Ölprovning
Om man vill testa det lokala ölet i Peru, det som är gjort på majs så ska man leta efter röda plastpåsar. Sitter det en sådan utanför ett hus då vet man att där finns det en ölstuga.
Vi ska nu på en ölprovning i en sådan ölstuga där de även gör ölet. Det är det i Peru populära majsölet som det ska bli provning på. Det finns så otroligt många sorters majs och det här ölet görs på den svarta majsen.
Chicha de Jora är en alkoholhaltig dryck som baseras på olika varianter av fermenterad majs och aromatiska kryddor. Den är framförallt populär i de Andiska bergen. Den serveras i glas av den större sorten.
Ska bli spännande att få smaka.
Som tur är får vi små muggar med öl, för den var inte god. Jag lyckades inte dricka ur min mugg trots att den var liten, inte ens då jag försökte inbilla mig att det var medicin. ;)
Efter att man har druckit öl så ska man spela grodspelet. Det går ut på att man kastar stora metallmynt mot en ställning med en groda. Duktigast är man om man får in myntet i gapet på grodan. Först får vi en demonstration hur det går till.
Leffe blir utnämnd till försöksperson och lyckas ganska bra.
Den smaken låg långt ifrån smörkola och vanilj. Hostmedicin låg närmare. Ingen sagolik arom heller. Man måste nog ha vant sig från tidig ålder för att gilla den ölen. Det är nog som surströmming, vana från barndomen.
Öl på flaska var gott.
Det peruanska ölet ser ut som (det förfärliga) "pombe" som dracks på Kenyas landsbygd, troligen spetsat med rakvatten e d. Inget man längtar efter, precis...
Bara man klarar av att få ner ölen så kan det nog gå bra att spela.
Gott Nytt önskar jag dig också.
Smakade du det här ölet som ditt första så är jag ganska säker på att du aldrig mer skulle vilja dricka öl.