En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spettarna och deras långa tungor

När man sitter i gömsle och väntar på att "den stora rovfågeln" ska dyka upp blir det ju en och annan bild av de andra fåglar som råkar dyka upp för att det finns mat framdukat mitt i vintern. Jag satt 36 timmar och väntade på kungsörnen som inte behagade visa sej alls. Men det kom ett antal olika hackspettar och även om den här är vanlig hemma så är den ju vacker. Jag noterade också att jag fått med lite av tungan på en bild. 

Efter första bilden med tungspetsen blev det fokus på att försöka få så mycket av tungan med som möjligt med på bild. Jag hade ju gott om tid och flera hackspettar som kom och åt av fettet som satt fastspikat på baksidan av stammen. Här kan man se den långa tungan men också att saliven är klibbig, vilket jag läst om att den ska vara hos just hackspettar. Om ni undrar över kotten så är det en hackspett som satt den där, inte Conny som äger gömslet. 

När ljuset är dåligt tidigt på morgonen kan man ju leka lite med långa slutartider. Det mesta går i sopkorgen men den här tyckte jag blev lite läcker.

Hacke i lågt stående sol mot slutet av dagen kunde jag heller inte motstå. Det här var ju "drömtimmen" då längtan efter en kungsörn framför gömslet var som störst.

En annan vacker spett som dök upp redan första dagen var gråspett. Det här var kul för det var min första gråspett. De är ju inte särskilt vanliga i Uppland.

Gråspetten poserade på lite olika ställen.

Här är den vid kotten och smakar på fettet som sitter på baksidan. Tungan då....

Gråspetten har jättelång tunga! Den visar den inte lika ofta som hackspetten, men jag hade som sagt gott om tid och gråspetten kom vid flera tillfällen under två dagar. 

De roligaste gästen var nog ändå spillkråkan. Conny var mycket nöjd för han hade inte fotat spillkråkan vid gömslet på 10 år. Den här luriga fågeln satt på väldigt långt avstånd i två dagar och hackade på något som tinat fram. Tredje dagen kom den äntligen fram och poserade för närbilder.  

Inledningsvis var den lite blyg...

...men efter en stund kände den sej hemma och det gick att få hur mycket bilder som helst. Det är också de första bilderna jag får på spillkråka även om den inte alls är ovanlig runt Uppsala. Jag har bara aldrig sett den när jag haft kameran med mej. 

Den räckte ut tungan och slickade sej om näbben ganska ofta och den har en liten krok på tungan längst fram. Jag vet dock inte om alla har det eller om det är just den här fågeln. Jag hade ju bara ett exemplar att titta på. Här kan man se att det ångar lite ur munnen på den. 

Det här är den enda bilden jag visar som är rejält beskuren. Här syns kroken på tungan riktigt bra. 

De här två var väl inte direkt bästa kompisar men de kunde äta ganska nära varandra efter en stunds betänketid. Nötskrikor var det för övrigt väldigt gott om och jag kanske visar några i ett senare inlägg. Dessa bilder är tagna med 400 mm och de flesta är beskurna mest för att få en bättre komposition. Fåglarna kom väldigt nära. Det kom också en vacker rovfågel som slog sej ner här för att äta. Mer om den i nästa inlägg. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-03-06 12:06 | Läst 4457 ggr. | Permalink

"Otroligt fina bilder, och att du även fick gråspetta, grattis! Spillkråkan ”jagade” jag länge och fick en 2-3 bilder efter några år på långt håll, men det var en fågel som jag verkligen ville ha bilder på. Fantastiskt att du har fått sådana närbilder där du kan studera tungorna. Som sagt en jättefin serie"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så fina närbilder på spettarna❤️❤️📸👌🏻 de håller sig på avstånd iallafall där jag bor så det var fint att få se dem så nära...intressant med tungan...bra vertyg får man förmoda 😁
Svar från Lena Holm 2021-03-07 09:59
Tack Marie,
för din positiva kommentar. Jag hade fina dagar med spettarna i gömslet + en del andra fåglar, även om den stora örnen inte dök upp.
HÄlsningar Lena
Lång sittning minsann, men många fina bilder blev det.
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:00
Tack Sam,
jag satt tre gånger 12 timmar dvs tre dagar. Det blev lite missvisande att skriva 36 timmar även om det var så långt. Det var ett fint gömsle och åtelplatsen var mycket välgjord.
Hälsningar Lena
Det blev många vackra närbilder av "Spettarna" och så fantastiskt att du fick bilder på tungan också.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:01
Tack Stig,
jag hade gott om tid när spettarna var framme och åt och med dagens digitala kameror kan man ju ta massor med bilder och sedan behålla en bråkdel.
Hälsningar Lena
Haha spettarna är som en gene simmons 😁 vad de bjöd på underhållning. Roligt med gråspett på bilder. Den har jag häromkring men rackarns skygg.
Byggt en ny plats å hoppas den vill äta lite fett. Ska bara göra ett gömsle
De andra är välfotade lite då och då
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:04
Tack Nini,
det var kul att titta ordentligt på dessa fåglar även om det bara är gråspetten som är ovanlig där jag bor hade jag inte fått så bra bilder på någon spillkråka heller. Hackspetten däremot, den har jag i trädgården på nära håll. Jag såg bilderna på din nya matplats, det såg jättefint ut.
Hälsningar Lena
Superfina bilder på hackspettarna. Har inte specifikt tänkt på att dom har långa tungor, men det verkar ju inte direkt ologiskt. Myrslokar och kameleonter har också användning för sina tungor......Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:06
Tack Björn,
jag visste det teoretiskt innan jag började titta ordentligt på dem och det stämde. Tungan är ofta ett komplement till näbbens utformning och funktion. Den klibbiga saliven är också ett verktyg för i alla fall hackspetten.
Hälsningar Lena
Riktigt bra bilder på dessa fåglar! Gillar Gråspetten extra mycket, den har jag aldrig sett..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:07
Tack Jan,
det var min första gråspett och jag blev glatt överraskad när den plötsligt dök upp på en pinne.
Hälsningar Lena
Så vackra fåglar! Och fina bilder förstås...
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:08
Tack Lena,
visst är dom vackra och roliga att titta på när man har gott om tid och kan studera detaljerna.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder, och att du även fick gråspetta, grattis! Spillkråkan ”jagade” jag länge och fick en 2-3 bilder efter några år på långt håll, men det var en fågel som jag verkligen ville ha bilder på. Fantastiskt att du har fått sådana närbilder där du kan studera tungorna. Som sagt en jättefin serie
Svar från Lena Holm 2021-03-07 10:13
Tack Peter,
det var fina dagar i gömslet även om örnen inte dök upp. Hade den gjort det skulle det här varit den absolut mest lyckade gömslesittning jag haft någonsin (+ norrsken en kväll). Det var också en väldig fin åtelplats där den mat som var utlagd var i stort sett helt dold. Conny tycker det är viktigt att man får vackra bilder och då ska det inte vara kadaverrester med. Han arrangerade snön varje morgon då den smälte under dagen.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-03-07 11:54
Man är ju nu nästa immun mot alla fina örnbilder från gömsle. Tycker detta blev roligare med en stor blandning av hackspettar, tror aldrig jag sett något sådant tidigare
Helt sagolika bilder, högsta klass, och alla räcker ut tungan!
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:30
Tack Stefan,
det blev ganska många bilder men man kan ju slänga en hel del. Jag ville verkligen få med tungan när jag insåg hur lång den var på spettarna.
Hälsningar Lena
Som vanligt en massa fina bilder och intressant kunskap.
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:31
Tack Bengt,
det var några fina dagar i gömslet även om kungsörnen inte visade sej.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder Lena!

Var har du hyrt in dig?

Daniel
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:35
Tack Daniel,
det är hos Conny Lundström i Kalvträsk (Västerbotten). Ett fint gömsle med vedkamin, men det finaste var nog åtelplatsen rakt framför gömslet. Den arrangerades varje morgon så att mat inte skulle synas på bilderna (mer än solrosfrön som tinade fram). Fåglarna kom också häpnadsväckande nära.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på alla spettarna. Kul och intressant med deras tungor.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:36
Tack Jörgen,
det var roliga fåglar att sitta och titta på.
Hälsningar Lena
Vilken utdelning! Och fantastiska bilder. Spillkråkan har jag bara hört. Den står högt på önskelista att fota. Väldigt fina bilder du fick på den.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:39
Tack Johnny,
Conny var väldigt nöjd med spillkråkan som först inte ville komma ner på åteln precis utanför gömslet vi satt i. Den satt i två dagar och hackade på några rester som tinat fram alldeles för långt bort för att man skulle få bilder med 400 mm. Sista dagen kom den dock fram till där det fanns ordentligt med mat och den stannade minst ett par timmar. Conny hade inte fotat spillkråka så nära på 10 år.
Hälsningar Lena
Örnbilder börjar det bli inflation på... Men fina bilder på de färggranna spettarna är trevligt att se som omväxling. Gillar framför allt bilden på spillkråkan som tittar fram bakom trädstammen.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:42
Tack Tommy,
ja de har visats en hel del fina örnbilder och visst blir det annorlunda med dessa färggranna spettar. Man har ju dock en förväntning att få se kungsörn på just denna plats, men så blev det inte denna gång. Jag har dock fått en ny möjlighet med det dröjer till dess. Spillkråkan som tittar fram bakom stammen är min favorit bland dessa bilder. Kul att du gillar den.
Hälsningar Lena
Underbara bilder, en bra kompensation för utebliven kungsörn! Men 36 timmar är en lång period i ett gömsle. Hoppas att Du hade det bekvämt!
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:44
Tack Wolfgang,
spettarna bjöd på fin uppvisning. Insåg att det blev lite otydligt när jag skrev 36 timmar. Det var tre gånger 12 timmar dvs tre dagar. Nätterna fick jag sova i en riktig säng efter en god middag. Gömslet var dock mycket bekvämt med en vedkamin för uppvärmning.
Hälsningar Lena
De är vackra!
Tungor i alla ära men jag fascineras mer av deras fötter, vilken gripförmåga de har. Det dyker upp en massa frågor när jag tittar på bilderna; Hur håller de klorna vassa? Och hur fungerar fötterna? -De är ju så smala, inga muskler alls.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2021-03-07 17:50
Tack Thomas,
jag håller med om att fötterna är fascinerande och jag har valt några av bilderna för att fötterna syns extra bra. Jag vet inte hur de klarar av att hålla klorna vassa men jag vet lite om hur de håller sej fast. Det finns inga muskler i fötterna med senorna som böjer klorna löper över både hasled och knäled. En fågel kan sitta på en pinne och fötterna sluts runt den bara genom fågelns egen kroppsvikt. Hur det blir när fågeln sitter horisontellt har jag inte funderat över förrän nu (men det funkar ju :-). Det är samma teknik när en rovfågel slår ner på ett byte och fågelns vikt i nedslaget gör att klorna pressas in i djuret. Det är därför en fiskgjuse som tar en för stor fisk ibland inte kan lyfta på en gång. Den måste först krångla ut klorna ur fisken.
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder du visar. Gråspetten är otroligt fin och likaså spillkråkan.
Den sista bilden är helt underbar, vilken vilda västern duell där!

Intressant med tungan, supercoolt att se dem så här nära :-)

Kungsörnen får du nästa gång!
Svar från Lena Holm 2021-03-08 21:47
Tack Joakim,
ja kanske det blir en kungsörn nästa gång. Den var på plats dagen efter då jag åkte hem. Gråspetten och spillkråkan var dock roliga att få se på så nära håll. Jag fick också mängder med bilder på nötskrika och domherrar (både honor och hannar).
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2021-03-08 21:47
Tack Joakim,
ja kanske det blir en kungsörn nästa gång. Den var på plats dagen efter då jag åkte hem. Gråspetten och spillkråkan var dock roliga att få se på så nära håll. Jag fick också mängder med bilder på nötskrika och domherrar (både honor och hannar).
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-03-08 21:50
Snacka om otur där, 36timmar och så kommer örnen dagen efter :(
Ja jag håller verkligen tummarna för nästa besök 👍
Vad kul då kanske det blir fler bilder på dem också :-)
Svar från Lena Holm 2021-03-09 18:17
Tack Joakim,
örnen kom dock inte ner för några närbilder på platsen där duvhöken satt utan slog sej ner en bit bort där det blir mer miljöbilder. Jag kan leva med det. Hade den satt sej mitt framför gömslet hade jag blivit grymt besviken. jag ser fram emot en sittning i höst.
Hälsningar Lena