och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

På väg till Falun

Efter Gävle for vi mot Falun, men först en avstickare till Forsbacka.

Där min vagga en gång stått, brukade man säga, men jag hade troligtvis ingen vagga. Men det var här i Forsbacka som jag tillbringade mitt första levnadsår.

Ångrar så nu att jag inte tog med mina föräldrar hit för att de skulle visa var vi bott och var min far jobbade. Enda ledtråd jag nu har är ett kuvert som var adresserat till min far och med det här gåvobeviset i. Generöst av Gefleborgs läns sparbank att skänka mig tre kronor och tack vare det så hade jag en liten ledtråd om var jag bodde 1949.

Vi bodde inte där så länge, så jag tyckte nog inte att det året var så viktigt, fast med åldern så ändra man sig tydligen.

Adressen på kuvertet är Storgatan 4, Forsbacka. Då jag letar mig fram så är det det här huset som finns där. Låter ganska troligt också eftersom huset nu kallas för gamla Konsum och det var just där i charken som min far arbetade. Antar att det var flera mindre lägenheter i huset. Man bodde inte så stort på den tiden.

Finns inte många bilder från den tiden i Forsbacka, men jag har hittat två som måste vara därifrån av åldern på mig att döma.

Kan gissa att den här bilden där både min mor och storebror Karl-Gunnar är med, är tagen nere vid Storsjön.

Forsbacka var säkert en blomstrande bygd då, på den tiden då Järnbruket var igång.

Upptäcker en bil som fått en upplyft placering, där intill den finns det flera olika installationer eller om det är konstverk. Läser på en skylt att det är rester från en utställning.

Hittade inga fler ledtrådar där i Forsbacka och det var till Falun vi skulle så vi rullade vidare, men först ett kort bensträckarstopp i Stjärnsunds bruk .

Tänk att vara hund i den här byn och ha fått en eget övergångställe, med personlig skylt.

Ett ställe som är värt en omväg är Stora Skedevi för att köpa med sig lite bröd. så dit åkte vi.

Sedan hamnade vi i Falun.

Mer om det i nästa inlägg.

Inlagt 2024-07-21 13:15 | Läst 1018 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med brevet och att huset fortfarande fanns kvar. Nu är det väl K-märkt och skyddat. Forsbacka har jag inte varit till sedan jag var tonåring, men Falun besökte vi för något år sedan och gick ner i gruvan.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2024-07-22 10:11
Tack Lena!
Huset ser antagligen annorlunda ut nu än för 75 år sedan men eftersom det kallades för Gamla Konsum så är det nog rätt hus.
Men så skoj å vad är det ni tänkt se 🙄😊
Zorn och carl Larsson museet, gruvan, bjurs motor museum.
Vad intressant att ni hittade platsen å huset stog kvar.
/N
Svar från Margareta Cortés 2024-07-22 10:13
Tack Nini!
Lite kul med platser man bott på, men härifrån har jag inga minnen och inga bilder där omgivningen sys, så det var lite som en ny plats.
Därifrån flyttade vi till Risliden och dit borde jag nog åka, för det finns lite minnen kvar. Men det ligger uppe i Skeleftetrakten.
Du har dina mysiga iakttagelser under resan, uppskattas. Den svarta rymdkapseln på gräsmattan har väl varit någon masugn? Ser läcker ut. Inga trakter jag kan minnas mig ha besökt, men som du säger, när man blir äldre söker man sig bakåt i minnet, funderar. Ännu en fin serie från dig!
Svar från Margareta Cortés 2024-07-22 11:29
Tack Stefan!
Är nog så att åldern gör att man letar i bakgrunden.
Kunde ju ha frågat, då tid fanns, men intresset var svagt för det då.
2024-07-22 11:13   Karin Bångman
Storsjön är även min första sjö om än i Jämtland.
Intressant att läsa om din historia med som vanligt fina bilder och text.
Svar från Margareta Cortés 2024-07-22 11:29
Tack Karin!
Olika sjöar men med samma namn.
trevligt att nu kunna läsa dina kommentarer.