Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sausalito

 

Sausolito ligger tvärs över viken från San Francisco, på andra sidan bron alltså.

Det är en lien mysig stad där en hel del kändisar, konstnärer och folk som vill bo lite pittoreskt har slagit sig ner. Sausalito är också känt för sina många husbåtar. Det var här, när han bodde på en husbåt, som Otis Redding fick idén till sin hitlåt (Sittin’ On) The Dock of the Bay. Idag finns här hundratals husbåtar, från udda och slitna till vräkiga och dyra varianter. 

Vill man som turist bo sjönära och höra vågornas skvalp ända in i sovrummet så kan det här stället passa. Fast det är inte så billigt att bo där, det billigaste rummet kostar 385$.

I Sausalito lär man få bra benträning om man tar en promenad, husen och gatorna klättrar uppför bergssidan.

Namnet Sausalito kommer från spanskan och lär betyda betyder den trädrika platsen. Men att det var gott om träd där , det var innan de började skövla redwoodträden. Nu är det nog mer gott om fina båtar.

Här uppe bland de fina villorna hör jag ett välbekant ljud, så vi drar oss ner till huvudgatan igen.

Det är lunchtid, men det var inte de hungriga och köande människorna utanför stans populäraste hamburgerställe, som hördes ända upp till berget...

...nej, det var några helt andra som hojtade ut sin ankomst.

Nämligen sjölejonen, fast vill man se dem på lite närmare håll måste man vara medlem på Sausalito Yacht Club, där verkar de trivas.

Lite längre bort ser det ut som om de börjat med någon form av levande takbeläggning.

Vi går dit och träffar på en svartfot på vägen. Han verkar spana efter om det är någon strejk på gång.

Några av de som befolkade taket kommer flygandes.

- Jag kan flyga!

Upp, upp och iväg.

Vi går närmare den stora fågelsamlingen.

En nyfiken turist blir lite väl närgången och det blir oro i fågelgänget.

När hon backar så lugnar de ner sig.

Vi lämnar fåglarna ifred och återvänder till stan.

Tittar runt lite...

Innan vi återvänder till SF och kvällens gymnastikpass.

Postat 2016-02-21 11:54 | Läst 3266 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Redwood nationalpark

Ibland blir det inte alltid så som man tänkt sig, blev lite långt mellan inläggen om San Francisco. En hel del arbete gjorde att bilderna fick vila i datorn och nu när jag hade tid så var oturen framme och en isfläck fick mig på fall, med bruten armbåge som följd. En sak som är bra med datorer då, det syns inte på handstilen att man skriver med vänster hand.

Hur som helst, jag fortsätter med lite bilder från SF och utflykten till Redwoodskogen.  Vi åker genom en nationalpark med böljande natur...

...och slingrande vägar.

Kommer fram till Muir Woods National Monument.

Träden här i skogen är 400 till 800 år gamla. De är stora och höga, men med en bild in bland stammarna gör att det ser mest ut som vilken skog som helst.

Men om man placerar en person framför så syns det bättre hur enorma de är. Här fick jag dessutom ta till två bilder och lägga ihop för att få med även övre delen av träden.

Muir Woods National Monument anlades den 9 januari 1908 då president Roosevelt undertecknade lagstiftning för att skydda den gamla redwoodskogen från avverkning. Fram till mitten på 1800-talet då området beboddes av indianer fanns det inte mindre än 2 milj. tunnland (8,100 km²) med redwoodträd. Området lockade många guldgrävare med förhoppning om att vaska sig till ett rikare liv. Alla lyckades inte så bra med att bli rika på guldet och började istället intressera sig för de jättelika Redwood-träden som visade sig ha fantastiska egenskaper, inte bara att de växte fort de var även ett av de mest massiva trädslagen i världen

Träden började avverkas och guldgrävarna gjorde nu stora pengar på att sälja virke till hela Kalifornien och andra områden. Efter en lång tid av massavverkan då nästan bara 10% av träden återstod började man arbetet med att bevara jätteträden.

Den officiella historien är att 1907 var det ett vattenbolag i Sausolito som planerade att dämma upp Redwood Creek, men kongressmannen William Kent och hans hustru Elisabeth köpte upp marken för 45.000 $. Marken skänktes sedan till den federala regeringen för att skydda skogen.

Fast den historien som vi fick berättad för oss på plats var att ägaren av skogen hade skövlat massor av skog olovligt och för att slippa åtal så skänkte han den här skogen till president Roosevelt, men presidenten ville inte ta emot den, så gåvan gick till staten istället. President Roosevelt ville inte ha nationalparken uppkallad efter sig och bli förknippad med den historien.  Parken fick namn efter John Muir som var en skotsk naturforskare och skogsbevarare, han var bosatt och verksam i Kalifornien.

För oss som är vana med svenska skogar och nationalparker så känns det här lite väl tillrättalagt med breda gångvägar och staket.

Det finns stigar ut från gångvägarna, men där får man inte gå.

Men det blir en fin promenad för oss här i skogen.

När något av dessa gigantiska träd faller blir det ett brak som hörs vida omkring.

Stigen vi går slingrar sig fram utefter och även över Redwood Creek.

Ser du gubben i den här knölen?

Mäktiga träd är det verkligen och den här parken har blivit upptagen på Unescos världsarvslista.

Postat 2016-02-19 11:52 | Läst 4410 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Sixty Chicks - Wild Picks

I dag så visas den för första gången, utställningen Sixty Chicks - Wild Picks. Det är 20 damer från Sverige, 20 damer från Norge och 20 damer från Finland som har en gemensam utsällning med naturfoto. sedan ska utställningen vidare till Norge och därefter till Finland.

Jag tog en sväng över till Västerås och kikade.

Blev imponerad över hur fint det såg ut.

Snyggt med de enhetliga ramarna.

Titta och njut.

Älgarna i skogsbrynet är min bild.

Det var mycket folk där och tittade.

Naturligtvis så fanns det även andra bilder att titta på.

Postat 2016-02-13 14:04 | Läst 6319 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Den röda gyllene bron

I dag ska vi på utflykt och på vägen dit så passerar vi över den berömda bron Golden Gate Bridge. klart det måste dokumenteras ordentligt, vet ju inte om jag någonsin kommer dit igen.

På väg genom stan passerar vi en annan berömd plats, alla som sett filmen Bullit vet vad det handlar om. Det är den gatan som Steve McQueen dundrar fram med sin Ford Mustang GT 390. Fick höra att det gick åt två Mustanger och att det var McQueen som själv körde, inte någon stuntman. 

Men nu var det bron som jag tänkte visa. Vi närmar oss den. Bron invigdes 28 maj 1937 och är                   2 737 meter lång med ett brospann på 1 280 meter.                        

Den var världens längsta hängbro fram till 1964, men är nog fortfarande en av världens mest omskrivna broar.

Bron är målad i orangeröd färg, den färgen valdes för att göra den enklare att se den när det är dåligt väder, speciellt när det är dimma eftersom den kan vara extremt tät vilket underlättar både för fordon och sjötrafik.

1987 var det  50-årsjubileum, då stängdes bron av för biltrafik och var bara öppen för gåntrafikanter, tillströmningen av folk blev så stor, så att många som mellan 750.000 till en million personer tog sig upp på bron. Kontrollen var otillräcklig och ledde till att ungefär 300.000 människor samlades på bron samtidig, trycket på mittpartiet av bron blev så då stort så mittspannet planade ut.         

Bron har sex filer för biltrafik och man tar endast betalt för trafik i södergående riktning.

När man kommer över till andra sidan av bron finns det en utsiktsplats och naturligtvis stannar vi för att ta några bilder.

Får passa på med lite naturfoto också.

Vyn bort mot den andra stora bron, den där bilarna kör i två våningar.

Här vid utsiktsplatsen finns det en staty med en sjöman, vet inte varför.

Vi åker vidare mot vårt utflyktsmål för dagen och far genom en tunnel som fått namn efter traktens kändis, Robin Williams, som bodde i Sausalito.                    

När vi återvänder efter vår utflykt får vi åka över bron än en gång...

... då spelar vår busschauför och guide sin favoritlåt för oss, du kan höra den här.

Postat 2016-02-12 23:34 | Läst 5102 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Mer om Alcatraz

Vi fortsätter promenaden på Alcatraz. Det fanns en hel del att titta på och även lyssna på vad som berättades i lurarna. Många filmer har spelats in om fängelset och kända fångar, känns som att det är dags att titta på några av dessa filmer igen efter det här besöket.

Även från ett rymningssäkert fängelse går det att rymma, det får vi veta på rundvandringen. Det finns en grupp fångar som försvann från fängelset och som inte har återfunnits. Då ingen har givit sig till känna och ingen har erkänt sig ha träffat på någon av rymmarna antas det  att de omkom vid flyktförsöket. Det normala var att rymmarna antingen sköts eller drunknade i det kalla vattnet.

De enda fångar som lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris samt bröderna John och Clarence Anglin.

Från början var det fyra fångar som planerade att fly. Förutom de tre ovannämnda var Allen West också med i planen. Det sägs att det var han som kom på och planerade flyktplanen från första början. West lyckades dock inte komma ut ur sin cell i tid och glömdes sedan bort i historien. I andra berättelser sägs det att hålet i väggen var för litet så att West inte kunde komma igenom och blev kvar.

 I över ett år höll de fyra på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden. När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade varje natt med att göra livvästar av stulna regnrockar och de gjorde modellhuvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att blanda betong de hade hackat loss till pulver, såpa, tvål, lim och toalettpapper. Detta blev en smet som de kunde forma till ett ansikte. De samlade hår, inte bara sitt eget utan även andra medfångars hår från fängelsets "frisersalong".

Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden, så kallade Dummy heads, på sina kuddar, kröp ut genom ventilen och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hade hört ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man har aldrig hittat några kroppar efter dem, men man tror ändå inte att de klarat sig, eftersom det är väldigt starka strömmar i San Francisco Bay och vattnet den natten bara var cirka 10 °C. Men som sagt, så vet man inte om de klarade sig.

Det finns även en avdelning med isoleringsceller här på Alcatraz, en del av besökarna tyckte det var spännande att gå in där och försöka känna på hur det var att sitta i en isoleringscell. Kan nog vara svårt att få den rätta känslan då man kan öppna dörren och gå ut när man vill.

Ett stort bibliotek hade fängelset också, ganska tomt och öde nu...

..men kan tänka mig att det tänkts många ensamma tankar här inne. Både om flyktplaner och om livet i stort.

Slaget om Alcatraz 1946.

Ett av de mest våldsamma flyktförsöken från Alcatraz inträffade 1946 då bankrånaren Bernard Paul Coy och fem medbrottslingar funderat ut ett sätt att fly. Coy smorde in sin kropp med fett och extremiteter och klättrade upp mot Gun Gallery.

 Där spände han ut gallret med hjälp av ett rör från toaletten och klämde sig igenom. Vakten där uppe ströps med sin slips och fångarna kunde nu beväpna sig. De överbemannade nio vakter som de låste in i cellerna... ...och tvingade till sig nycklar. De fick fatt i alla nycklar utom en viktig nyckel, den som ledde ut till rekreationsområdet.

 Den nyckeln hade en vakt lyckat smussla ner i en toalett i cellen.

Det var ett våldsamt tumult och larmet utlöstes, vilket hördes in till fastlandet och hjälp anlände.  Det hela slutade med att fjorton vakter och en fånge skadades, tre fångar och två vakter dödades.

Alla fångar var tydligen inte lika våldsamma, i den här cellen får vi se att någon var konstintresserad och både tecknade och målade.

Längst ner i korridoren låg de mest attraktiva cellerna.

Att de var attraktiva berodde på att de nåddes av solljuset från fönstren.

Skötte man sig kunde man även få ta emot besök.

Här kikar vi in i vaktcentralen.

Till den här sidan av huset och ut på gården var det nog inga fångar som fick gå.

Här står öns fyr.

Man har fin utsikt mot Golden Gate Bridge.

Även in mot stan.

Fängelset var tvunget att stängas pga. alldeles för höga driftskostnader samt att byggnader var i behov av att renoveras och det skulle bli för kostsamt. Den sista fången lämnade ön 21 mars 1963.

Nu är det även dags för oss att lämna ön.

Vi tar en sista promenad och ser att allt inte är elände, det finns även lite blommor.

Båten hit ut går med trettio minuters intervaller, så det blir inte så lång väntan.

Vi och en fripassagerare åker tillbaka till fastlandet.

San Francisco Oakland Bay Bridge

Postat 2016-02-11 14:51 | Läst 4495 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa