Hybriden har skaffat familj!
Nu går solen upp så tidigt att jag hinner ut på en rejäl fågeltur innan jobbet. Men det är lite motigt att stiga upp så tidigt. Uppförsbacke känns det som...men när man väl är ute glömmer man det. Naturen är full av sprickande löv, blomknoppar och nykläckta gässlingar.
Jag åkte till Råstasjön en morgon och hittade dunbollar i olika storlekar. De flesta rätt små och fortfarande lite osäkra på vilka av de gröna sakerna på marken man ska plocka i sej.
Tålmodiga och vaksamma föräldrar visar de små att just dessa blad går bra att äta och de små gässlingarna lär sej fort.
När jag gick längs promenadvägen med några tidiga hundägare fick jag plötsligt syn på en bekant gås. Hybriden har "gängat sej" men en kanadagås och har en liten gässling! Hybriden är en korsning kanadagås x grågås som jag följt under många år. Jag har förstås funderat och även försökt ta reda på om den typen av hybrid är fertil, men inte fått något definitivt svar. Ofta har den varit ensam men i vintras verkade den hänga ihop med några kanadagäss. Länken nedan är till ett tidigare inlägg om denna gås.
https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/hybriden-ar-tillbaka.htm
Äntligen har den lyckats skaffa en familj och den är uppenbarligen fertil med en kanadagås. Jag är ganska säker på att hybriden är en hona och kanadagåsen då en hanne. Den vokaliserade högljutt hela tiden de gick på gräset och båda föräldrarna var väldigt vaksamma. Hybriden äter i vanliga fall ur handen på mej och min sambo, men nu fick jag inte komma nära.
Det kan ju hända att de lyckades kläcka någon mer unge men har blivit av med dem. Eller så blev det bara en. Det är i alla fall första gången jag ser en hybridgås med avkomma.
Familjeidyllen är total.
Den lilla provar vattenväxterna.
Jag tror att hybriden kommer från en korsningsfamilj och kläcktes här vid Råstasjön 2014. Om inte så fanns den här som vuxen sommaren 2015, den är alltså minst sju år gammal men antagligen åtta.
Jag stötte också på den här familjen när de skulle ner till sjön och ta ett dopp. Det här ser ju ut som det brukar...
...men den andra föräldern ser ut så här. Jag misstänker att det är en kanadagås med pigmentförändringar, för den har svarta ben och svart näbb, alltså inte en hybrid. Om någon har andra förslag skriv gärna en rad. De har i alla fall fått fyra små hybridgässlingar, badglada alla fyra.
Nu kan det bli fler hybrider att hålla reda på :-) Fast jag har ju min favorit.
Så här ser en stolt förälder ut, eller hur?
Hälsningar Lena
PS. Tornseglarna har kommit, både till Råstasjön och till Knivsta.
Mvh N
jag blev barnsligt glad när jag såg att hybriden hade lyckats få till det och hade både partner och avkomma. Hoppas bara de lyckas hålla den vid liv.
Hälsningar Lena
Bedårande och intressant. Artkorsningar borde väl vara vetenskapligt intressanta projekt.
Det lutar väl åt ett pek?
Lycka till
Bob
nja, det behövs nog minst DNA prov för det :-) Men jag borde kanske rapportera det till Artportalen.
Hälsningar Lena
det är lite extra kul för att det är en hybrid och en fågel som jag följt under många år.
Hälsningar Lena
jag blev barnsligt glad när jag såg att den fågeln äntligen fått till det och dessutom verkar vara fertil. VI får väl se om de lyckas hålla sin enda unge vid liv.
Hälsningar Lena
/Ulla
det är ju lite speciella familjebilder och det känns extra för att jag följt denna fågel så länge.
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
jag hoppas verkligen att hybriden lyckas hålla sin enda lilla unge vid liv. Det brukar försvinna ganska många under de första veckorna. Sedan kommer gräsandsungarna och då är de minst (mest lättfångade).
Hälsningar Lena
Bild nr 2 gillar jag mycket :)
jag blev barnsligt rörd av att "min" hybridgås till slut lyckats få både en partner och en avkomma, men det är förstås väldigt osäkert om den klarar sej. Grågäss blir könsmogna andra året men det dröjer oftast några år innan de häckar. De kan bli 20 år gamla så hybriden är väl strax under "medelålders".
Hälsningar Lena
Gässlingar är ju oemotståndliga. Så härliga bilder på dom.
Så kul att "din" egen lilla gås har fått familj, antar att du kommer att följa den lite då och då framöver.
Ing-Marie
jag blev barnsligt glad när jag såg att hybriden hade både partner och en avkomma. Visserligen bara en men då är den i alla fall fertil. Jag ska definitivt åka dit och kolla om den överlevt, det lär visa sej redan första besöket för de är ju när de är små som det är mest kritiskt.
Hälsningar Lena