och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Promenad runt Qeqertarsuaq

På eftermiddagen träffade vi Dannie som skull berätta om Qeqertarsuaq och livet där, vi hade vilat lite efter förmiddagens promenad. Då var det mycket lugnt, vi träffade på några personer men någon storstadsrusning var det inte. Nu när vi kom ut så undrade vi vad som hänt. Vägen ner mot butiken var nästan som vid lunchrusning på Drottninggatan i Stockholm.

Är det fest på gång, eller vad? Tog ett tag innan jag förstod att det hade anlänt ett kryssningsfartyg. Det var för stort för att komma in till hamnen utan körde in passagerarna i livbåtar. Bor ungefär 500 personer i Qeqertarsuaq,  tror nu att folkmängden fördubblades på några minuter.

Men det var inte kryssningsfolket vi skull titta på nu, utan stan. Dannie väntade vid hotellet och han började med att berätta hur Qeqertarsuaq uttalades. Det första Qet ska uttalas som ett A långt nere i svalget. Redan där tog mina försök att uttala namnet slut. Grönländska är svårt, tur att många även kan danska. Danska läser de i skolan som andraspråk.

Vi gick iväg på promenaden istället. Första stoppet blir bara några steg bort, här vid annonspelaren. Där sätts aktuella anslag upp om vad som händer i staden och om det är någon fest på gång. Då skriver man bara vad det gäller, födelsedag,  dop eller liknande,  då är alla i stan bjudna. Bara att komma.

Sedan stannar vi  till vid några kanoner, de är inte till för att jaga bort kryssningsfartyg utan har använts till att skrämma bor tjuvjagande valfångare, nu mest för saluter då prominenta gäster som kungligheter kommer på besök. Kryssningsgästerna är inte bara till nackdel, för i dag då vi går gatan fram har många stånd med hantverk poppat upp. Ett tillfälle för ortsborna att få in en liten extra slant.

De här containrarna är ungefär som stans postsorteringsstation, här  läggs paket och post som kommer med båtarna..

Den där svarta saken, undrade jag vad det var. Såg dem under vår promenad på förmiddagen. Trodde att det var något att förtöja båtar vid, men de stod på platser där inga båtar fanns. Det visade sig att det var askkoppar. Man askar i hålet högst upp. De behövs nog, för många på Grönland röker.

Det här huset som ligger på andra sidan viken, är ett av de äldsta husen i Qeqertarsuaq, det hade en viktig funktion under WWII. På taket fanns det siffror och bokstäver som flygvapnet hade som identifiering då de skulle släppa ner förnödenheter.

Finns en polisstation här också, två poliser jobbar där, de har en polisbil och två snöskotrar men inte så mycket att göra. Brottsligheten är mycket låg. Ingen låser sina dörrar här och bilarna är inte heller låsta. Ofta sitter nyckeln kvar i bilen. Fast å andra sidan varför skulle man stjäla en bil här, finns inte så många ställen att åka till.

Poliserna verkar vara trevligt folk, den här fint målade stenen står vid ingången.

Efter polisstationen så kommer vi lite högre upp och får en överblick över staden.

Vid så gott som alla hus står det en svart låda, vi gissade på att det var något med sophanteringen att göra för vi såg en lastbil som åkte runt och hämtade upp påsarna som var i lådorna. Nu fick vi veta att det är en latrinlåda, där ställer man ner sin latrinpåse som sedan hämtas upp.

Här berättar även Dannie om alla de rör som går genom staden. De tjocka är för vatten och är isolerade och har även el för att inte frysa på vintern. Vattnet kommer från en kallkälla strax utanför staden. De tunnare rören som ser lite rostiga ut är för el. Elen kommer från ett oljekraftverk.

När vi tog förmiddagspromenaden så undrade vi lite om varför alla hus hade dubbla nummer. Nu kom förklaringen.

Fyran här berättar om att det här huset var det fjärde som byggdes på ön och ettan är numret på den väg den ligger.

Medan Dannie berättar om livet på ön, kan vi titta ut över området, Här uppe håller en mängd draghundar till, men de kommer vi till senare.

Vi får bl.a  höra om valfångst och veta att där uppe vid bänkarna långt ute på yttersta klippan finns det en liten stuga som valspejarna använder. 

Det fanns en där förut som var byggd av valben, den blåste bort i en storm. Den nya är byggd i trä men i samma form och nu väl förankrad.

Vandrar man iväg förbi den här lilla sjön så kommer man till valvaktarstugan.

Utsikten här uppe på höjden domineras så klart av isbergen, det går bara inte att låta bli att ta några bilder på dem.

Några från kryssningsbåten har tagit sig upp på ett annat berg för att titta på isbergen.

Vi promenerar vidare. Hoppas du orkar följa med.

I de här husen fanns en räkindustri, tyvärr flyttade den in till Aassiaat och över tusen personer blev arbetslösa. Närapå en katastrof för staden, det fick många följdverkningar bland annat att butiker inte bar sig längre och fick stänga.

Det här var Dannies mormors butik som hade öns godaste godis, den är tyvärr stängd numera.

Befolkningen på ön är nu ganska konstant, de yngre flyttar ut och de äldre flyttar tillbaka. Fast många yngre måste bo kvar ändå för öns skola har alla årskurser. Skolan ligger precis bakom kyrkan. 

Förr fanns det bestämmelser om vilka färger husen fick ha, Röd var kommunala hus, Blå var industrier och Gula för vård, men numera är det fritt att ha vilken färg som helst. 

Dekoren på det här huset är en hyllning till kvinnan som skapade dekoren på Grönlands nationaldräkt. Det är små målade träplattor som är lagda i samma mönster som pärlbroderiet på dräkten.

Det finns en legend om Diskoön också och jag gillar legender
Legenden säger att två jägare på jakt efter säl på södra Grönland tröttnade på att ön låg i vägen för dem, så de drog upp den till norra Grönland. De släpade helt enkelt ön bakom sina kajaker med hjälp av ett enda och, uppenbarligen, riktigt starkt hårstrå från ett spädbarn! När en häxa i Ilulissat såg ön närma sig kastade hon en förtrollning på ön, så att den slog i marken innan den nådde Ilulissat. Och det är därför Disco Island ligger där den är idag.

Vi tackar Dannie för promenaden och alla berättelser.

Kanske han och vi är värda en öl nu. OBS! Priset är inte för alla tre, det är grönländska priser och är för en öl. Blir ungefär 128 i svenska kronor, men man får en väldigt fin etikett.

Nästa om Grönland

.

Inlagt 2024-09-24 13:20 | Läst 709 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
ölens flaska ser bra ut
härlig resa
jag hade en bekant för ca femtio år sedan som är läkare
hon arbetade två år som kringresande i båt med grönländska sjukskötare/skor
hon var runt på alla tillgängliga ställen, vid skarpare lägen hämtades dom med släde och hund
hon berättade otroliga historier och om hur mycket hon lärde sig
både om hur mycket befolkningen kan om sjukvård, behandlingar och örter som medicin mm
hon lärde sig som ensam dansk att bli accepterad

/inger
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 10:20
Tack Inger!
Var nog en mycket större upplevelse att få vara och jobba på Grönland för 50 år sedan.
Fina etiketter hade de på sin öl.
Intressant att hänga med. Vackert vid sjön och spännande med isberg. Hur är det med djurliv, insekter, fåglar mm?
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 10:21
Tack Peter!
Lärde mig mycket den dagen.
Finns en del djur, även isbjörn, fast inte i de områden vi nu var.
annars så finns det ren, räv och myskoxe.
Fåglar vet jag inte så mycket om såg en del, men inte så många olika arter.
Jag funderade redan i förra inlägget på hur namnet på orten uttalades. Erkänner att jag inte blir mycket klokare av din beskrivning. Det kändes spontant som att alla människor ni mötte på gatan var turister, men jag visste inte att kryssningsfartyg satte iland folk här. På gott och ont, det kan i alla fall inte komma tusentals/dag som i de små städerna i Alaska. Intressant att få ta del av vad er guide berättade och dina bilder. Det är ett sätt att leva som vissa lämnar och andra håller sej kvar vid. Snygga etiketter på ölen. Det kanske fanns billigare för lokalbefolkningen, som kommer fram när turisterna lämnat :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 10:25
Tack Lena!
Vi försökte härma Dannie då han sa namnet men uttalen på grönländska är svårt. såg att Måns la in en länk. men det uttalet är nog på danska.
Den dagen när kryssningsfartyget kom, då var det mest turister. Andra dagar så var vi närapå de enda turisterna. kryssningsfartygen kommer inte varje dag och jag vet inte om de kommer varje vecka ens.
Fanns lite billigare öl i butiken, men det mesta var dyrt där och här ute på ön var det också dyrare än inne på fastlandet.
Jätteintressant reportage! Att få rör ledningar och VA förklarat. Den nutida civilisationen hankar sig fram med elvärme i vattenrören.

Jag hade inte fattat hur stora de här öarna är, större än Gotland om jag hittade rätt uppgifter.

Grönland har ju varit bebott flera tusen år av inuiter, norrmän en period under medeltiden och sen danskar. Framöver med varmare klimat smälter väl isen av och en nästan kontinentstor ö blir tillgänglig. Men extremt karg, det tar nog några hundra år innan det går att odla nåt i de frilagda dalarna.

Hittade uttalet på nätet, en olåst youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=6ssbqXih9Cw

Många bilder, rent bildmässigt fastnade jag för den med bänkarna på krönet och de med isberg.
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 10:44
Tack Måns!
Jo, Grönland är stort och Diskoön är mer än dubbelt så stor som Gotland. Fast Gotland har fler innevånare än hela Grönland.
Lyssnade på youtube-klippet men jag tror att det är så som danskar uttalar ortsnamnet. När en grönlänningarna säger det så låter det helt annorlunda med ett mer strupljud.
Hej,
Tack för utmärkt reportage och fina bilder. Det är ett sällsamt folk som lever här uppe och så präglat av naturen.
Vi åkte med kustvägen och fick inte lika lång tid i varje ort, haögst några timmar. Men såg mycket natur.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 10:46
Tack Bob!
Åkte du med något fartyg där vid Grönland?
PolarQuest har några resor till Grönland, vi tittade på dem men då bör man vara med lite piggare kropp än vad jag har nu för att tillgodogöra sig allt på den resan.
Bob Bovin 2024-09-25 11:46
Hej,
Vi åkte med eget arrangemang. Vi åkte med en ordinarie kustbåt för befolkningen som går från huvudstaden och så långt norr ut som isen medger. Två turer går på sommaren helt upp till norr. Här fanns några fina hytter och hela vägen ned till en stol. Lokalbefolkningen åkte kanske mellan två orter på några timmar. Jag tror det var gratis för lokalbefolkningen då
Maten var superb.
Ha det gott
Bob
Svar från Margareta Cortés 2024-09-25 12:34
Var inne på det för några år sedan att åka just med den kustbåten. Men valde att ha några fasta punkter istället. Åkte med den ordinarie färjan till och från Diskoön.