Fotografi–en vit månad

Inte bara kroppens alla inre organ kan behöva en semestermånad då och då. Även fotografiögat kan behöva vila. Måla mera istället...

Men lite pyssel med Nikon F (apropos och inspirerat av Björkboms inlägg) kan inte låtas bli.  För något år sedan skaffade jag en Nikon F med Photomicsökare. Skälet var av ren och pur privatnostalgi. Det kan vara så med bilar, båtar, kameror med mera, markörerna i livets skeende så att säga. Min sjuttiotalets Nikon som jag dumt nog lånade ut till en god vän gick i kras efter ett fritt fall om tio meter minst och direktträff med en skärgårdsklippa. Inte ens Nikon F klarar det. Även vänskap sätts på hårda prov. Men det är historia.

Man kan med viss fog fundera över hur man tänkte när man konstruerade Photomicsökaren för det är onekligen en klump som inte tillför så jättemycket vad gäller ljusmätning eller annat. Den är sällsynt oprecis, ungefärlig är en mild underdrift. "5.6 och 1/125" är både snabbare och mer exakt. Eller en lös mätare. Jag använder ofta en app, Pocket light meter och precis som förr i tiden, man mäter och ställer in i vetskap om att ljuset ändrar sig inte så särskilt mycket, ett steg på bländaren hit eller dit om så behövs. 
   Nåt som kameranostalgiker nog har upptäckt är att sjuttiotalets ESR-kameror ofta drevs med ett eller två små kvicksilverbatterier med 1,35V spänning. Kvicksilverbatterier är numera förbjudna och ersättningen silveroxid eller lithium leverar högre spänning, 1,5V nåt som stökar till det i ljusmätningen. Den här frågan har nog varit uppe på FS tidigare, hur kompenserar man den högre  spänningens inverkan på ljusmätarens utslag. Hur många bländarsteg och så vidare? Hur man gör en ickefråga till något viktigt.
   En annan grej som analoga nostalgiker ibland får ta hänsyn till är att dåtidens kvicksilverceller hade omkastad polaritet i förhållande till själva cellens yttre skal (bland annat Pentax spotmatic-modeller). Den som vill använda ljusmätning där får förutom spänningskompensation också finna sig i att mätaren visar "baklänges", minus blir plus och omvänt.  "Sunny 16" är även här bättre.
En annan olägenhet är att Photomicsökaren inkräktar på utrymmet för filmframdragningsspaken. Men som sagt, nostalgifaktorn är svår att runda. 

Inlagt 2024-02-02 12:50 | Läst 612 ggr. | Permalink
Hej Gunnar.
Intressant inlägg - speciellt din information om batterierna. Jag fick reda på det också när jag ärvde en Konica Autoreflex T3. Som tur var hade jag min gamla Zeiss IKON IKOPHOT ljusmätare.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från mombasa 2024-02-02 14:33
Hej.
Det finns 1,35V celler att få tag på. Luft-zinkceller. Nackdelen med dem är, förutom priset (svindyra) att har man väl stoppat in dem i kameran så går de hela tiden oavsett om mätaren är igång eller inte.
/Gunnar S
sodeto 2024-02-02 16:05
Jag har också några kameror som skall ha 1,35 V batterier. Jag har testat luft-zink batterier och jag har för vana att ta ut dem och lägga en tejpbit över dem så tycks de hålla långre.
Jag köpte också en adapter som tar ner spänningen på 1,5V batterier, hittade på ebay. Har använt den i OM-1an och åtminstone där har den funkat ok.

Tommy S.
Det där med batterier:
När jag (för länge sedan) fick höra att gamla kvicksilveroxid PX 625 skulle dras in, köpte jag på mig ett antal. Dom hade jag sedan i nästan 20 år - det var ena djäkla batterier att hålla länge!
I god tid köpte jag två adaptrar från USA som tar ner spänningen från ett 1,5 V batteri. Man använder inte ett vanligt 1,5 V (även om det är möjligt), utan ett speciellt något tunnare klockbatteri 1,5 V som har beteckningen Silver 385. Batteriet i adaptern får då exakt samma form och yttermått som gamla PX 625.
Allt är perfekt, lyckan i nostalgivärlden är fullständig... :-)
Svar från mombasa 2024-02-02 18:37
Hej och tack för tips. Jag kollade runt lite för något år sedan runt såna här lösningar. En adapter med nån slags inbyggd krets som sänker spänningen blev lite kostsam eftersom det behövdes två, och nånstans finns det en gräns för den fåfängliga nostalgin. Det finns en billigare modell att hitta på Amazon, men hur den egentligen fungerar är för mig än så länge oklart.
Nu har jag inte grottat ner mig så mycket i den här frågan, kameran ifråga är väl mer att betrakta som ett förströelseobjekt och lös mätare, sunny 16 fungerar bra.
( Men visst är det lite roligt med såna här grejer.)
Vita månader är nyttiga... och ger perspektiv.
Underbar bild!
Hälsningar Halina