En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fru Kungsfiskare matar på

Den senaste veckan har varit mycket hektiskt, även på kvällstid, och den avrundades med en disputation på fredagen med påföljande fest. Lördag skulle jag ta det lugnt och göra något avslappnat. Jag visste precis vart jag skulle åka och jag kunde ta sovmorgon för det går inte att fotografera där förrän runt lunchtid så här års. När jag kom stod det en grupp människor där och spanade. En del stannar bara för att kolla vad som pågår och några hade suttit där sedan tidig morgon.

En del entusiaster har med sej sittunderlag eller stolar, fika, stativ, husdjur mm. Vädret var absolut strålande med 27 grader varmt och lätt vind. Det är skugga på platsen och det var ljuvligt (utan sommarens irriterande insekter). 

Vad alla spanade på var fru kungsfiskare som fortfarande matade en kull ungar. Det var nu uppskattningsvis 24 dagar sedan de kläckts (det finns några här som jag extremt bra koll) och ungarna borde vara på väg ut. Honan kom med mat och vi kunde höra henne locka några gånger. 

Här flyger hon mot boet med fisken. Miljön är inte den finaste ur fotosynpunkt och det är bitvis väldigt mörkt. 

När maten är levererad kommer hon utflygande för att bada och det gör hon med besked. Men det går fort mellan doppen.

Den här bilden är obeskuren, så ni kan få en uppfattning om hur det ser ut på platsen, dvs Fyrisån i Uppsala. Just nu får man medljus ca 12 till 15, men det blir ändå ganska höga ISO (3200-6500) om man ska få tider på 1/4000 s, vilket krävs om man vill frysa den snabba lilla fågeln med bra skärpa. 

Bilderna är tagna med 500 mm och oftast kraftig beskurna. Eftersom jag nu har rejält med pixlar i min Canon R5 kan jag beskära och komponera bilderna som jag vill.

Här gladdes vi alla åt att hon valde att bada i solen. När hon satte sej i skuggan var det betydligt svårare att få bilder.

De bilder jag har visat nu tog jag ca 10 minuter efter att jag anlänt till platsen. Jag kunde ju ha nöjt mej med dessa och åkt hem (för det fanns mycket att göra hemma), men så gör man ju inte...Man kan stanna en stund i alla fall... Hon skulle ju garanterat komma tillbaka. Ibland tog det bara 10 minuter innan hon återvände, men i vissa fall kunde det ta upp till en timme. Det fick jag veta av "kungsfiskarens vänner" som satt och spanade. 

Det pågick andra aktiviteter på Fyrisån denna varma lördag i september. Såväl kanoter som kajaker och SPU brädor passerade oss. Här med en borderterrier som tycktes trivas med att "åka med". Flera noterade att vi stod och tittade på något och paddlade förbi helt lugnt.

Andra var mer fokuserade på att ta sej fram i ett bra tempo mot Uppsala. 

En snok tog en simtur precis framför oss. Jag blev glatt överraskad och fick då veta att under fredagen hade man haft tre simmande snokar och en huggorm. Dessutom hade tre bävrar varit förbi och en mink (som gjorde fru kungsfiskare mycket orolig innan den simmade vidare).  

Det tog en timme innan hon kom tillbaka med en fisk till sina telningar. Hon satt en stund i ett träd, dold i lövverket, och lockade på dem. Sedan försvann hon in i boet och kom kort därefter ut för att bada. Fem snabba dopp.

 

Det är mörkt i skuggan, men kan ändå bli rätt fint där solen kikar fram.  Förstora gärna denna för detaljerna är fina.

Efter badet drog hon vidare söderut för att fiska eller vila. Ingen vet var hon fiskar men det verkar vara gott om småfisk i Fyris just nu för man kan se dem hoppa vid ytan med jämna mellanrum. 

Trots sommarvärme råder det ingen tvekan om att hösten är här och i morgon börjar en ny arbetsvecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-09-08 20:05 | Läst 332 ggr. | Permalink

"Hej Lena, Man förstår att detta är en poppis Pippi. Vem föds med så mycket färgprakt. Din bild 17 visar denna prakt och aerodynamik. Tack för bilderna Bob"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena,
Man förstår att detta är en poppis Pippi. Vem föds med så mycket färgprakt. Din bild 17 visar denna prakt och aerodynamik.
Tack för bilderna
Bob
Svar från Lena Holm 2024-09-08 21:39
Tack Bob,
det här är en av de färgmässigt mest spektakulära fåglar vi har i landet. En juvel för många.
Hälsningar Lena
Fint dokumenterat från ett känt ställe. Finns nog inga kungsfiskare som är bättre dokumenterade. När jag var där i maj så fördes det bok och man kunde få reda på när hanen lämnat boet och när honan gjorde detta, hur länge de varit borta etc. De borde sätta upp en ljugarbänk där för det var många olika berättelser i luften, men kul att ha någon att dra historier för när man inte har så mycket annat att göra än att vänta
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:28
Tack Peter,
de för fortfarande bok över vad som händer t ex kan man få veta hur många gånger honan badat efter hon matat ungarna. Det var fem eller sex gånger när jag såg henne, men upp till 29 dopp i tät följd har förekommit. Jag var där på lunchen idag och ungarna hade ännu inte kommit ut trots att det var dag 26.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fint reportage och fina bilder på fru Kungsfiskare. Utav de andra bilderna, runt fru K, så gillar jag nr 1. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:29
Tack Mats,
första bilden tog jag precis när jag kom till platsen och jag gillar den också.
Hälsningar Lena
Strålande bilder Lena.
Kan du skicka mig info om var man kan hitta denna juvel?
Jag såg en i Edinburgh i somras, men den försvann innan jag hann få upp kameran
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:31
Tack Bengt,
det kan vara en av landets mest bevakade kungsfiskare och det fungerar bra eftersom ån bestämmer avståndet, dvs det är tillräckligt för att de inte ska störas.
De är svåra att fånga i flykten. Jag har provat många gånger.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Fantastiskt vacker fågel det där. Ha en bra start på veckan.
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:32
Tack Morgan,
det är en juvel i naturen. Ser nästan för exotisk ut för att vara i Sverige.
Hälsningar Lena
Så kul hona med ungar nu och kan förstå det blir xtra ståhej publik. Bara hona får lugnet
/N
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:34
Tack Nini,
det är en å mellan boet och de som spanar. Det avståndet verkar räcka för de häckar om och om igen på samma plats. Det finns dessutom stora mängder småfisk. Det är tredje kullen som är på väg ut.
Hälsningar Lena
Kul, bra bilder dessutom! Hur skiljer man på hane och hona? Jag vet inte..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-09-09 17:45
Tack Jan,
honans undre näbb är röd vid basen under häckningen. Det syns på flera av bilderna, mest tydligt på den första miniatyren.
Hälsningar Lena
Ja inte underlättar fågeln det precis för fotograferna men jag tycker det blev riktigt bra trots skuggor och bråte.
Fyrisån har jag faktiskt varit på metetävling en gång för länge sen.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:36
Tack Gunte,
det ser ut att finnas mängder med småfisk i ån, i alla fall som passar en kungsfiskare. När de har ett bo har man i alla fall en chans att få någon bild på dem. Annars är det bara ett blått streck som drar förbi i hög hastighet.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dina bilder på "Isfuglen"/Kingfisher är fantastiska, som vanligt.
Jag gillar dock nummer 1 bäst av den lilla söta tjejen med det "skælmske"/busiga leendet. Kanske för mamma eller pappa - "titta jag vågar klappa honom"
Jag gillar också kajakbilderna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:37
Tack Erik,
första bilden ton jag precis när jag kom till platsen och med tele så jag har inte kommit så nära. Jag gillar och den lilla tjejen som klappar den stora, mysiga hunden.
Hälsningar Lena
Gillar de två bilderna där fågeln sitter med utsträckta vingar samt den näst sista bilden på fågeln i horisontal flykt. Kanske inte så vanligt med den typen av bilder på kungsfiskare. Mest dykbilder och så upp igen är nog vanligast. Själv har jag aldrig fotograferat kungsfiskare, känner inte till deras lokaler.
/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2024-09-09 21:42
Tack Torbjörn,
för att få flygbilder ska man inte ha så stor brännvidd. Det går fort, så även om man tar en bildserie precis när fågeln flyger, hinner den ofta ut ur bildfältet. Om du någonsin är i Uppsala på sommaren så är det här ett bra ställe att få se dem. Det är tredje kullen som är på väg ut, så det går bra för dem.
Hälsningar Lena
Vilken dröm att se denna juvel med alla sina färger! Men det verkar inte helt enkelt att fånga den. Jättefina bilder, både med matfångst och bad.
Snoken var också trevlig, det blev snyggt med speglingarna. De är fina, men man vill helst slippa möta dem när man är ute och simmar...
Svar från Lena Holm 2024-09-10 19:53
Tack Ylva,
kungsfiskaren bjuder på en del utmaningar, samtidigt upprepar den sej när den matar ungar och det kan man dra nytta av när man försöker fånga den på bild. Men det går undan. Jag gillade snoken och det blev mer snok nästa dag.
Hälsningar Lena
Trevligt reportage med fina bilder. Jag var i Uppsala i helgen som gick. Åt middag en kväll hemma hos en gammal kurskamrat från fordom. Han nämnde möjligheterna att få se kungsfiskare i Fyrisån. Det blev dock aldrig tid till att ta sig dit.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2024-09-10 19:54
Tack Jörgen,
jag fick de finaste bilderna på lördagen men det var ju samma väder på söndag och den flög med fisk även då. Nu har dock ungarna lämnat boet så det lär inte bli några mer kungsfiskare på bild förrän nästa säsong.
Hälsningar Lena
Grattis till så många jättefina bilder.
De är ju en av landets vackraste fåglar med sina komplementfärger.
Längesedan jag "letade" efter någon nu Kanske värt att någon gång besöka Fyrisån.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-09-13 16:27
Tack Ing-Marie,
det är absolut värt ett besök på sommaren, i synnerhet när de har ungar som de matar. Men avståndet är ganska långt, kräver minst 500 mm, helst mer.
Hälsningar Lena