Mellanrubriker, hur gör man del2

 Det finns kanske en och annan som sitter med en äldre version av Adobe Design Standard 6 eller möjligen ännu tidigare. Och kanske drar sig för att gå in i InDesign eller Illustrator. Lite hög tröskel kanske och i alla lägen inte helt enkelt att förstå. Med all rätt, är man van vid att bilder alltid är uppbyggda av pixlar och den mesta texten görs i Word kan vektoriserade bilder och layoutprogram kännas främmande.
   En del fotobokstjänster exempelvis Blurb tar emot tryckbara pdf skapade i InDesign (eller QuarkXpress). Med lite typografiskt knowhow kan sådana produktioner ge ett lite mer proffsigt intryck. Nu startar så klart en sån produktion inte med att man sätter mellanrubriker, eller skapar olika styckeformat, men det är en del i arbetsprocessen. Och också att skapa ett arbetsflöde med förinställningar och inte minst, användbara kortkommandon. (Nåt man har stor nytta av i Photoshop med flera program.)

Att göra en mellanrubrik.
Efter att bestämt sig för det typografiska uttrycket, val av brödtypsnitt, rubriker, bildtexter, by-lines med mera infogar man en text i dokumentet. Markera brödtext och använd ditt valda typsnitt i den grad och med det radavstånd du tänkt dig. (Ställ in samma värde i inställningar ctrl+K rubriken stödraster. I mitt exempel 15 punkter.)
   I fönstret styckeformat (f11) högerklickar du på blädderlistan längst upp till höger och väljer nytt. Om markören står i det stycke du vill ställa in känner programmet av innehållet och ”fyller” så att säga i allt. Men kontrollera ändå att allt stämmer. Du ser i bilden härnedan att det finns två styckeformat, bröd u (bröd utan indrag) och bröd med (indrag).Man döper själv styckeformaten till något passande. I inställningarna , en diger lista att gå igenom men det mesta kan man hoppa över, skapar man ett av styckeformaten och passar på att skapa ett kortkommando (Viktigt, siffran ska vara från det numeriska tangentbordet.). Det andra styckeformatet för bröd skapar man baserat på det första men gör ett undantag, i det här fallet själva indraget, och ge det ett adekvat kortkommando. Kom ihåg att brödet alltid ska vara låst till baslinjen.
   Mellanrubrik som du ser i bilden är blåmarkerat och alltså det som gäller i det stycke markören för tillfället står i. I fönstret tecken ctrl+T ser du att i valrutan längst ner till vänster står det -13 pkt.  Mellanrubriken ska inte vara låst till baslinjen. Om värdet i rutan i det här fallet vore -15 vilar mellanrubriken på baslinjen så man ändrar värdet till -13 vilket ger en skillnad på -2, alltså en förskjutning motsvarande 2 punkter. Här gör man ett styckeformat, med kortkommando och relevant namn. Plustecknet till. höger om namnet indikerar att det finns en åsidosättning av styckeformatet, alltså något i det lilla stycket som inte stämmer med formatet ( i det här fallet en liten grej jag var tvungen att göra för att det skulle bli en visningsbar bild i den här bloggen).
  Intressant? Det finns förstås mängder och pyssel med inställningar och grejer att tänka på. Men allt är logiskt. Programmet följer snällt de typografiska konventioner, idéer och annat som du matar in. Om den typografiska konventionen säger att punktlista ska göras högerställd med röd stjärna i stället för punkt och inte låst till baslinje, eller vad du nu hittar på så gör programmet det. Bra va?

Så var det mötet på morgonens löprunda. Det är som vi bägge säger och tänker: V f-n glor ru på? Kameran i fickan.

Inlagt 2024-06-29 20:40 | Läst 259 ggr. | Permalink