En dokumentation 2004-2024.

Jag är inne på sluttampen av ett mer än tjugoårigt projekt: konstnärer-publik-händelser-möten, en dokumentation av Uppsala Konstnärsklubb 2004-2024.
    Montera bilder, med tilltagande skrivkramp försöka få till nån slags ledsagande text. Finputsa ett bildspel och allt som oftast drabbas av den där "gör om-gör rätt"-rösten. (Så tänker man att det är väl ingen j-vl som ser att det klickar på en sekund i en övergång. Eller gör de?)
    Spontanporträtt-porträtt som är tagna i stunden i befintligt ljus och en spontan överenskommelse med den fotograferade. En del har jag som sagt låtit printa.

Hursomhelst, på lördag blir det utställning. Spontanporträtt och bildspel. Galleri 2 Walmstedtska gården i Uppsala . Alla använda bilder har digitalt ursprung och ser man det inte annars så ser man det nu. Den enormt snabba utvecklingen inom digitalt fotografi. Vem minns till exempel en Sony Mavica idag?
    Samtidigt i denna vånda dyker frågan upp, hur mycket ska man retuschera? Digitalt foto drabbas ju sällan av dammkorn eller andra brister i negativen. Eller ska bristerna i bilderna få hänga med. Som tidsmarkörer för hängivna fritidsfotografer. Nån trycksak lär det inte bli, då hamnar ribban på en annan nivå.

Istvan Varga, skulptör.

Inlagt 2025-01-21 15:01 | Läst 190 ggr. | Permalink
Intressant fråga om hur mycket man kan ändra. Gråzon att förhålla sig till. Jag har inga konkreta rådmtyvärr. Men om det inte förändrar bildens centrala ”budskap” tar jag själv ibland vissa friheter.
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från mombasa 2025-01-21 22:05
Det ligger nog en hel del i det, att bildens budskap helst ska finnas kvar oavsett en "tvättning" i PS eller Topaz. Den viktiga frågan är som alltid; Hur.
( Hade jag varit lite mer alert hade jag testat Topaz i början på projektet.)
/Gunnar s
Om jag åker in till Uppsala på lördag ska jag komma förbi och titta. Ambitiöst projekt, 20 år!
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2025-01-21 21:59
Du är så välkommen
/gunnar s