Kroppkakefest
Fyllde år förra veckan och eftersom det inföll på en lördag så bestämde jag mig för att ha en kroppkakefest den dagen. Vet att de mina verkligen gillar kroppkakor och eftersom det är lite jobb med att få till dem så blir det alltför sällan som jag gör dem.
Nu skulle vi bli ganska många och vet av erfarenhet att det går åt ganska många så jag satsade på en stor sats.
För en omgång för fyra portioner så går det åt;
1 kg mjölig potatis
300 g rimmat fläsk eller bacon
1 gul lök
1 tsk mortlad kryddpeppar
1 ägg
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
Jag fyrdubblade satsen.
Har inte händer för att stå och tärna fläsk och hacka all lök i tillräckligt små bitar, då får man ta lite hjälp. Fram med skärmaskinen. Skar först fläsket på längden och sedan på bredden.
Nu ska allt stekas.
Så här långt kunde jag förbereda en dag i förväg, men på lördag morgon var det dags för potatisen. Tog sin lilla tid att skala fyra kilo potatis, viktigt att det är en mjölig sort.
Färdigkokt och avsvalnade skulle den pressas genom potatispressen, då fick maken med starka händer rycka in.
Smet blev det. Fick kanske i lite för lite mjöl i den så min smet blev lite kladdigare än vanligt, men belöningen för det blev också godare kroppkakor än vanligt.
Vattnet i stora grytan bubblar och en efter en åker bollarna ner i det saltade kokande vattnet och strax så började även flyta upp till ytan.
...så kan vi njuta av vår kroppkakefest.
Inlagt 2023-03-01 14:51 |
Läst 1256 ggr. |
Permalink
Mvh N
Det blev lite jobbigare än jag trott men så härligt att kunna samla nästan alla samtidigt.
Paltkoma eller kroppkakekoma är lite svårt att undvika när de är så goda.
Har tur att alla gillar det, blir nog en ny fest så småningom.
Tar lite tid att göra kroppkakor, men väl värt besväret.
Öländska kroppkakor ska visst ha riven rå potatis i, har inte testat att göra så.
Var på Öland vid påsktid och försökte köpa kroppkakor, men då fanns det inget ställe som serverade, finns kanske bara sommartid.
Wow, vilket jobb.
Åh ,tack för tipset, längesedan jag gjorde detta. Ser att vi gör på olika sätt, jag har lök, rimmat fläsk och krossad kryddpeppar i min blandning.
Ing-Marie
Går lika bra med rimmat fläsk som rökt.
Gott blev det och trevlig kväll blev det också.
Hälsningar Lena
Har inte blivit så mycket resa den senaste tiden, men det kanske kommer.
Jag gillar både kroppkakor och pitepalt, mosters man var från Piteå så där blev det palt, vinterbonad skulle den vara enligt honom, alltså med mycket fläsk i.
Ronja har blivit mycket vitare på både tassar och nos än mina båda blev, ändå är de släkt.
tiden går och Ronja är nio år nu, på det tionde.
Trevligt att få umgås med sina kära runt kroppkakorna,
Blev en helt igenom lyckad kväll.
Min mamma gjorde endast vita kroppkakor och fick nog lära sig det när hon gifte sig med min pappa och flyttade till Karlskrona. Det var ingen maträtt som fanns där hon växte upp (i Flen, Sörmland).
Här i Blekinge görs nog mest gråa kroppkakor, dvs på rårivna potatis. Kanske närheten till Öland har inspirerat? Själv äter jag med förtjusning båda varianterna. Många har just skirat smör och lingon till medan andra föredrar vit sås till (bechamel) och lingon.
Kan berätta, att på öarna i Karlskrona skärgård är det vanligt att fylla kroppkakorna med kött av sjöfågel och eller med ål. De sistnämnda ingen "höjdare" enligt mitt förmenande, för jag har smakat sådana för många år sedan. Numera är det ju inte tillåtet att fiska ål (annat än för det fåtal som har särskild licens).
Hälsningar Christina
Det blev en riktigt lyckad fest, även om jag var rejält trött efteråt.
Intressant med bechamelsås till kroppkakor, har jag aldrig hör om. Föredrar nog det skirade smöret.
Finns tydligen massor med varianter på maträtten, även pitepalt som också är gott.
Öländska har jag bara ätit på Öland och de var också goda.
Mamma brukade göra det, med små skillnader - grovmalen svartpeppar i fyllningen och lingonsylt bredvid på tallriken. Det är mycket gott!
Läste att även Mannerström serverar fyllningen vid sidan om.
Fast min får vara inuti.