Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Pashupatinath

En plats som man inte bör missa då man är i Kathmandu är  Pashupatinath. Det är Nepals heligaste hinduiska tempel och platsen där begravningsceremonier och kremeringar äger rum.

När vi åt lunch inne i stan såg vi många rovfåglar som cirklade runt, jag gissar på någon sort av glada. Nu fick vi veta hur det kom sig att de håller till här. Såg att floden inte är det trevligaste stället, jag skulle inte vilja ta ett bad här.

Sopor dumpades vid alla flodstränder och här seglade mängder av fåglar runt på jakt efter något ätbart.

Samtidigt som folk slet med sopåtervinning.

Floden som rinner igenom kremeringsområdet heter Bagmatifloden och är en biflod till Ganges.

Över Bagmatifloden går en bro, den delar av begravningsområdet på så sätt att på ena sidan tas de rika om hand och på den andra får de fattiga hålla till. Det här är de rikas sida.

En ceremoni har just börjat när vi kommer.

Det är bara de manliga släktingarna som får vara med.

Det är väldigt viktig i hinduiska familjer att få en son, eftersom det är sönerna som sköter om begravningsceremonin. Här går sönerna sina tre varv innan prästen tänder elden.

Efteråt petas resterna ner i floden.

Floden ser inte så trevlig ut med allt skräp som flyter omkring.

Det hindrar inte folk från att tvätta kläder och även sig själva i det smutsiga vattnet. Ser även hur folk samlar in rester av veden från det som inte helt brunnit upp vid kremeringen.

Vi går över till den andra sidan där de fattiga håller till.

Det är ett myller av folk och även kö för att få genomföra ceremonierna. På nedersta trappsteget vid vattnet sitter nu sönerna till den avlidne och får sitt hår avrakat.På tempelområdet får inga ickehinduer vistas men på andra sidan floden får vi vara.

Här håller också ett antal heliga män till. De vinkar glatt till turisterna och vill väldigt gärna bli fotograferade. Inte gratis förstås.

På en liten rundel nere vid vattnet sitter en präst som tar emot de sörjande och genomför en del ritualer. Som tack får han lite gåvor.

Hela templet är tillägnat guden Shiva och runt omkring finns en hel del byggnader till hans ära.

I en av byggnaderna sitter den här mannen och väver, eller snarare flätar.

De heliga männen gör allt för att tjäna en slant på att bli fotograferade.

Ibland lyckas de också.

På väg tilbaka till bussen håller de på med något bygge. Jag tycker det ser slitsamt ut.

Kan vara läge med en Everest efter det här besöket.

Postat 2010-12-20 09:26 | Läst 8855 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Swayambhunathstupan

När man är i Kathmandu får man inte missa att besöka Swayambhunathstupan. Den ligger på toppen av en kulle och syns på långt håll.

Kullen heter Kathmandu Valley.

Platsen kallas även för Monkey Temple och det är lätt att förstå om man kommer hit, för det vimlar av apor här.

Aporna förser sig frikostigt av offergåvorna och jag tror nog att de får det, eftersom aporna anses vara heliga. De kollar gärna in turisternas väskor också om de bara får tillfälle till det.

Det är oklart när stupan byggdes men det lär ha funnits någon form av religiös byggnad på den här platsen redan för 2000 år sedan. Det finns flera tempel och många religiösa monument och minnesmärken här uppe.

Det är inte alla som kan läsa.

Jag var här för elva år sedan och inte mycket har förändrats sedan dess, förutom att försäljarna har mångdubblats.

Fick lite känsla av "Månglarna i templet" när jag såg det. Man kan tro att det går att gå in i stupan, men så är det inte. Den stora vita rundeln, som ser ut som en marängtårta, är en jordhög och längst inne i den lär det finnas en liten relik av Buddha. Ovanpå reser sig toran med Buddhas vaksamma ögon.

Ser att det finns fler vakande ögon, de här männen stod uppe i ett fönster och beskådade det som hände under dem.

Några skickliga hantverkare håller också till här uppe.

Kathmandu ligger liksom i en gryta med Himalayas bergstoppar som fond. Därför har luftföroreningar svårt att blåsa bort och luften är ofta fylld av dis. I dag är det en ganska skaplig dag ändå för vi kan skymta bergen i bakgrunden. Andra dagar ser man nätt och jämnt ner till staden.

 

En sista blick på utsikten innan vi far vidare till nästa stora sevärdhet.

 

Postat 2010-12-19 10:33 | Läst 7519 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Heliga män och annat heligt i Kathmandu.

I Kathmandu vimlar det av heliga män, Sadhus. De vandrar runt där och försöker bli fotograferade av turisterna för att sedan kräva betalning för fotot.

Vet inte hur pass heliga de här männen är, för en riktigt helig man ska vara asket och leva helt på allmosor och vad naturen ger. De är ofta självplågare och kan t.ex sitta och titta in i solen tills de blir blinda, bara för att slippa ut ur själavandringen.

Hörde att de här männen har det mer som ett yrke att vara "Helig man", bara ett sätt att försörja sig på. Vet inte om det är sant, men upplevde att de var mer intresserade av oss turister än att sitta i enskildhet.

 Men den här mannen satt ganska avslappnad och brydde sig inte om att han kom med på bild, när jag fotograferade det heliga trädet bakom honom.

Ett av de äldsta templen i Kathmandu är Kasthamdapa. Det sägs vara byggt av virke från ett enda träd och på 1100-talet. Det sägs också att Kathmandu fått sitt namn därifrån. Där inne satt de här heliga männen och även en kvinna (hon syns inte på bilden). De hade en blank folie uppspänd framför sig och kvinnan med filmkameran filmade deras spegelbild i folien. Fick tydligen inte filma dem annars. Jag visste inte vad de sysslade med när jag tog den här bilden, får väl hoppas på att jag inte förstört någons karma med min bild.

I Kathmandu bor också "Den levande gudinnan", Kumari. Hon utpekas redan som nyfödd och får sedan bo här tills hon är i 10-13 års ålder. Hon blir alltid buren utomhus och får inte blöda. Man får inte heller fotografera henne. Ibland tittar hon ut genom de här fönstren. När vi var där var det lördag och gudinnan hade ledigt. Den som kikar ut här är en av hennes lekkamrater.

Överallt finns det också sådana här små helgdommar en del kan man gå in i, som den här som är tillägnad elefantguden Ganesha. Han är son till Shiva. 

Bredvid ingången till det gamla kungliga palatset sitter apguden på en stensockel. Han har en vacker röd mantel på sig så man ser inte mycket av själva apan bara nosen. Där på socken lägger folk sina offer i form av pengar och frukt. Tittar man noga här så syns det en liten hand som sträcker sig upp med gåvor.

 

Blixtsnabbt kommer det sedan en liten kille, en av alla gatubarn, han klänger sig vigt upp på stensocken och upp till guden, där gåvorna, och plundrar den på allt ätbart och alla pengar.

Heliga kor har väl de flesta hört talats om.

Men heliga tjurar vet jag inte om det finns, de kanske behövs för att få fler heliga kor.

Andra heliga ting är Tankas. Det är en religiös målning där ofta Budha är avbildad.

Vet inte om de här kvinnorna var heliga på något sätt men de satt vid det kungliga palatset och sjöng både vackert och intensivt. Såg dessutom så vackra ut i sina kläder. Synd att jag inte har någon ljudfil med deras sång.

 

Postat 2010-12-16 09:53 | Läst 10853 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kathmandu - när staden vaknar.

Ska man fotografera när staden vaknar på riktigt måste man vara uppe mycket tidigt, tidigare än efter frukost. På vår tidiga morgonpromenad hade jag tyvärr inte kameran med mig. Dagens promenad i den gamla stadsdelen tar vi innan alla butiker öppnat och staden verkar fortfarande lite sömndrucken.

Trafiken är i full gång, den verkar aldrig vila....och över allt vakar Canon.

Jag var här för elva år sedan och det mesta är sig likt, men något som jag inte såg till då var alla dessa tiggande barn. Det var nog det som berörde mig mest. Så sorgligt att se och inte kunna göra något åt det. De flesta sniffade i en plastpåse med lim och med blanka ögon.

Duvorna har inte vaknat ännu.

Undrar hur de gör när det blir elfel och måste hitta felet i det här skatboet av ledningar. Sätter de bara dit en ny tråd i stället för att byta ut den trasiga?

Jag skulle inte vilja vara elektriker här.

Är det någon som är i behov av en lokal eller en lägenhet här i Kathmandu så är det dags att boka nu. Det ser inte ut som om det brådskar men vi får väl tro på att det ska vara färdigt snart.

Försäljarna har också vaknat.

På Durbar Square är det ganska lugnt ännu.

Fast försäljarna är redan på plats där.

Hamburgerstället har inte öppnat ännu. Undrar om det är gårdagens hamburgare som är till salu?

Postat 2010-12-15 10:23 | Läst 4364 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nu är vi i Nepal, åker snart mot Kathmandu

För att komma in i Nepal behöver man ett visum och det söks vid gränsen, vi hade den förmånen att vår guide samlade in våra pass, foton  och ansökningsblanketter och skötte om hela inreseformaliteten. Vi slapp allt köande och kunde ägna oss att gå runt i Kodari och ta lite bilder.

Tittade över till Tibetsidan.

Tittar man upp på berget i bakgrunden ser man också att det inte är så långt mellan gränsen och Zhangmu i Tibet.

Tar sedan en liten promenad i Kodari.

Det finns inte mycket plats utanför bygatan där allt verkar hända.

Såg en lite ovanlig klädtvätt på en balkong, det var en mamma som tvättade barnets klänning när hon hade den på sig, tog sedan av den och hängde upp på tork.

En liten killing som har höga mål för sitt ätande.

För att komma till de byar som ligger längre upp på bergssluttningen är det vandring som gäller. Den här lite handikappade gamle mannen kom vandrandes ned för en av dessa stigar. Vet inte om han såg att jag fotograferade men när han kom ner gick han rakt fram till mig och ställde sig där utan att säga något. Jag hade en penna i fickan, den fick han och då verkade han nöjd och gick vidare.

När alla formaliteter är klara och vi fått tillbaka våra pass är det dags att åka vidare mot Kathmandu, väskorna ska lastas på bussen.

Starka killar som hivar upp väskorna på taket. Ser du damen i den gula kjolen och kepsen som står bredvid bussen. Hon kom fram till mig och tog tag i min arm samtidigt som hon säger något som jag inte förstår. Gissar att hon tigger.

Damen är tydligen välkänd, för en av väsklastarna blir fruktansvärt arg. Han greppar en stor bräda och under svavelosande haranger (fast på nepalesiska) hotar med att klappa till henne. Han t.o.m slår efter henne, såg både dramatiskt och otäckt ut.

Jag ser att min väska kommer med och går in i bussen för att undvika fler incidenser. Bara för turister, står det på bussen, undrar just varför. Skulle kunna tro att det är för att den inte är i det bästa skicket. Min stol är av liggstolsvarianten och sätet sitter helt löst. Förstår senare att vår buss ändå är av det bättre slaget och vi får i alla fall sitta inne i bussen.

 

 

 

Postat 2010-12-13 09:53 | Läst 8056 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 230 231 232 ... 256 Nästa