B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Icke önskvärd gäst i restaurangen

Vi har haft "ett hål" i vår fågelrestaurang ett tag. Vi har fyllt igen hålet och inte brytt oss även om man ju kan gissa vad som ligger bakom. Förra helgen smög det dock in en objuden gäst via bakdörren, dvs hålet.

Jag går ju inte i taket för att det dyker upp en hungrig och blöt råtta, men finns det en finns det antagligen flera och vi kände att det krävde en omedelbar stängning av den här delen av uteserveringen. 

Sedan stängningen har vi inte sett till råttan eller någon av dess eventuella syskon eller kusiner. Snön har smält bort och tunneln den hade är uppgrävd så långt tjälen tillät. När det tinar kanske vi kan lista ut var de har hållit hus. Det nämns ganska ofta att kråkfåglar är smarta. Råttan är också ett riktigt smart djur och en mästare på att överleva. Om skiten träffar fläkten på allvar kommer de här små djuren lätt att överleva oss. 

 

Lättare att tycka om dessa kanske? Tyvärr dök den inte upp i vår restaurang. Sådana kungligheter har inte behagat besöka oss ännu.

Hej så länge,

Lena

Postat 2021-02-26 17:17 | Läst 2000 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Plötsligt blev det grönt

Från vintervitt och minus 10-15 grader kallt till plusgrader, vind, regn, lite sol och så blev det grönt. 

Fångade några gröna rutor i skogen bakom vårt hus i söndags. 

Det finns spindeltråd här och där  i träden om man tittar noga. Kan inte tänka mej att några spindlar kan vara aktiva redan, så det borde vara fjolårstråd.

Jag upptäckte också att vi har trädkrypare precis bakom huset. De behöver inte så många träd för att trivas verkar det som. Det var två stycken

Lunchpromenad idag och höstsådden lyste grön. Såmaskinen har haft proppar på ett par ställen. De diffusa grå fläckarna i bakgrunden är grågäss. De anlände två tre stycken i taget, men avståndet var för långt för att det skulle vara lönt att fota dem. Läste att första tranan kom till Hornborgasjön för någon dag sedan.

Nu går det fort...

Hälsningar Lena

Postat 2021-02-24 20:28 | Läst 1937 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Matblogg III, också ganska färgrikt.

Efter färgprakten från Barriärrevet kändes det som att det kunde vara dax för en matblogg igen. Matbilder blir nämligen också ganska färggranna. Börjar som jag brukar med en liten god drink före maten. Ovan den oerhört populära sommardrinken Aperol spritz eller Aperitivo som den heter i Italen. Aperol med Prosecco och sodavatten samt apelsinskivor. Gott och läskande. 

Om man inte har lust att blanda cocktails och skaffa ingredienser som man kanske inte kommer att använda igen, kan man ju göra det enkelt och bara servera ett glas god champagne. Det här är vår favorit. Passar före maten såväl som till en mängd olika förrätter och även varmrätter. Champagne blir aldrig fel, eller?

Vill man fira något extraordinärt kanske man väljer en Roederer Cristal. Den här flaskan serverades när min systerdotter disputerat. Den var väldigt god men prislappen motsvarar vad jag handlar mat för under drygt två veckor...alltså, inget som jag tror att vi någonsin kommer att dricka igen. Det var min syster och svåger som bjöd på den.

En lätt och trevlig förrätt som vi testade i slutet av året. Pilgrimsmusslor på citronmarinerad gurka med bacon och hasselnötsströssel. Pilgrimsmusslorna är delade och fick steka knappt 20 s på var sida i smör.

Om man vill pyssla lite mer kan man göra Crème nignon (Tore Wretmans favorit), en grön ärtsoppa med champagne, och toppa med en stekt pilgrimsmussla. 

Varm toast skagen är en annan god och festlig förrätt. Lite ovanligt att göra en räkmacka som är varm men det blir väldigt gott med philadelphiaost, västerbotten, majonäs, dill, tabasco och citronjuice. Helst ska det vara färsk dill på toppen men det var så vissen i affären att jag inte ville betala för den. Jag har ju vår egen dill i frysen så det fick bli hackad dill och citron istället.

Om man dyker på fritiden kan man plocka egna pilgrimsmusslor. Här har vi plockat musslor utanför Strömsholmen (Atlanthavsvägen, Norge). Det är en viss teknik att öppna musslorna och en tunn kniv är bra att ha men det behöver inte vara mer märkvärdigt än en fruktkniv. 

Snabbstekta musslor med bacon och vitlök, lite vitt vin, salt, peppar och pasta. Passar utmärkt efter en dags dykning. Det här är semestermat för oss.

Vi äter gärna hummer någon gång ibland. Helst naturell med smält vitlökssmör och vitt nybakat bröd. Väldigt enkelt och passande t ex en fredag efter en jobbig arbetsvecka. 

Om man vill lägga ner betydligt mer tid kan man t ex laga hummerrisotto. Det räcker då med en hummer till två personer, men det tar flera timmar att göra. Först ska man nämligen rensa hummern, rosta skalen i ugnen och koka en smakrik fond på dem. Därefter lagar man risotton och avslutar med att hastigt värma upp hummerköttet i en stekpanna med smör. Färsk sparris och dill passar utmärkt till.

Till nyårsafton lagade vi en annan spännande risotto toppad med kungskrabba. Krabban är bland det dyraste de har i fiskdisken och den kommer vi att byta ut mot några stora räkor nästa gång, eller ett par havskräftstjärtar. Risotton är smaksatt med vit misopasta (finns i asiatiska butiker) och tillbehören ni ser är rostad jordärtsskocka, shiitakesvamp, sojabönor och dill. Det här blev riktigt gott!

Det som roar mej minst i köket är desserter men en exotisk fruktsallad kan ju vem som helst plocka ihop. Smaksätt grädden med lite likör t ex Cointreu. Det blir dessutom färgrikt och vackert. Pudra florsocker på om bären är syrliga. Jag har använt mandarinklyftor i sockerlag och det räckte med sötning i den här blandningen.

Under julhelgen blev det också en saffranskladdkaka med mandelmassa, serverad med vispad grädde och frysta lingon. Man kan också riva vit choklad på den varma kakan så den smälter till ett tunt täcke. Jag hade bara en liten bit så det blev choklad på mitten.  

Smaklig måltid!

Hälsningar Lena

Postat 2021-02-21 17:58 | Läst 2693 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

En färgexplosion i plus 28 grader

Det har varit mycket vitt, toner av blått, is och snö på sistone. Vi har haft vacker vinter och har det fortfarande i stora delar av landet. Men jag kände plötsligt för färg, massor av färg. Mitt bland alla vintermotiv bryter jag därför av helt med en makrokollektion från Stora Barriärrevet. Det är ungefär ett år sedan vi var där och ibland känns det bra att drömma sej tillbaka. Föreställ er salta bad i + 28 grader med mängder av färggranna djur runt omkring, t ex en praktfull juvelabborre.

Färgerna kan vara helt spektakulära både på koraller och fiskar. 

En vacker hökfisk som poserar obesvärat. Just dessa fiskar är väldigt tacksamma att fota för de sitter ofta på upphöjda plaster och spanar. Man brukar få ta flera bilder innan de överger sin plats (för att simma en runda och sedan komma tillbaka). 

Anemoner som är mer eller mindre öppna och en fisk som är blå men också blank, vilket är en utmaning att fota med blixt. 

Ibland är det kanske inte färgerna som är det mest spektakulära.

Jag är ganska säker på att det här är samma art som bilden ovan, men det här är taget på natten då de är fullt öppna och "jagar" partiklar i vattnet med de små tentaklerna.

Den här kommer garanterat att vara mer öppen i mörkret, men vi hittade aldrig någon sådan på nattdyken vi gjorde. 

Det finns också en del spektakulära fiskar, som denna drakfisk. Dessa fiskar har spritt sej världen över och ställer till problem. Här hör den hemma och får vara ifred. 

Eller varför inte en liten muräna. Lägg märke till att den stöder hakan på en eremitkräfta (som tyvärr inte är riktigt skarp). Eremitkräftan såg jag inte när jag tog bilden utan den kom med på köpet.

Ibland får man med småfiskar på köpet och har man riktig tur är de skarpa. Huvudmotivet är en sjölilja, som är ett djur och inte en växt. Den rör sej med de långa fjäderlika tentaklerna, mest när det är mörkt. De simmar också i öppet vatten ibland. 

 

Det här är samma art som den lilla fisken vid sjöliljan, men den här gången såg jag den bland korallpolyperna och lyckades sätta fokuspunkten på den.

Några fler udda djur t ex en vacker plattmask som inte verkar sticka sej på sjöborren och till höger en ormstjärna som ringlar runt i en korall.

Öppningen hos en riktigt stor mussla.

Avrundar med en vacker liten fisk av okänd art...

...och ett par av de kanske mest kända småfiskarna på Barriärrevet, ocellaris clownfisk. Det orangefärgade i mitten på bilden till höger är munöppningen på deras anemon. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-02-18 20:09 | Läst 5205 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Mikroblad

Peter visade ju lite av deras spirande tomater och här kommer en glimt av våra blad. En skillnad är att vi äter redan av våra. Min sambo har nämligen påbörjat en liten odling av mikroblad. I mina ögon egentligen "förväxta groddar" men frodiga och väldigt goda. Fort går det också.  Så här såg rädisskotten ut sjätte februari. Då hade de stått ca 1 vecka, inledningsvis i mörker, täckta med papper.

Ärtskotten tog lite mer tid på sej i början. De växter i en plastlåda med hål i botten så kan man vattna underifrån. Nu har vi också två lådor gjorda av liggande sönderklippta mjölkförpackningar, då får man vattna ovanifrån. 

Vi har en ljusramp tänd för att driva upp chili som vi ska ha i växthuset. Vi har inte satt några tomatfrön än (Peter i Skåne är långt före oss) och då finns det gott om plats  för några lådor med mikroblad. 

En vecka senare (13/6) ser det ut så här i en låda. Ärtskotten har blivit en dm höga och man kan skörda genom att klippa av ca halva. Då fortsätter de växa och man kan ta en andra skörd. Rädisskotten klipper man bara av.

Det här var tillbehör till middagen på lördagen. Mikrobladen passar bra i sallader och just rädisskotten ger en fin kryddig smak. 

Ärtskotten är också vackra som garnering och här la jag några på älgbiffen som vi hade till huvudrätt (med kantarellsås och hasselbackare). 

Hälsningar Lena

Postat 2021-02-16 19:57 | Läst 2197 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa