En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rapport från Råstasjön

Söndag och jag kände för en utflykt, det fick bli Råstasjön. Det kändes som hög tid att kolla om några hägrar anlänt dit och kanske även "hybriden", som jag ju bryr mej lite extra om. Det var snö och vackert i Solna.

Det fanns hägrar på plats och man kunde smyga på dem i vassen. Inte svårt alls för de sitter precis vid gångvägen och den här bilden kan vem som helst ta med en telefon.

Eller det kanske inte kan bli precis en sån här bild med en telefon? Jag vet inte för jag har inte den typen av telefon och använder den sällan till fotografering.

Enstaka hägrar satt så att de kunde spana ner i vattnet, men jag tror inte utdelningen var så stor på denna plats. 

Det fanns inte några fisklådor utställda än så matningen av dessa fåglar har inte börjat. Jag tror att de var hungriga för när några närmade sej vattnet med mat till änder och sothöns flög flera hägrar också fram, för att konstatera att bröd inte duger för en häger.

De flög lite fram och tillbaka,...

...men gjorde egentligen inte så mycket mer än väntade på mat. Det kan ju hända att några av dem fiskade i det vatten som fortfarande var öppet men jag såg inte några bevis för det.

Jag promenerade runt sjön och mötte många som njöt av en rask promenad i det krispiga vintervädret. Med tjockaste vinterjackan på är väl inte 6 minusgrader något att bry sej om. 

Den här hunden hade jag gärna fotograferat utan täcke mot snö, men det var nog inte läge för det på denna promenad. Jag hoppas i alla fall att jag någon gång ska få möjlighet att fota dalmatiner i snö, utan täcken och halsband. Bara svarta fläckar och snö....

Jag passerade ett fint litet vattendrag utan någon som helst aktivitet. När det här var mer vildvuxet och stenigt var det alltid fåglar där men nu är det mest öde.

En bit längre bort längs gångvägen hittade jag i alla fall denna fina rödhake. Lägg märke till att den har is på benen.

Vattenrallen var på plats men den ville inte vara med på bild. Men en koltrast och en björktrast ställde i alla fall upp.

Den bleka solen som jag inte sett så mycket av skymtade bakom husen när jag gick mot bilen. 

Innan jag kom fram passerade jag en småfågelmatning och där poserade en nötskrika väldigt fint en kort stund. Det var allt från Råstasjön för denna gång. Hybriden var inte där, ett 15-tal hägrar är på plats och väntar på att Solna stad ska öppna fiskserveringen och minst en vattenrall finns på plats för den tålmodige.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-12-03 21:59 | Läst 1208 ggr. | Permalink

"Gillar bilden på den uppburrade rödhaken. En charmig och social fågel. Märkligt att den klarar sig i kylan. Undrar hur den får tag i mat? Vi har några vid stugan på Granön, men aldrig på vintern. I Gävle däremot dyker de upp ibland. Hälsningar Torbjörn"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken underbar bildserie. Mycket spännande reportage från Råstasjön! Bilderna på Hägrar tar priset ;-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:00
Tack Halina,
det här är bästa stället att fotografera hägrar på vintern. De står där och väntar på fisk och blir väldigt vana vid att det passerar folk så man kan komma riktigt nära (för att vara hägrar i alla fall).
Hälsningar Lena
En mycket fin serie från Råstasjön.
Hägrarna väntar ivrigt på fisk helt klart. Du får åka dit igen sen när de börjar mata :)
Men rödhaken tar priset. Stackars lilla fågel. Is ända upp till ’magen’
Vad äter en rödhake nu när insekterna så gott som krypit ner under mark?
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:04
Tack Joakim,
egentligen skulle man åka dit nu och ta med sej fisk. Då skulle de antagligen bli fart på dem för jag tror att de är hungriga. Hel strömming hade varit perfekt. Men man måste också ha någon som kastar fiskarna för att hinna med att fota dem. Se Stefans kommentar och rödhakens diet. Det är sällan vi ser dem i matningen så det måste hitta mat på något sätt. På denna plats är det ofta en eller två rödhakar.
Hälsningar Lena
Kvalitetsbilder på fåglarna! Koltrasten blev extra fin och intressant iakttagelse med rödhaken. Första bilden gillar jag, fint uppbyggd i färg och form. Om en dalmatiner är på rymmen i snölandskap tror jag det är listigt om den har en stor orange rock på sig. P.s. såg Joakims fråga - hemma äter rödhaken helt enkelt de minsta fröna om vintern, hampa t.ex. gärna vid markhöjd om möjligt. I naturen borde det finnas små frön och i barksprickor små insekter. Men det är bara vad jag tror.
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:06
Tack Stefan,
man kan se på rödhaken att den plockar smått i träden och på marken. Något måste den hitta för den är inte i matningen särskilt ofta och då plockar den helst spill på marken. Koltrasten satt väldigt bra och jag kunde inte motstå den trots att jag har hur många som helst hemma på tomten. Dalmatiner som busar i snö står på min önskelista.
Hälsningar Lena
Superfina bilder med härliga texter till, så fina att få se! Hälsningar Gunilla
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:07
Tack Gunilla,
det här är en bra ställe att fota hägrar och andra fåglar på. Mycket folk rör sej i området och man kommer ofta nära.
Hälsningar Lena
Snyggt serien igenom å bra att veta att ingen matning börjat än. Då har jag inte så brått dit.
Kallt för rödhaken. I min matning finns några ibland. Dom äter "smulorna" på marken. I övrigt har jag väldans artfattigt i år
/N
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:10
Tack Nini,
som jag svarade till Joakim tror jag att man skulle få en fin uppvisning om man åkte dit nu och hade med sej egen fisk t ex hel strömming. De är hungriga och skulle nog komma farande om man hade någon med sej som också kan kasta fisken. Man hinner inte själv om man även ska fota. Det är sällan vi ser rödhake i matningen så den måste ju hitta mat själv på något sätt .
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Härliga bilder på fiskehägern. "Rødkælken"/"Rødhalsen" (det gamle og det nye danske navn ) är altid et hit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:12
Tack Erik,
för din positiva kommentar. Det är den tiden på året då jag brukar börja fota hägrar. Rödhaken sitter ofta vid samma ställe som vattenrallen brukar vara vid. Stannar man en stund där blir det alltid någon bild.
Hälsningar Lena
Gillar bilden på den uppburrade rödhaken. En charmig och social fågel. Märkligt att den klarar sig i kylan. Undrar hur den får tag i mat? Vi har några vid stugan på Granön, men aldrig på vintern. I Gävle däremot dyker de upp ibland.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-12-04 20:14
Tack Torbjörn,
jag tror som Stefan att den hitta små frön och en del små insekter som gömmer sej i barken på träden. Det är sällan man ser den i matningen och då tar den bara små frön från marken. Men det är en liten fågel och visst är det imponerande att den klarar vintern.
Hälsningar Lena
Sköna bilder på hägrarna, de gör sig väldigt bra mot vit bakgrund.
Men lilla rödhaken då, så tufft de måste ha det nu.
Fina bilder på de olika trastarna också.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-12-05 20:14
Tack Ing-Marie,
jag såg inte att det var is på benen på rödhaken förrän jag kom hem och tittade på bilderna. Den lille passade dock på att bada, så den tyckte nog inte att det var så jobbigt. Jag tror hägrarna var hungrigare.
Hälsningar Lena