Advertisement
En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spindeltrådens gåta

En korsspindel i sitt nät, fotat före frukost i morse. Den hade valt att spinna ett nät mot ett av våra sopkärl och jag såg den då jag skulle slänga en pappersförpackning. Snabbt ut med kameran för att fånga några bildserier innan jag åkte till jobbet. 

 

Idag var det en speciell dag på temat spindeltråd, för en doktorand som jag har varit med och handlett skulle "spika sin avhandling". Det är en procedur då den tryckta avhandlingen bokstavligen spikas upp på en vägg och formellt blir tillgänglig för allmänheten. Detta skall ske senast tre veckor före disputationen då avhandlingen ska försvaras offentligt.

 

Fredag eftermiddag och alla är samlade för spikningen. En hålslagen avhandling finns förberedd plus hammare och spik.

Sumalata strålade inför detta ögonblick och det har hon verkligen förtjänat.

Det finns en speciell vägg specifikt för att spika avhandlingar i vår byggnad på campus. 

Eftersom det är Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap spikas avhandlingarna med en hästskosöm, även om den råkar handla om spindeltråd.

Efter spikningen äter man spikningstårta och här fick även fotografen vara med på ett hörn.

Hela institutionen är förstås inbjuden att delta i denna händelse och tårta på fredag eftermiddag är ju inte helt fel. 

Här är bilden som Sumalata valde att ha på sin avhandling. Det är en svensk brospindel på ett ganska stort nystan av konstgjord spindeltråd spunnen i labbet. I blogginlägget nedan kan ni se hur det går till när de spinner tråd. 

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/index.htm?date=2022-11-01&skip=10 

Bilden är stackad av 19 bilder, fotograferad med ljus från en skrivbordslampa på svart sammet. Jag passade på att experimentera då det fanns en död spindel. Det här hade inte gått att göra med en levande, annat än möjligen i kylrummet. Jag gillar principiellt inte att fota döda insekter eller spindlar, det förtar tjusningen med att fånga ett intressant eller vackert makromotiv. Men ibland fyller det sin funktion. Jag har sett till att Sumalata har gott om bilder på levande brospindlar som hon kan använda när hon presenterar och försvarar sin doktorsavhandling den 6 september.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-08-16 21:32 | Läst 656 ggr. | Permalink

"Härlig blogg, det har varit en del om spindeltråd på internet sista tiden. En människa det går bra för och som gör något viktigt, fin motvikt till världens elände. Bara att gratulera henne. Har själv sett lite på internet om hoppspindlars syn och beräknande beteende på sistone, mycket intressant."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Att disputera är stort! Och man ser hennes glädje i bild 4. Det är bara att hålla tummarna att det går bra, men med dig som handledare borde det gå bra tror jag.
Jag funderar lite över omslagsbilden, det är alltså en död spindel? De brukar ju vika in benen när de dör, men den här ser levande ut?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2024-08-18 14:16
Tack Thomas,
det går nog bra och hon har också haft en mycket duktig huvudhandledare. Men man är alltid lite nervös innan. Spindeln hade böjt benen lite men om man är försiktig kan man räta ut dem och styla den så den ser levande ut. Men jag föredrar ändå utmaningen att fota dem levande.
Hälsningar Lena
Hej Lena - vilken härlig och positiv rapport, det kan man bara vara glad över.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-08-18 14:17
Tack Erik,
det var ett perfekt sätt av avsluta veckan på, i väldigt positiv anda :-)
Hälsningar Lena
Intressant tilldragelse och kul med uppspikandet på rejäla brädor. prinsesstårta, dubbelmums :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-08-18 14:19
Tack Gunte,
man måste ju ha en rejäl vägg för att kunna slå i hästskosömmar och det önskemålet ingick förstås när huset ritades. Tre olika sorters tårtor, för säkerhets skull.
Hälsningar Lena
Måste kännas skönt när ett sådant verk är klart, en milstolpe är avklarad. Fint dokumenterat och skulle jag välja en avhandling så tar jag hellre spindlar än kossor 😊. Det är ganska ofta man fascineras av deras trådar, för något år sedan fotograferade jag en spindel som jag placerat i en blomma (ett sätt att rädda livet på den från frun) och så fick jag också fotograferat den. Helt plötsligt hade den på något sätt gjort en tråd som den var på rymmen på. Har ju börjar se korspindlar i skogen nu, oftast är det ju nät mellan två träd, men i förgår så var det ett nät som hängde i luften med enbart ett träd, det blev man ju också lite nyfiken på hur det gick till, men den har troligen gjort en diagonala bärlinor som håller nätet på plats
Svar från Lena Holm 2024-08-18 15:06
Tack Peter,
det är helt otroligt hur snabbt de kan spinna väldigt långa trådar. När en spindel ser ut att falla från en gren eller blomma, spinner den en tråd. Ju mer jag läser om spindlar i kombination med det som en hel grupp forskare gör på mitt jobb, desto mer fascinerad blir jag över hur dessa processer går till. Spindlar är ju trots allt ganska små djur. Nätet hängde nog inte i luften från endast ett träd. Trådarna skulle klibba ihop om det inte var utspänt på något sätt. Spindlar använder längden på sina ben som måttstock när den spinner trådarna som går cirkulärt i nätet. Mindre spindel, mindre avstånd mellan trådarna och mindre nät.
Hälsningar Lena
Jättekul med avhandlingen och tack för att vi fick ta del av denna del av vetenskapen. Bildmässigt är din första bild helt grym! Så snyggt med spindeln och nätet mot det mörka.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-08-18 15:07
Tack Bjarne,
det mörka bakom spindeln är en husvägg och det var mörkt i förrådet där jag fotade. Jag har bara belyst spindeln med en liten ficklampa.
Det kändes fint när hos slog i den spiken.
Hälsningar Lena
Riktigt häftigt och intressant att du berättar hur detta går till. Bra dokumenterat i bild och skrift här, du är verkligen duktig på detta.
Svar från Lena Holm 2024-08-18 15:08
Tack Morgan,
det är ju en del av min vardag, men just spikning av avhandling sker ju förstås inte så ofta.
Hälsningar Lena
Bilden på korsspindeln var elegant fångad. Du får väl ta åt dej lite ära också som handledare och leverantör av omslagsfotot m. fl. bilder. Hoppas disputationen går bra.
Svar från Lena Holm 2024-08-18 15:10
Tack Sten,
ja, det fanns ju ett litet tack i avhandlingen och det kändes skönt att den äntligen är klar. Nu återstår bara disputationen och den tror jag hon klarar fint.
Hälsningar Lena
bildsten 2024-08-18 23:28
Och här finns mera att läsa i ämnet:
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adn0597
Det är väl avhandlingen eller delar av den.
Svar från Lena Holm 2024-08-19 10:21
Hej Sten,
det är en av publikationerna som ingår i avhandlingen. Ett oerhört stort och omfattande arbete.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Tack för Ditt trevliga inlägg om era avhandlingstraditioner, kul att se hur det går till på olika ställen.
För mig som ingenjör är dessutom spindeltråd extra intressant. Läste därför också Ditt inlägg institutionens konstgjorda tråd, bra dokumenterat och mycket intressant! Hur hög hållfasthet lyckas ni uppnå i förhållande till äkta tråd?
Hälsningar
Per-Åke
Svar från Lena Holm 2024-08-19 10:30
Tack Per-Åke,
jag pratade precis med Benjamin som spinner tråden i det äldre inlägget. Labbtråden blir i nuläget ungefär bara en tiondel så stark som den starkaste spindeltråden (dvs flyktlinan). Men labbtråden är betydligt mer töjbar så den energi som går år för att dra sönder den är likvärdig med äkta tråd.
Hälsningar Lena
pellesfoto 2024-08-19 11:59
Hej Lena,
Tack för Din återkoppling, mycket imponerande och intressanta resultat! En sådan tråd bör kunna ha väldigt många olika framtida applikationsområden.
Lycka till med fortsatt forskning!
Hälsningar
Per-Åke
Härlig blogg, det har varit en del om spindeltråd på internet sista tiden. En människa det går bra för och som gör något viktigt, fin motvikt till världens elände. Bara att gratulera henne. Har själv sett lite på internet om hoppspindlars syn och beräknande beteende på sistone, mycket intressant.