och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hurtigruten - fortsätter norrut.

Resan går vidare och den här morgonen har vi kommit till Harstad.

En liten stad som brukar ha "De Nord-Norske Festspelen" men nu på morgonen så verkar det inte så festligt, staden ser ut att sova.

Men jag imponeras över matutbudet, tror jag ska ta och festa loss på lite torrfisk eller kanske ett hyhäckat måsägg. Fast ska jag vara ärlig så var måsäggen mycket goda.

Ser ett konstverk i ett fönster inte inramat, snarare inslaget.

Det blev ingen lång promenad i Harstad eftersom det bara var ett kort stopp där. Vi möter Hurtigrutens sörgående fartyg Vestervålen när vi lägger ut från kaj.

Ser även Trondenes Kirke, från 1250, strax efter avgång från Harstad. Det är  Norges nordligaste stenkyrka från medeltiden. Jag förstår att den byggdes där, så vacker som den ligger.

På vår färd nu mot Tromsö, ser vi en hel del gårdar en del verkar vara tämligen öde och övergivna, som den här.

Innan vi kommer till Tromsö ska vi till Finnsnes och på väg in dit går vi under ännu en pampig bro. Gisundsbroen, den förbinder Norges näst största ö Senja, med fastlandet.

I Finnsnes har vi inte heller så lång tid på oss i land.

 Man hinner inte så långt på en halvtimme så det blir en kortare promenad bara men hinner se att det tydligen är lite kallt att dyka här, med tanke på dykklubben symbol.

 Ingen idé att ta av snökedjorna heller.

Sen så ska man nog inte parkera på kajen. Då kan det gå riktigt illa.

 Tromsö nästa och där vid det lilla torget nära kajen står Roald Amundsen och välkomnar oss, i bakgrunden syns den lilla domkyrkan.

Ser att huset där Amundsen alltid övernattade då han var i Tromsö är ledigt för att hyra. Telefonnummer finns där om någon är intresserad. Det var härifrån som Amundsen 1928 startade sin flygning med Latham för att undsätta sin kollega och konkurent Umberto Nobile. Nobile kom hem men inte Amundsen. Även Andréeexpeditionen utgick härifrån Tromsö.

 På andra sidan sundet ligger Ishavskatedralen så vi tar en tur över bron för att komma dit.

Kyrkan byggdes 1965. Den har fått sitt namn efter formen på kyrkan, som påminner om isberg. Formen på kyrkan sägs också vara inspirerad av klippön Håja.

Glasmosaiken inne i kyrkan kom på plats 1972 och heter "Kristi återkomst",  av Viktor Sparre. Den har som huvudmotiv Guds hand med tre ljusstrålar som tillsammans symboliserar treenigheten. Kristallkronan som här skymmer en del av fönstret är av Böhmisk kristall.

Tidigare var där ett glasfönster med utsikt mot den vackra naturen bakom, men den distraherade tydligen kyrkobesökarna för mycket så glasmosaiken kom till. Det regniga och disiga vädret gör utsikten inte rättvisa här, man får använda fantasin. Tyvärr är det så när man är på resa, man får ta det väder som ges.

Ett besök på Polaria känns som obligatoriskt när man är i Tromsö och dit begav vi oss också. En spännande byggnad som ser ut som isflak som strandat och klättrat upp på varandra.

Det mest fascinerande där var panormafilmen Svalbard - Arktisk vildmark. Det kändes som att få flyga dit igen. Det finns mycket annat att se och uppleva där inne. Man kan gå runt på en Arktisk vandring och uppleva norrsken, tundra, snöstorm och isbjörn, fast inget går ju upp mot att få uppleva det på riktigt.

Nu tar vi adjö av vår guide " Den norske svarte vikingen". Det var så han kallade sig själv.

 ...och fortsätter norrut.

 

Inlagt 2010-06-22 13:08 | Läst 10581 ggr. | Permalink

"Härligt! Harstad har Adolfkanonen, en jättekanon tyskarna byggde, Häftig att besöka. I Tromsö när man kör över bron o förbi flygplatsen plus lite till så kommer man till var tyska slagskeppet Tirpitz blev sänkt av britterna."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt! Harstad har Adolfkanonen, en jättekanon tyskarna byggde, Häftig att besöka. I Tromsö när man kör över bron o förbi flygplatsen plus lite till så kommer man till var tyska slagskeppet Tirpitz blev sänkt av britterna.
Svar från Margareta Cortés 2010-06-22 15:16
Kanonen fick vi inte möjlihet att se, bara höra talas om, vår "Norska svarta viking" verkade ha en förkärlek för sjukhuset och hoppbacken. Platsen för där de sänkte Tripitz åkte vi förbi, det är vid den andra bron, inte den jag har bild på.
Bilden på ödehuset är "kusligt" bra. Jag vet inte om jag skulle vilja övernatta där. Bilden innan på kyrkan med det snöbemängda fjället i bakgrunden är också väldigt fin. Man får en bra uppfattning om naturens storhet i dessa trakter.
Svar från Margareta Cortés 2010-06-22 15:18
Kul att du hängde på min resa, jag tror inte att jag heller skulle vilja övernatta i det ödehuset, det såg en aning uppstöttat ut.
Sant att det är den andra bron. Kanonen ligger på militärt område så man måste åka i grupp för att se den och det besöket tar väl en timma så det är väl för länge kanske. Sen underlättar det väl om man har nåt intresse för såna prylar kanske. = )