och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kroppkakefest

Fyllde år förra veckan och eftersom det inföll på en lördag så bestämde jag mig för att ha en kroppkakefest den dagen. Vet att de mina verkligen gillar kroppkakor och eftersom det är lite jobb med att få till dem så blir det alltför sällan som jag gör dem.

Nu skulle vi bli ganska många och vet av erfarenhet att det går åt ganska många så jag satsade på en stor sats.

För en omgång för fyra portioner så går det åt;

1 kg mjölig potatis
300 g rimmat fläsk eller bacon
1 gul lök
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl 
Jag fyrdubblade satsen.
Har inte händer för att stå och tärna fläsk och hacka all lök i tillräckligt små bitar, då får man ta lite hjälp. Fram med skärmaskinen. Skar först fläsket på längden och sedan på bredden.
Sedan samlade jag ihop alla strimlorna och skar till tärningar. 
Sedan stod löken på tur, fram med mandolinen och där blev det strimlor i ett kick. 
Fast nu skulle jag ha löken tärnad så då blev det att hacka strimlorna på tvären. 
Gick ju bra det med.
Nu ska allt stekas.
 
Steka fläsk doftar ju riktigt gott så min köksassistent kom och ville hjälpa till.
Snälla matte, säger Ronja och lägger huvudet i mitt knä, lite kan du väl tappa.
Så här långt kunde jag förbereda en dag i förväg, men på lördag morgon var det dags för potatisen. Tog sin lilla tid att skala fyra kilo potatis, viktigt att det är en mjölig sort.
Färdigkokt och avsvalnade skulle den pressas genom potatispressen, då fick maken med starka händer rycka in. 
Sedan fram med ägg, mjöl och salt och få till en smet. 
Smet blev det. Fick kanske i lite för lite mjöl i den så min smet blev lite kladdigare än vanligt, men belöningen för det blev också godare kroppkakor än vanligt.
Trillade i alla fall ihop 45 runda bollar med fyllning i. 
Medans jag fixade bollar, ordnade maken trivselbrasan inför kvällen.
För att få så goda kroppkakor som möjligt ska de kokas precis innan de äts. 
Vattnet i stora grytan bubblar och en efter en åker bollarna ner i det saltade kokande vattnet och strax så började även flyta upp till ytan.
Smöret är skirat och lingonsylt framdukad, strör över lite persilja och... 
...så kan vi njuta av vår kroppkakefest.
Mums  så gott, av de 45 blev det bara sex stycken över. Kändes som ett bra betyg. 
Här är gänget med barn, barnbarn och barnbarnsbarn, fattas ett barnbarn som inte kunde komma. 
Är det födelsedag så bjuds det så klart på tårta.
Har man sedan en liten fyraårig "toastmaster" som stämmer upp med sången Happy birthday för gammelmormor, då är födelsedagen fulländad.

Inlagt 2023-03-01 14:51 | Läst 1288 ggr. | Permalink

"Får väl börja med att säga Grattis i efterskott ! Wow, vilket jobb. Åh ,tack för tipset, längesedan jag gjorde detta. Ser att vi gör på olika sätt, jag har lök, rimmat fläsk och krossad kryddpeppar i min blandning. Ing-Marie"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härlig fest å grattis. Ser ut som en fin dag med mat som arbetats fram väl.
Mvh N
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:10
Tack Nini!
Det blev lite jobbigare än jag trott men så härligt att kunna samla nästan alla samtidigt.
Wow! Kroppkakor! Det godaste som finns.. Nackdelen är att man inte kan sluta äta, då uppenbarar sig något som heter "paltkoma". Jag vet. sov i 9 timmar. :)
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:12
Tack Arnold!
Paltkoma eller kroppkakekoma är lite svårt att undvika när de är så goda.
Har tur att alla gillar det, blir nog en ny fest så småningom.
Grattis och kul med något udda (iaf för mig), verkar vara en hel del jobb bakom. Har bara ätit kroppkakor en gång och det när vi var på semester på Öland, men vi köpte en hink med kroppkakor som var färdiga. Fint dokumenterat och fina bilder
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:16
Tack Peter!
Tar lite tid att göra kroppkakor, men väl värt besväret.
Öländska kroppkakor ska visst ha riven rå potatis i, har inte testat att göra så.
Var på Öland vid påsktid och försökte köpa kroppkakor, men då fanns det inget ställe som serverade, finns kanske bara sommartid.
Får väl börja med att säga Grattis i efterskott !
Wow, vilket jobb.
Åh ,tack för tipset, längesedan jag gjorde detta. Ser att vi gör på olika sätt, jag har lök, rimmat fläsk och krossad kryddpeppar i min blandning.
Ing-Marie
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:18
Tack Ing-Marie!
Går lika bra med rimmat fläsk som rökt.
Gott blev det och trevlig kväll blev det också.
Grattis och vilket trevligt hemmainlägg från de som nog annars är de flitigaste resenärerna här bland bloggarna. Jag har nog aldrig ätit kroppkakor men har däremot växt upp med pitepalt. Jag tror absolut att jag skulle gilla kroppkakor när jag ser vad de innehåller och hur de ska lagas till. Jag kanske t o m måste prova göra egna. Ronja börjar bli väldigt vit runt nosen. Jag minns henne när hon var valp och det känns inte så länge sedan :-)
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:23
Tack Lena!
Har inte blivit så mycket resa den senaste tiden, men det kanske kommer.
Jag gillar både kroppkakor och pitepalt, mosters man var från Piteå så där blev det palt, vinterbonad skulle den vara enligt honom, alltså med mycket fläsk i.
Ronja har blivit mycket vitare på både tassar och nos än mina båda blev, ändå är de släkt.
tiden går och Ronja är nio år nu, på det tionde.
Ser supertrevligt ut! För att inte tala om hur goda kroppkakorna ser ut, jättefint reportage! Många hälsningar och ett sent grattis! / Björn
Svar från Margareta Cortés 2023-03-02 11:24
Tack Björn!
Trevligt att få umgås med sina kära runt kroppkakorna,
Blev en helt igenom lyckad kväll.
Ett sent Grattis på födelsedagen! Vilken fest med kroppkakor - och tårta. Och så har du delat med dig av receptet - med text och fina bilder - på vita kroppkakor till dem som har lust att laga till denna delikatess!
Min mamma gjorde endast vita kroppkakor och fick nog lära sig det när hon gifte sig med min pappa och flyttade till Karlskrona. Det var ingen maträtt som fanns där hon växte upp (i Flen, Sörmland).
Här i Blekinge görs nog mest gråa kroppkakor, dvs på rårivna potatis. Kanske närheten till Öland har inspirerat? Själv äter jag med förtjusning båda varianterna. Många har just skirat smör och lingon till medan andra föredrar vit sås till (bechamel) och lingon.

Kan berätta, att på öarna i Karlskrona skärgård är det vanligt att fylla kroppkakorna med kött av sjöfågel och eller med ål. De sistnämnda ingen "höjdare" enligt mitt förmenande, för jag har smakat sådana för många år sedan. Numera är det ju inte tillåtet att fiska ål (annat än för det fåtal som har särskild licens).
Hälsningar Christina
Svar från Margareta Cortés 2023-03-03 10:22
Tack Christina!
Det blev en riktigt lyckad fest, även om jag var rejält trött efteråt.
Intressant med bechamelsås till kroppkakor, har jag aldrig hör om. Föredrar nog det skirade smöret.
Finns tydligen massor med varianter på maträtten, även pitepalt som också är gott.
Öländska har jag bara ätit på Öland och de var också goda.
Grattis i efterhand!! Utmärkt mat till ett större party.
Mamma brukade göra det, med små skillnader - grovmalen svartpeppar i fyllningen och lingonsylt bredvid på tallriken. Det är mycket gott!
Svar från Margareta Cortés 2023-03-07 12:42
Tack Stefan!
Läste att även Mannerström serverar fyllningen vid sidan om.
Fast min får vara inuti.