och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

9. Äntligen....... PINGVINER!

Så kommer vi till höjdpunkten på utfärden, det är det för mig i alla fall. Pingviner gillar jag och här hade jag kunnat stannat resten av dagen. Tyvärr så hade jag en buss som väntade och tiden var begränsad.

Den första som jag såg här vid Boulders beach satt och såg lite längtansfullt ut över havet.

Den sydafrikanska glasögonpingvinen är 60-70 cm hög och väger ungefär 2,5 kg.  År 1982 kom det två par häckande pingviner hit. De upptäckte tydligen att det fanns gott om mat på platsen och sedan dess har kolonin ökat till att vara ca. 3.000 st. som mest. Eftersom deras fiende i Antarktis, leopardsälen, inte finns här så är det miljöförstöring och oljeutsläpp som gör deras art hotad nu.

Pingvinerna här är inte inhägnade utan det är snarare befolkningen på orten som blivit inhägnad.  Guanostanken och pingvinernas skriande fick markpriserna i det fina bostadsområdet att sjunka i rekordfart. Man gjorde försök att flytta på kolonin men pingvinerna simmade bara tillbaka till favoritstranden, då gav man upp och hägnade in området. Nu är de uppskattade grannar till lokalbefolkningen och man kan ju tänka sig att det inte var särskilt populärt att få besök inomhus av en liten pingvin. Även om den är mycket söt och charmig så är de inte speciellt rumsrena och kan även nypas till ganska rejält med sina små näbbar. Men jag måste medge att om man varit i Antarktis och sett pingviner där så ser det lite konstigt ut att se villorna runt omkring här.

Såg även lite ovant ut att se dem i grönskan.

Bakom det här lite kärleksfulla paret sitter en pingvin som ruggar. Vid ruggningen stannar de på land i 3-4 veckor tills de fått ny fjäderdräkt.

Den sydafrikanska pingvinen skrapar upp fördjupningar i marken med fötterna, där de lägger två ägg.

Ungarna matas av föräldrarna och är  färdigruggade först om tre månader då de kan ge sig ut på egna simmturer. Den här ungen stod på stranden och väntade och väntade på sin föräldrar fick sig ett och annat tjuvnyp av  andra vuxna pingviner då den kom för nära, det var inte lönt att försöka få sig ett skrovmål där inte.

Vår tid på stranden var nästan ute och jag hade börjat packa ihop kameran för att återvända till bussen, då plötsligt hände det något och ett helt gäng pingviner kom simmandes in mot land och klev upp ur havet rena och fina efter doppet.

De vaggade in på stranden och jag förmodar att många små ungar blev glada över att få återse sina föräldrar.

Det var tydligen matdags för ytterligare ett gäng dök upp från havet.

och en liten eftersläntare.

För att inte bli akterseglad av bussen, skyndade jag mig därifrån, men som sagt, där hade jag velat stanna i flera timmar och kommer jag till Kapstaden fler gånger så är det här ett måste att återvända till.

Färden går vidare utefter kusten passerar städer och badorter.

För att som sista dagsmål hamna på Kirstenbosch National Botanical Garden, mer om den senare.

 

 

 

Inlagt 2012-03-18 10:53 | Läst 6189 ggr. | Permalink

"Jättesköna bilder på dessa charmiga fåglar som alltid är så snobbigt klädda ;). /Torbjörn"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej!
Stolta fåglar, med karaktär.
Det var väl inte tid för vithajarna ännu?
Mvh
Bob
Svar från Margareta Cortés 2012-03-18 11:48
Pingviner är bra söta, men jag har inte koll på när och var hajarna finns men valarna vet jag att det är runt augusti som man kan få se. Hajsafari och hajfiske kunde man åka på från Kapstaden men eftersom jag inte dyker så åkte jag inte med på någon sådan.
Vilka ljuvliga bilder! Pingviner är ju för härliga!
Mvh Heléne
Svar från Margareta Cortés 2012-03-19 08:53
Pingviner kan man inte få för många av..:)
Tack för din kommentar.
Så härliga bilder med fint text, tack för det! Håller med dig att det ser lite konstigt ut med strand och grönska. :-) Bilden med speglingen av pingvingerna i stranden blir min favorit idag.
//ewa
Svar från Margareta Cortés 2012-03-19 08:55
Tack Ewa! Den bilden tillhör även mina egna favoriter. Blev så glad då de plötsligt dök upp ur havet och att jag inte hunnit gå därifrån innan.
Jättesköna bilder på dessa charmiga fåglar som alltid är så snobbigt klädda ;).

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2012-03-19 08:55
Tack för din kommentar. Snobbiga men inte alltid rena.
Håller med Ewa angående favoritbild! Jag känner också igen det du berättar om busschauffören som ville iväg. Och hur många gånger har man inte suttit på en buss som ångat förbi de mest fantastiska motiv utan möjlighet att föreviga.
Tack för att vi får följa med på din resa!
/Uffe
Svar från Margareta Cortés 2012-03-19 08:57
Många gånger önskar man att man var på dessa platser med egen bil men tyvär inte genomförbart på alla platser, man får snällt foga sig in i de tider som ges, även det ljus som är för stunden. Kul att du vill följa med.
Underbara bilder! Är också förtjust i pingviner, men jag har bara sett dem på bild tyvärr. Första bilden tycker jag om, lika så kärleksparet - de är ju för söta! :) Pingvinerna som kommer upp ur havet, samt eftersläntraren gillar jag också! Näst sista bilden... där skulle jag vilja gå... nu! :)
Ser fram mot nästa inlägg!
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2012-03-19 08:58
Tack Anna! Pingviner och isbjörnar är mina favoriter i djurvärlden. Pinbvinerna ser dessutom så mänskliga ut i sitt sätt att röra sig.