kommer det sig ganska naturligt att man vill besöka en tefarm med tefabrik.

Vi lämnar Kandy och reser vidare genom höglandskapet. Vi  befinner oss på relativt hög höjd, runt 1900 m.ö.h, så den tyckande värmen vi hade nere i Colombo är inte lika jobbig här uppe, men det känns definitivt inte kallt ändå. Vi stannar vid Glenloch, som trots att namnet mer påminner om en skotsk whiskeyfabrik än en tefabrik så är det ändå te som framställs här.

En tjusigt klädd kvinna hälsar oss välkomna och ska bli vår guide och berätta allt om hur de nyplockade tebladen blir till det te vi dricker.

De stora och långa banden för torkning och luftning lockar fram kamerorna. Blir trevliga motiv.

Här läggs bladen för torkning.

Folk jobbar för fullt med att flytta om blad.

Och luft släpps på för att få bladen att cirkulera.

Teet torkas i stora fläktar så att ungefär hälften av vikten försvinner. Sedan hackas det, sorteras, separeras och förpackas. Mycket av maskinparken i fabriken kommer från början av 1900-talet. Men maskinerna går än. Man kan säga att av fem kilo teblad blir det ett kilo färdigt te. Så väldigt, väldigt mycket går bort.

Det är ganska mörkt inne i fabriken, så med min lilla Sonykamera som inte är så bra i mörker blir det bara några minnesbilder.

De som jobbar ute på fälten och plockar tebladen är kvinnor, det sägs att de är flinkast i händerna och att männen klarar inte av att plocka lika snabbt.

Varje plockerska ska få ihop 20 kilo teblad om dagen i den klassiska korgen de har på ryggen. För det får hon ungefär 60 kronor.

Fördelen med te är att det kan skördas året runt. Man ger bara den just plockade busken en vila på en vecka. Därefter är den plockbar igen.

Tefält.

                                                                                        föregående - nästa

Inlagt 2019-04-02 09:38 | Läst 2445 ggr. | Permalink

"Fint reportage! Intressant hur mycket som försvinner innan det blir färdigt. Riktigt kul att få se hur det te blir till som och hur de arbetar med den. Fina bilder också. MvH Johnny"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Margareta.
Fremragende reportage - både tekst og billederne giver et godt indblik i hele processen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés 2019-04-02 11:52
Tack Erik!
Det var mycket intressant att få se hur det går till, avslutade med en god kopp te efter besöket.
Intressant reportage. Hur är det med te, finns det typ 3 olika teplantor svart, grönt, rött? Om så hade det flera sorter på ditt besökta plantage?
ztenlund 2019-04-02 22:04
Om du med rött te menar rooibos så är det inte te i bemärkelsen att det kommer från tebusken, utan det är en annan buske.

Om teet är grönt, svart eller något däremellan beror på hur det är behandlat. Svart te är oxiderat. Det är alltså inte själva busken som avgör om teet blir grönt eller svart. Sedan har vi ju sådant som Lapsang souchong där man eldar under när det torkas, vilket gör att det blir rökt. Motsvarigheten till inpyrd whisky... :)
pdahlen 2019-04-02 22:20
Tack Martin för den kompletterande informationen, nu vet jag ”allt”
Svar från Margareta Cortés 2019-04-03 02:45
Tack Peter!
Morgon för mig här och jag ser att du både kommenterat och svar medan jag sov.
Utmärkta svar också. Rött te är alltså inget riktigt te, utan en ört och härstammar från Afrika. Det vi kallar tebuske är egentligen ingen buske utan ett träd om det får växa vilt, att det ser ut som en buske beror på att de hålls låga på ungefär 1,5 meters höjd är bara för att det är lättare att plocka då.
Fint reportage! Intressant hur mycket som försvinner innan det blir färdigt. Riktigt kul att få se hur det te blir till som och hur de arbetar med den.
Fina bilder också.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-04-03 02:51
Tack Jonny!
Mycket går till spillo, det skämtades om att det där som hamnar på golvet, det sopas upp och blir till våra tepåsar.
Fast ursprunget till tepåsarna lär vara de små provförpackningar i tunnt tyg handkarna fick hem. De var på 20gr och någon kom på att de var praktiska att lägga direkt i varmt vatten och smaka på kvalitén och så var tepåsen född.
Lite synd bara att min lilla Sony inte behärskade de mörka lokalerna bättre. Men glad ändå att kunna göra resan så snart efter operation.