När fotografiet blir en reproduktion och lite annat mörker.

Ett fotografi återgivet i tryck i en tidskrift är en reproduktion, nånstans i processen har bilden blivit rastrerad, alltså översatt till ett tekniskt bildförfarande som lägger till något, drar  i från  något. Någonstans där övergår bilden till att föreställa ett fotografi.
   Som en fotopolymer, fotogravyr eller bara det att fotografiet rullar in i en offsetprocess. Om man vill rådbråkad och fråntagen allt vad dynamiskt omfång heter. Ett nytt liv liksom.
   På  en del FB-grupper som jag är mer eller mindre skyldig att följa, de ligger så att säga i närområdet och innehåller ofta nyttigt  skvaller, och bortsprungna hundar och katter. Men  inte sällan bilder som är just bara så där vackra som bilder bör vara. Solupp och nedgångar, blomsterprakt i den egna täppan, ja ni förstår. Och för att möta det är det frestande att lägga in lite raspiga, svartvita saker utan omedelbart skönhetsvärde.

Sydlig kuling, regn och lä i  viken. Sommarsemester ställs undan.

Jag sitter på ateljéverandan. Höstmörker och regn som piskar mot rutorna. Det är på det hela mycket nöjsamt. I morgon har det förhoppningsvis mojnat och jag kör båten till varv. Det är en priviligierad tillvaro, jag är inte född på Västbanken eller Gaza är en tanke som räcker långt. Tänk den.

Inlagt 2024-09-11 20:23 | Läst 555 ggr. | Permalink
Du är en förfärlig bildrabulist Gunnar... :-D

Om mörkerfunderingar brukar jag tänka att det är tur att jag inte är född i närheten av ungdomliga musikfestivaler i Israel.
Det är en saatans tur att inte vara född i ett land där blodbad och utplåning stadigt ligger på grannarnas agenda.
Svar från mombasa 2024-09-11 20:44
Rabulist, ja, jag ska kanske ta det som en komplimang. :-) Om raspiga, fula bilder är rabulism så är det ok för min del (Jag håller just nu på med att överföra foton till fotopolymer, jag ska återkomma med den tekniken i en senare blogg. Då blir det "rabulistiskt" kan jag garantera.)
Jag är också glad över att inte varit på musikfestival i Israel. Samtidigt försöker jag ha två bollar i luften samtidigt.
/Gunnar S
syntax 2024-09-11 21:22
Du skall absolut ta det som en komplimang... :-)

Visst skall bollar hållas i luften. Även sådana som handlar om orsak och sammanhang. När startade Israel ett krig?
Svar från mombasa 2024-09-12 10:52
jag vet inte på rak arm hur många krig de startat, men en del uppgifter tycks tyda på att man ofta handlar provokativt. Och är bra på att hålla krig igång. Det är inget försvar för Hamas som är en avskyvärd organisation. Som sagt, två bollar i luften.
/Gunnar S
syntax 2024-09-12 11:29
Svaret är lätt som en plätt Gunnar - Israel har inte startat något krig. Historieboken - du vet!
När staten Israel bildades 1948 blev man omedelbart överfallna av de kringliggande arabstaterna. Alla efterföljande krig har startats av araberna, och man har fått pisk varje gång.
Om det är; "bra på att hålla krig igång", att kunna försvara sig mot en anfallande övermakt - ja då är det OK för mig.

Den nuvarande extremt svåra situation som råder i regionen, är en rak följd av de fem anfallskrig som araberna har startat.
syntax 2024-09-12 12:11
När man går till historieboken så får man det troligen till fyra krig, men jag räknar 7 oktober som ett anfallskrig på Israel, enligt argumentationen här:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ofardstider.htm
Svar från mombasa 2024-09-12 18:36
https://www.ui.se/landguiden/konflikter/israel-palestina/israel---palestina/
kan vara värd att läsa.
Jag förstår att du med araberna menar Arabförbundet och inte araber som folkgrupp.
/Gunnar S