B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Badglädje

Fågelbadet används flitigt just nu. Faktum är att varje dag när jag kommer hem har vattennivån sjunkit betänkligt och det är en stor ring av vatten på trädäcket runt badet. Jag trodde förstås att det var en större fågel som kom och badade men i helgen såg vi vilka det var som skvätte mest. Hela familjer av blåmesar och talgoxar badar samtidigt. Fyra eller fem fåglar som skvätter av hjärtans lust blir väldigt mycket skvätt.

Det var dåligt ljus i helgen då jag tog dessa bilder men "badglädjen" går väl inte att ta miste på. Grundlig rengöring inför höstens tuffare väderlek. Kostymen måste vara tipptopp. Trots att de blir så blöta räcker det med några skakningar efteråt så ligger alla fjädrar på plats. 

Hälsningar Lena

Postat 2019-10-16 17:42 | Läst 1625 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Höstglimtar från helgen

Äntligen lite finare väder då jag är ledig. Nu skulle jag minsann "fånga hösten", plocka trattkantareller och städa i trädgården. Fasan i höstlöv kändes som en passande början.

Det var inte bara en fasan utan väldigt många och då insåg jag varför...uppfödda för att jagas. Det dämpade min första förtjusning över fasanfyndet. 

På vinst och förlust stannade vi i en helt okänd skog för att leta efter trattkantareller. Det fanns en hel del svampar i skogen men inte sådana som vi ville ha. Men lite vackra var de ändå t ex dessa blå som jag inte skulle våga äta.  

När vi gick över på andra sidan vägen hade vi dock bättre tur. Först bara några här och där, men efter ett tag var korgarna ganska välfyllda. Det blev flera paket att stoppa i frysen och en mycket god trattkantarellsås till köttfärslimpan. 

Vi har förstås öppnat fågelrestaurangen, åtminstone i blygsam omfattning, och nötväckan säger inte nej till en jordnöt eller två. Det blir ju inte så snyggt när de sitter på fatet men den var så nära att jag bara måste ta några bilder.  

Skatan spanade på nötterna från växthusets tak. Den vågar sej inte ner när vi är ute.  

Vädret var lite mer växlande på lördagen men solen tittade fram ibland.

Det blir effektfullt med ovädersmolnen och jag hann precis hem innan regnet kom.

Jag hann också med lite höstbilder i skogen och lyckade t o m komma ihåg hur man gör dubbelexponeringar. 

Det blev några experiment när solen tittade fram men det hotande regnvädret gjorde att jag måste dra hemåt innan jag kände mej nöjd. 

Tidigare på lördagen hade jag "vinterfixat" i växthuset som vi städade ur förra helgen. Gardinerna var från början bara till för att fåglarna inte ska flyga på glaset när alla plantor är borta. Sedan blev det lite lampor och annat samt en gasolvärmare. Nu får växthuset agera uterum på helgerna fram tills snön kommer. Vi har också en liten salladsodling som skymtar bakom sambon. Den håller fram till nästa frost, men än så länge är bladen mycket goda.  

Redan när vi serverade middag hade det börjat mörkna och då kommer de gamla oljelamporna väl till pass. Det föll lite regn men det spelar ingen roll, det är hur mysigt som helst under glastaket ändå.

Hälsningar Lena

Postat 2019-10-14 18:54 | Läst 1296 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nu blommar det

Nu blommar det minsann. Mina sommarblommor är praktfullare än någonsin och jag har hela förstutrappan full. Vi väntar ett tag till med vintern tycker jag. 

Ha en fin lördagskväll allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2019-10-12 17:18 | Läst 1268 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Promotion

I lördags hade Sveriges lantbruksuniversitet promotion, dvs en ceremoni då insignierna för doktorsgrad delas ut efter godkännande av doktorsavhandling. Dessa tre härliga tjejer skulle denna dag få motta doktorshatten och diplomet. Klädkoden är hödtidsdräkt, men klänningen behöver inte vara svart.  

Efter högtidligt intågande i aulan inleds promotionen med tal av rektor. Hattar, lagerkransar och diplom ligger uppradade i bakgrunden. Det var ett 30-tal nya doktorer från fyra fakulteter som skulle promoveras. Dessutom en jubeldoktor och sju hedersdoktorer.  

Först ut var en jubeldoktor, vilket är en titel som tilldelas den som 50 år tidigare promoverades till doktor. I år var det bara en och det var en gammal kollega till mej och professor emerita vid vår institution. 

Sedan följde promovering av nya doktorer vid min fakultet och bland dessa en tjej som jag varit handledare till, vilket också var orsaken till att jag var där och tittade. Det är promotor som delar ut hatten...

...följt av diplomet.

Därefter tar de varandra i hand och doktorn kliver över trappsteget och ner på andra sidan.

Slutligen ett bugning till rektor, hedersgäster och alla som med i aulan. Då är nästa person redan på väg upp osv.

 

Dessa tre vänner var de sista från vår fakultet och fick därför stå kvar på scenen för fanfar och slutord från promotorn. Därpå följde nästa fakultet och så höll det på ett par timmar.

Efteråt var det förstås fotografering...

...och jag passade på att vara med bland äkta makar och ta några bilder. Jag skulle egentligen inte ha någon kamera med mej på detta evenemang, eller påföljande fest, men ryckte ändå med mej en 7D mkII (det jag har sedan jag sålde min 5D) och mitt ljusstarkaste objektiv, ett 50 f/1,2. 

Det blev några porträttbilder också, på alla tre naturligtvis.

Efter promoveringen var det fest på slottet och vi skulle åka buss dit. Den här vackra pärlan hade kommit för att vara med och köra gäster till slottet. 

Slottet går inte att fota med 50 mm (som dessutom blir x 1.6 på den kameran) men så här såg det i alla fall ut på väg in.

I garderoben samsades doktorshattarna. Det här är rätt dyra huvudbonader så de allra flesta lånar en hatt av en äldre kollega. Hattarna har sålunda varit på betydligt fler promoveringar och fester än sina ägare.

Lite bubbel att starta med.

Uppsala slott är otroligt pampigt och kanske inte alls vad man förväntar sej av ett slott. Stenväggarna är ofta kala och fönstren väldigt djupa. Takhöjden är enorm. Lokalerna fylldes snabbt med festklädda människor.

Jag hittade en trappa upp till balkongen och tog några bilder ut över festlokalen. Här får man en viss uppfattning om hur högt i tak det är.

Färggranna förrätter på ett vackert dukat bord. Stolarna är dock inte de allra skönaste. I synnerhet om man har en klänning med pärlor påsydda på tyget. Varenda pärla kändes redan innan första vinet var serverat.

Den långa middagen ska snart börja för den tappra serveringspersonalen. 

 

Jag fotade väldigt sparsamt under middagen för det skulle ändå inte bli särskilt bra resultat och det var dåligt ljus. En porträttbild blev det i alla fall.

Det var förstås ganska många talare och jag fångade den mest underhållande på bild, hedersdoktor Jason Shogren från USA.

Vi avrundade med kaffe och avec en trappa upp och då passade de två veterinärmedicine doktorerna på att samråda lite om en halt shetlandsponny. Hattar eller ej, det finns fortfarande en vardag efter helgen. 

 Hälsningar Lena

Postat 2019-10-07 21:21 | Läst 5196 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Måsexperiment

Ibland bara måste man ju experimentera lite. Bilderna är tagna under sommaren, på en plats där det fanns mycket måsar (och trutar). Det svåraste är sedan att välja bland några hundra. Jag bestämde mej i förväg att välja ut tre. Den första är tagen på 1/10 s.

Här är det 1/20 s. Jag vill gärna se några huvuden ordentligt. 

Det här är också 1/10 s. Det fanns ett fiskstim och fåglarna dök för att komma åt maten. 

Hej så länge,

Lena

Postat 2019-10-03 17:52 | Läst 1673 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera